80. születésnapján köszöntöttük Mihálkovics Tivadart
Fotó: Tomas Opitz

A dalszínház egykori súgóját, titkárát és főtitkárát egyúttal 55 éves operaházi tagsága alkalmából is ünnepelték volt kollégái, barátai, tisztelői, köztük Ókovács Szilveszter mb. főigazgató. 


Mihálkovics Tivadar nagyapját, a bécsi születésű Moshammer Román hárfaművészt Mahler hívta Budapestre. Tivadar a családi tradíciót követve a Zeneakadémián végzett. Vadászkürtöt tanított, amikor nagybátyja, az Opera hárfása felhívta figyelmét a megüresedett súgói állásra. „Beszéltem néhány nyelven, a kottát ismertem, muzikális voltam, hát jelentkeztem. 1958. január 1-jén vett fel Palló Imre igazgató úr. Eleinte Ferenczi Laci bácsi mellett szorongtam a súgólyukban, aztán a próbákon súgtam. A Farsangi lakodalom-ban debütáltam – Házy Erzsébet, Neményi Lili, Sárdy János és Takács Paula énekelt. Titkári kinevezésemig 3195 előadást, 191 féle operát súgtam.” Megannyi előadás jócskán tartogatott izgalmat, humort. Egy emlékezetes epizód az Erkel egyik Parasztbecsület-én esett meg: a piano akkordok közben üvölteni kezdett az élő szamár, amely a jelenetben szerepelt. Az állatnak nem tudott súgni…

Petrovics Emil nevezte ki művészeti titkárrá, Ütő Endre főtitkárrá – nyugdíjazásáig egyszerre látta el e két feladatkört. Tanúja, részese volt az aranykornak; a legnagyobbakat segíthette a színpadon. „A vasfüggöny a legnagyszerűbb művészeket zárta be az országba. Maleczky Oszkár, Fodor János, Svéd Sándor, Laczó István, Palló Imre, Udvardy Tibor, Warga Lívia mellett napestig sorolhatnám a neveket. Közülük számomra a legnagyobb Maleczky. Nála jobb Gianni Schicchi, Don Pasquale és Beckmesser nem volt. Ferencsik mondta: Te Tivadar, ha valaha az életben elütném magam, megnézném, hogy Oszi hol tart, és ott folytatnám.” Az énekesnők közül választani sem tud. Tüzes nosztalgiával emlegeti az Oláh-Nádasdy-Márk tirumvirátust. „Konzervatívnak tartanak, azt mondják, a Monarchiában élek, de nekem az volt a színpadkép és a rendezés, amit ők csináltak. Engem az érdekel, amit a zeneszerző akart, nekem ne grillezzen csirkét Eboli!”

A főtitkári poszt egyet jelentett az igazgatóhelyettesi feladatokkal, így kivételes eseményekben is része volt. Ő fogadta II. Erzsébetet, Beatrix holland királynőt, Zsófia spanyol királynét, Diana hercegnőt, a japán trónörököst, hercegeket, minisztereket. 45 évig volt aktív munkatárs, de ma is lelkesen dolgozik a művészeti titkárság esti ügyeletén.