Gyógyítók Parsifalja
Matti Salminen (fotó: Tanja Niemann)

A Magyar Állami Operaház vezetése 2012-ben indította el a Mindenki Operája sorozatot, melynek keretében a műsorpalettára kerülő darabok nyilvános főpróbáira nagycsaládokat vár kedvezményes áron, a húsvéti Parsifal színpadi főpróbájára pedig egy-egy társadalmi célcsoportot invitál vendégségbe. Idén április 16-án 1000 orvos kapott meghívást Wagner szent ünnepi játékára. 


Tavaly a történelmi egyházak vezetői és képviselői vendégeskedtek az ünnepi előadáson, idén pedig a kezdeményezés folytatásaképp a magyar orvostársadalom legnagyobb, önkéntes tagságon alapuló szervezete, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének segítségével érkezik a közönség. „A lélek gyógyászai után most a test gyógyászait várjuk a nézőtérre, bár ezt érdemes volna árnyalni, hisz az emberi pszichével foglalkozó szakemberek és betegszervezetek képviselői is jelen lesznek. Így ma már inkább a gyógyulás Parsifaljáról beszélhetünk, amelyben ott egy szenvedő király, akinek a fájdalmával azonosulhatunk” – mondja Ókovács Szilveszter főigazgató az április 16-i alkalommal kapcsolatban.

 

Az 1983-ban, Mikó András rendezésében bemutatott operaházi előadás letisztult eszközökkel, a tér monumentalitását a téma és a zene monumentalitásának szolgálatába állítva alkot harmonikus egységet. A gyógyítók Parsifalján a címszerepben Kovácsházi István áll színpadra, Kundry figuráját egyik legnagyobb Wagner-énekesnőnk, Németh Judit alakítja, Titurel szerepét pedig Kovács István énekli, aki az orvosi pályát cserélte fel az operaszínpaddal. A nemzetközi előadógárdában színpadra áll még Amfortas szerepében Alexander Marco-Buhrmester, Gurnemanz szerepében a világhírű Matti Salminen, aki először énekel az Operaház színpadán. Vezényel Pinchas Steinberg.

 

Előadások: 2014. április 18, 21.

 

Az előadás adatlapja és a jegyvásárlás elérhető ITT.