Zongoraáriák BOGÁNYI GERGELLYEL
Fotó: Csibi Szilvia

Gyógyító hangok, egy zeneszerző-géniusz, egy zongoravirtuóz és az Operaház kiváló énekesei. Liszt Ferenc születésnapját egy különleges jótékonysági áriagálával ünnepeljük, amelynek sztárvendége a világhírű zongoraművész, BOGÁNYI GERGELY. A teljes bevételt a daganatos gyerekek gyógyítására ajánljuk fel. 


Liszt Ferenc megkerülhetetlen az egyetemes zenetörténetben, ám nem csak zeneszerzőként volt óriás: lételeme volt a jótékonykodás is. Ennek szellemében fogant az ötlet, hogy minden évben jótékonysági hangversennyel emlékezzenek rá, melyen évről évre egy zongoravirtuóz lép fel. A 2013. október 21-i est szólistája Bogányi Gergely, aki a műsor második felében egy általa kevéssé művelt szerepben, zongorakísérőként is megmutatkozik. A közreműködő énekművészek: Gál Erika, Szemere Zita, Fekete Attila és Kálmándi Mihály.

A kétrészes előadás során elhangzik Beethoven: Török indulójának Liszt-átdolgozása, majd felcsendül a zeneszerző Faust-, Don Giovanni- és Rigoletto-parafrázisa, valamint a Tannhäuser-nyitány zongorára készített változata. A vokális részben Zerlina és Don Giovanni kettőse, a Pezsgő-ária és a Rigoletto-kvartett hallható. Az est bevételét az Őrzők Alapítvány – mely a nagy múltú Tűzoltó utcai Gyermekklinika hivatalos alapítványa – daganatos gyermekek gyógyítására fordítja. Az alapítvány 2012-ben az Operával közös szervezésben indította útjára e nagyszabású kezdeményezést, amelynek mottója: „Legyünk mindannyian gyógyítók egy napra!”. Ennek jegyében adnak találkát egymásnak a lélek gyógyítói és a test gyógyítói azért, hogy a hangjegyek nyelvén üzenjék a daganatos gyermekeknek: a muzsika értük szól, a Liszt-operaátiratok, a zenei különlegességek értük csendülnek fel.

Az október 21-i Zongoraáriák fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége. 

 

Az est részletes műsoráért kattintson IDE.