Évadbemelegítés: WAGNER200-MARATON!
Fotó: Herman Péter

Világklasszis sportolók, operaénekesek és balettművészek lépnek fel az Operaház szeptember 14-i eseménysorozatának hatalmas, szabadtéri műsorában. Az egész napos családi-, sport- és zenei élménykavalkád ingyenes! (Képgaléria)


„Ha Wagner, akkor ring…” – vezette fel Ókovács Szilveszter a 14-i szezonindító fesztivál „bemelegítő” sajtóeseményét, amely stílusosan a zuglói Olimpiai Központ boksztermének ringjében indult, egy rendhagyó összecsapással. A Wagner200-maraton részét képező divatbemutató egyik modellje, Kótai Mihály világbajnok ökölvívó és Apáti Bence, a Magyar Nemzeti Balett bokszban is verhetetlen magántáncosa öklözött egymással, míg végül főigazgatónk a közönség üdvrivalgása közepette döntetlent hirdetett.

A születési bicentenáriumát ünneplő Wagner előtt tisztelgő jövő szombati WAGNER200-maraton két viszonylag zárt kört, az opera és a sport ’feketeöves’ szerelmeseit szeretné összehozni” – indokolta a program ötletét Ókovács Szilveszter – "és egyúttal ismét bizonyítani szeretnénk, hogy egy ilyen színes családi nap és esti show keretében az opera és a balett műfaja is képes ezres tömegeket megmozgatni.”

14-én egész délután az Opera belső tereiben tárlattal, kamarakoncerttel, felolvasó-programokkal és filmvetítéssel, az épület körül gyermekfoglalkozásokkal, játékkal, akadályversennyel várjuk a közönséget. Este nyolctól újra ezrek foglalhatják el a lezárt Andrássy úton kialakított nézőteret, az évadbemelegítő megashow Aczél András rendezésében a torna, az atlétika és a cirkuszművészet mozzanatait kapcsolja össze az operával. A nagyteraszon különleges megvilágításban neves sportolók lépnek fel - Kertész Olívia gerendagyakorlatot, Szalontai István négy fiatal tornásztársával lólengés-számot mutat be Wagner-muzsikára - a kifutón ritmikus sportgimnasztika-csoport gazdagítja az est műsorát. Mindez élő zenei kísérettel: a sportbemutatókat az Operaház szimfonikus zenekara festi alá Dénes István vezényletével, és két kamaraénekesünkkel: Fekete Attilával és Kálmándi Mihállyal. A divatbemutatók zenei alapját DJ Bootsie erre az alkalomra újragondolt, Wagner ihlette számai adják, aki a sajtóeseményen elmondta: „Ez a különleges Wagner-remix műfajánál fogva modern, mégis tiszteletben tartja a zeneszerző zsenijét és az opera hagyományait.”

A Design Terminállal közös rendezvény divatbemutatóit Lukács Gabi divat- és showrendező és Lakatos Márk stylist komponálta. Lakatos Márk „hangos látványolimpiaként” definiálta az esti show-t, ahol a kifutón a hazai sport-, opera- és balettvilág csillagai vonulnak fel. A Gombold újra! csapatába tartozó divattervezők wagneri jelmezeit többek közt Imre Géza párbajtőr világbajnok, Kucsera Gábor világ és Európa-bajnok kajakozó, Mórádi Zsolt kick-boksz világbajnok, Kótai Mihály világbajnok ökölvívó, valamint Tápai Szabina EHF-kupagyőztes kézilabdázó és számos neves sportoló mutatja be. Az operaénekesek közül kifutóra lép többek közt Keszei Bori, Rálik Szilvia és Cser Krisztián, a Magyar Nemzeti Balettet ifjú tehetségek képviselik modellként, Venekei Marianna és Wayne Eagling koreográfiáiban pedig többek közt Apáti Bencét és Felméry Lilit láthatja a közönség.

Az estet átlengi a wagneri erő, amit a Rippel Brothers Művészeti Akadémia három silkes fellépője és a Rippel fivérek produkciója még markánsabbá tesz, a nagyzenekari hangzást pedig tűzzsonglőrök színezik katartikus látványelemekkel. A vizuális élményt standard épületfestés teszi különlegessé: az Urbanizer Visuals kifejezetten a Wagner200-maratonra készült animációi valódi összművészeti élménnyé varázsolják az egész estés műsorfolyamot.

Minden program ingyenesen látogatható, délután a büfé kedvezményes áron működik az Opera előcsarnokában. 

 

A RÉSZLETES PROGRAMÉRT KATTINTSON IDE!