KADDISH és REQUIEM az ünnepen
Samuel Pisar

Különleges, zsidó-keresztény koncertprogrammal emlékezik meg a Mindenszentek-Halottak napja ünnepkörről az Operaház. Felcsendül Leonard Bernstein híres III., „Kaddish” szimfóniája, amelyet a szerző személyes barátja és a szöveges részek megalkotója, a Holocaust-túlélő Samuel Pisar narrál, valamint elhangzik Fauré Requiemjének ősváltozata is. 


Verdi-évben nem Verdi Requiemmel, hanem egy rendhagyó, a zsidó és a keresztény kultúrában egyaránt meghatározó hangverseny-programmal ünnepelni Mindenszentek és Halottak Napját önmagában újító, ám méltó választás az Operaház részéről” – emelte ki az október 28-án és 29-én műsorra tűzött művek sajtóeseményén Ókovács Szilveszter főigazgató. A Kaddish-szimfónia – amely mindkét estén hallható lesz – Leonard Bernstein monumentális zenei víziója a Holocaustról, a világhírű Gerard Schwarz vezényletével, Meláth Andrea mezzoszoprán, valamint egy gyermek szólista közreműködésével. A két hangversenyre Budapestre érkezett a mű narrátora (egyben a narráció szerzője), az UNESCO-követ és Holocaust-túlélő Samuel Pisar is, aki a sajtó képviselőinek felolvasott, megrázó erejű közleményben vallott második világháborús és hidegháborús élményeiről, a testi-lelki szenvedésekről, amelyeket 15 évesen élt át, a túlélés diadaláról, valamint az önkény, a népirtás és az előítéletek elleni máig érvényes elkötelezettségéről és harcáról – többek között a zene eszközeivel is. „Leonard Bernstein, akit 1961-ben ismertem meg, eredetileg John F. Kennedy halálának állított emléket a Kaddish első változatával” – emlékezett Pisar. „Csak jóval később kért meg arra, hogy személyes tapasztalataimból táplálkozva írjam át a szimfónia librettóját. Sokáig nem tudtam rászánni magam, úgy éreztem, Bernstein zenéjéhez nehéz felnőni. Végül mégis ráébredtem, hogy meg kell írnom a szöveget.” Pisar magyarországi tartózkodásának másik fontos apropója, hogy most jelent meg magyarul is könyve, a Vér és remény, amely a lengyel születésű, jelenleg Párizsban élő író-diplomata eddig több mint húsz nyelvre lefordított, lebilincselően izgalmas élettörténete. A könyvet a Külügyminisztérium támogatásával, Pataki Pál volt UNESCO-nagykövet fordításában olvashatja a hazai közönség.

 

Az Operaház sajtóeseményén jelen volt Bogyay Katalin, Magyarország jelenlegi UNESCO-nagykövete, az UNESCO Közgyűlésének elnöke is, aki Ókovács Szilveszterrel egy tavalyi, párizsi Sir Georg Solti emlékkoncerten indította el a Kaddish operaházi előadásának folyamatát az ötlettől a mostani megvalósulásig. „A Budapesti Filharmóniai Társaság, vagyis az Operaház Zenekarának hatalmas nemzetközi sikere nyomán merült fel bennünk főigazgató úrral az ötlet, amelyet Pisar úr is bátorított, így jöhetett létre ez a valódi zenei kuriózumnak számító kettős koncert” – emlékeztetett Bogyay Katalin.

 

A Kaddish-szimfónia mellett két másik remekmű is szerepel az Operaház ünnepi koncertjeinek műsorán. 28-án Schubert VIII. (Befejezetlen) szimfóniáját, 29-én pedig Gabriel Fauré igen pozitív, a Paradicsomra koncentráló Requiemjének kamaraverzióját hallhatja közönségünk.

 

 

Samuel Pisar magyar nyelvű életrajza

Gerard Schwarz dirigens életrajza

A két koncert műsora

Samuel Pisar: Egy mestermű születése-részletek

Samuel Pisar angol nyelvű nyilatkozatát IDE KATTINTVA olvashatja.