102 ÉVES AZ ERKEL SZÍNHÁZ! (Videó)

Az Opera zeneválogatással ünnepli a novemberben újranyitott nagy múltú játszóhely 1911-es átadásának évfordulóját. Az Erkel Színház 102 évének története legendás előadók tolmácsolásában: ez az Erkel102 CD. Szintén erre az alkalomra hozták ki lemezen a Háry Jánost, mint az OperaTrezor-sorozat negyedik darabját.


A két hanghordozó kiadásával kapcsolatban Ókovács Szilveszter főigazgató elmondta: „A huszadik század legnagyobb énekművésze, Dietrich Fischer-Dieskau melankolikusan jegyezte meg egyszer, hogy nemhogy nem elégedett maradéktalanul egyetlen fellépése után sem önmagával, de a szomorúság is hatalmába keríti, hisz ami jól sikerült, ugyanúgy már az sem hangozhat el még egyszer. Az opera jórészt a pillanat műfaja, hisz minden előadás egyszeri, megismételhetetlen és mindig az adott este közönségének szól, mégsem lehet, hogy legnagyobb művészeink csak legendákban éljenek tovább. Szükség van tehát a pillanat rögzítésére: ezért is örvendetes, hogy az MTVA archívuma 70 db Erkel színházi teljes operafelvételt őriz 1960-tól 2006-ig – az eddig lezárt kincsesládából kaphat most minden régi és új rajongó új élményeket jelentő régi pillanatokat az Erkel102 duplalemezen, amelyet az éppen egy hónapja újranyitott színház 102. születésnapján jelentetünk meg.

A főigazgató a CD anyagát maga válogatta, Karczag Márton operaházi főemléktáros segítségével. A kétlemezes kiadványon az elmúlt évtizedek és évek emblematikus hazai előadói – többek közt Simándy József, Házy Erzsébet, Ágai Karola, Komlóssy Erzsébet, Andor Éva, Miller Lajos, Gulyás Dénes és Kiss B. Atilla – hallhatók, a külföldi sztárok közül pedig Luciano Pavarotti, akire 1986-os Bohémélet előadásának két emlékezetes részletével emlékeznek. Az Erkel102 CD előrendelhető 2990 forintos áron az alábbi linkre kattintva: http://www.opera.hu/erkel102

Az OperaTrezor sorozat eddig megjelent lemezei: Erkel Hunyadi László című operája, a legújabb generációknak szóló Útravaló 2013 és az egyelőre csak reprezentációs célokra kiadott Ella Fitzgerald Erkel-béli koncertjét megörökítő korong után Kodály Háry János című daljátékát is kiadja az Opera. „Komolyan gondoltuk OperaTrezor című sorozatunkat – hangsúlyozza Ókovács Szilveszter. – Azt ígértük, hogy a még 2010-ben készült Bánk bán és a 2012-es Hunyadi után minden évben stúdiófelvételen örökítjük meg a magyar operatörténet egy-egy klasszikus opuszát, és mindig az eredeti kottaanyagig visszanyúlva: most a Háryn volt a sor. (Jövőre Dohnányi Ernő vígoperája, A tenor kerül terítékre, illetve CD-felvételre.) Hazánk és a világ zeneéletének egyik legnagyobbja, Kodály Zoltán hagyatékának ápolása minden generáció kötelessége. Őszi bemutatónk alkalmával a Vidnyánszky Attila-fémjelezte produkciót ifjú művészeink vitték a vállukon négyes szereposztásban, előadásaikat a valaha volt legnagyobb ifjúsági sorozat, az OperaKaland keretében csaknem 25.000 diák hallhatta, s ezzel valósult meg a darab történetének leghosszabb játszási sorozata is. Az eredeti kodályi partitúrához visszakanyarodó CD-változat alkalmas lesz akár oktatási segédanyagnak is, ám épp így nagy szerepe lehet a közönségnevelésben: a magyar népdalkincs jól énekelhető, ismert, sokak által kedvelt dallamai egészen az operáig vezethetik el a fiatalokat. Csak hogy a hiátust érzékeltessük: a mostani, Héja Domonkos vezényelte kiadást megelőző legutolsó felvétel még Ferencsik János pálcája alatt született, harminc éve, a prózák nélkül.” A kiadványon Szegedi Csaba hallható a címszerepben, a további szerepekben Schöck AtalaSzabóki TündeMegyesi Schwartz LúciaBátki Fazekas ZoltánSzerekován János és Szvétek László.

A november 7-ei megnyitó óta, egy hónap alatt, huszonnégy előadással 35 000 nézőt fogadott az Erkel Színház. Mozsár István, a rekonstrukcióért felelős mb. műszaki igazgató, aki a felújítás befejeztével elbúcsúzik az Operaháztól, teljes sikerként aposztrofálta az újranyitást, a projektet pedig nemes feladatként, amely által újjáéledhetett nemcsak a főváros, hanem az ország egyik legfontosabb kulturális bázisa.

A népopera ma közösségi operaként nyitott újra, megújult és új funkciókat nyert közönségfogadó terekkel, kínálatában pedig a legnépszerűbb nagyoperák és szórakoztató klasszikus balettek váltják egymást. Karácsonyig a Carmen és a Nabucco lesz műsoron, az új esztendőt pedig az Aidával és a Turandottal nyitja a 102 éves, megfiatalodott színház. Verdi remekének címszerepét Sümegi Eszter, Amneris szerepét pedig a New York-i Metropolitanből hazatérő Komlósi Ildikó énekli, a Turandot címszerepében pedig Jee Hye Han koreai szoprán és Rálik Szilvia látható, váltott szereposztásban.

 

Az Erkel Színáz november 7-ei ünnepélyes nyitó gálaestjéről készült videót itt tekintheti meg: