Parsifal világsztárokkal
Fotó: Tomas Opitz

Wagner monumentális megváltástörténete régóta meghatározó darabja az Operaház húsvéti kínálatának. Idén nagypénteken és húsvét hétfőn kerül műsorra, világklasszisokkal: Gurnemanzot Eric Halfvarson, Parsifalt Kovácsházi István, Amfortast Heiko Trinsinger énekli, vezényel Stefan Soltész.


Wagner utolsó operája, melynek története a Szent Grál nagypénteki felmutatásának szertartásában csúcsosodik ki, a Parsifal-mondakörre épül, az opera szövegkönyvét maga a zeneszerző írta. Magyarországon először a Budapesti Népopera tűzte műsorra 1914-ben. Az Operaház idei előadásaiban a külföldi sztárok mellett nemzetközi hírű magyar művészek is színpadra lépnek: Parsifal szerepében Kovácsházi Istvánt, Titurelként Kováts Kolost láthatja a közönség. A női főszerepet, Kundryt a svájci szopránénekesnő, Yvonne Naef alakítja. 

 

ERIC HALFVARSON (Gurnemanz)

 

A világ egyik leghíresebb Wagner-basszusénekese az amerikai Illinois államból származik. Nincs talán olyan neves operaház vagy koncertszínpad, ahol ne énekelt volna, és nincs olyan ismert szimfonikus zenekar, amellyel ne aratott volna már sikert. Repertoárja nagyon széles: A varázsfuvola Sarastrojától a Rigoletto Sparefuciléjén át A rózsalovag Ochs bárójáig vagy Bartók Kékszakállújáig szinte minden jelentős basszus szerepet megformált, az egyik leggyakrabban a Don Carlos Főinkvizítoraként ünnepelhette őt a közönség. Az utóbbi években Halfvarson egyre inkább a Wagner-karakterek felé fordult, olyan szerepek keltek életre a tolmácsolásában, mint Hunding (A walkür), Dalland (A bolygó hollandi), Fafner (Siegfried), Hagen (Az istenek alkonya) és Gurnemanz (Parsifal) – ez utóbbi szerepben láthatjuk most is. Az amerikai énekes a MET, a Covent Garden, a Barcelonai Liceu, a Berlini Deutsche Oper és Staatsoper, a Buenos Aires-i Teatro Colon, a Chicagoi Lyric Opera, valamint a San Fransiscoi, Dallasi és Los Angelesi Operaházak rendszeres és ünnepelt vendégművésze, valamint a legnagyobb fesztiválok közreműködője Bayreuth-tól Edinburgh-ig.

 

HEIKO TRINSINGER (Amfortas)

 

 

A német bariton a 700 éves múltra visszatekintő Drezdai Kereszt-kórus tagjaként kezdte pályafutását, zenei tanulmányait is a Drezdai Konzervatóriumban végezte. Több nemzetközi mesterkurzus elvégzése után a Bajor Állami Operaház ifjú tehetségeket foglalkoztató Stúdiójának tagja lett, majd a Würzburgi Színházhoz szerződött. 1999 óta az esseni Aalto-Musiktheaterben lép fel az operairodalom meghatározó bariton-szerepeiben: Figaro, Don Giovanni, Papageno (A varázsfuvola), Marcello (Bohémélet), Escamillo (Carmen), Jochanaan (Salome), Enrico (Lammermoori Lucia), Don Alfonso (Cosi fan tutte).

Az utóbbi években egyre több Wagner szerepet vállal, nagy siker aratott Kurwenalként (Trisztán és Izolda), Wolfram von Eschenbach-ként (Tannhäuser), és természetesen a Parsifal Amfortasaként – ez utóbbi karaktert formálja meg Budapesten is. Trinsinger Németország kiemelkedő operaházainak szinte mindegyikében színpadra lépett, de Európa-szerte keresett és sikeres vendégművész. Ebben az évadban további fontos szerepekkel bővíti repertoárját: énekli az Anyegin címszerepét, Germont-t (Traviata), és a Zenetanárt (Ariadne Naxosban).

 

 

A DIRIGENS: STEFAN SOLTÉSZ

 

Stefan Soltész 1949-ben Magyarországon született. A Bécsi Zeneművészeti Főiskola karmester tanszakán Hans Swarowsky volt a mestere, pályáját 1971-ben a Theater an der Wienben kezdte. 1973-tól tíz évig a bécsi Staatsoperben dolgozott, közben rendszeresen vezényelt Grazban is, s a Salzburgi Ünnepi Játékokon Karl Böhm, Herbert von Karajan és Christoph von Dohnányi mellett dolgozott asszisztensként. 1983 és 1985 között Hamburgban, majd a berlini Deutsche Operben volt állandó dirigens. Betöltötte a braunschweigi Staatstheater főzeneigazgatói tisztét, 1992-ben pedig a Flamand Opera első karmestere lett.
1997 óta az esseni Aalto-Musiktheater intendánsa és az Esseni Filharmonikusok zeneigazgatója. Rendszeresen kap meghívásokat operák és hangversenyek dirigálására Amszterdamba, Bécsbe, Zürichbe, Párizsba, Londonba, Washingtonba és San Franciscóba. 

 

A produkció adatlapjáért kattintson IDE.