Farkas Ferenc

A bűvös szekrény


Vígopera két felvonásban, magyar nyelven
Az Ezeregyéjszaka meséi és a 20. századi magyar vígopera találkozása az egzotikus Keleten – akár ez is lehetne az alcíme Farkas Ferenc művének, melyet ősbemutatója után éppen 75 évvel tűz műsorára az Operaház.
A történet egy nő kálváriája, küzdelme a hatalom ellen: Zulejka ártatlan férjét igyekszik kiszabadítani a börtönből, de a kádi és a vezír, a mufti igen nagy árat kér a férfi szabadságáért cserébe. Hogy ki nyer ebben a harcban, a szerző a nézőre bízza. 
A produkció az Énekkari Művészek Minifesztiválja és a MagyarFeszt keretében kerül bemutatásra az Erkel Színház izgalmas helyszínén, a KAMRAktárban.

Felhívjuk nézőink figyelmét, hogy mivel a játszóhely eredetileg üzemi terület, réteges, meleg öltözet javasolt.


I. felvonás
Egy képzelt, ezeregyéjszakai városban a kádi fogadja a panaszosokat. Elsőként a szép Zulejkát engedik a bölcs bíró színe elé, aki férjéért, Hasszánért jött könyörögni: a férfi öklével torolta meg, amikor egy hatalmas sejk becsmérelte őt, és ezért koholt váddal tömlöcbe vetették. A kádi igazat ad az asszonynak, ám az igazságnak ára van: a bíró Zulejka „ékességeit” kéri férje szabadságáért. A fiatalasszony kényszerűségből úgy tesz, mintha elfogadná a feltételt, és a kádit otthonába invitálja aznap estére.
Miután a kádinál nem járt szerencsével, Zulejka a vezír elé járul panaszával. A vezír elismeri, hogy Zulejka oldalán van az igazság, de ő is csak azzal a feltétellel hajlandó szabadon engedni Hasszánt, ha az asszony „édessége” az övé lesz. Zulejka őt is randevúra hívja házába aznap estére.
A fiatalasszony a kenetteljes muftit is felkeresi, aki a Koránt lapozgatva meghagyja: ha Zulejka kér valamit Allahtól, akkor áldozatot is kell érte kínálnia, s ez az áldozat nem más, mint a fiatalasszony „virágos kertje”, melyet a mufti „közvetíthet” Allahnak. Zulejka a muftit is házába hívja aznap estére.
Az asszony gondol egyet, és az asztalosmesterhez indul, akitől még aznapra egy háromrekeszes szekrényt rendel. Az asztalos csak azzal a feltétellel vállalja a megbízást, ha az asszony „karcsú termetű fát” ad cserébe... Zulejka beleegyezik, azzal a kitétellel, hogy a szekrény három helyett inkább négyrekeszes legyen, és estére a házánál legyen.

II. felvonás
Az asztaloslegények elhozzák Zulejka otthonába a szekrényt. Az asszony egyedül marad, és ellenőrzi, hogy jól zárható-e mind a négy rekesz.
Megérkezik az első „jómadár”: a kádi, aki egyből a lényegre térne, de Zulejka ragaszkodik hozzá, hogy előbb intézzék el a hivatalos dolgokat, így a bíró gyorsan papírra veti Hasszán szabadságlevelét. Pecsétet üt az írásra, és már éppen csókolná Zulejkát, amikor kopogtatnak. Az asszony a szekrény első rekeszébe bújtatja a kádit, ráfordítja a zárat, majd ajtót nyit: a vezír és a mufti egyszerre érkeztek. A hadvezér és a szent ember belépnek a házba, majd Zulejkától külön-külön számon kérik, mit keres itt a másik férfi. A fiatalasszony ételt hoz, és a két udvarló épp versenyezni kezdene a nő kegyeiért, amikor ismét kopogtatnak. Zulejka bezárja őket is a szekrénybe, és beengedi az asztalosmestert, aki azonnal követelné a munkája „díját”, az asszony azonban nem elégedett az áruval: azt állítja, nem elég nagyok a rekeszek, hisz nem is fér el bennük egy ember, ahogy kérte. Az asztalosmester, hogy igazát bizonyítsa, maga bújik be a negyedik rekeszbe. Zulejka azonmód rá is zárja az ajtót, majd magához veszi a szabadságlevelet és elsiet.
Távollétében a négy férfi a szekrényben megállapítja: mindannyiukat kelepcébe csalta az asszony. Hogy kiszabadulhassanak, zajt csapnak, amire össze is szalad a szomszédság. Rémülten tapasztalják, hogy a szekrény beszél, s mivel azt hiszik, gonosz dzsinn szállta meg, tűzre akarják vetni. A nagy jajgatásra azonban kinyitják a rekeszeket, és derülten látják, hogy a kádi, a vezír, a mufti és az asztalosmester kuksol odabent. A négy pórul járt férfi bevallja: azért estek fogságba, mert vissza akartak élni hivatalukkal, és a férjéért harcoló asszony helyzetével.
Zulejka férjével, Hasszánnal tér haza boldogan.
„Tanuld meg tehát, jól eszedbe vésd, hogy az asszonyok eszén túljárni mily nehéz!”

Évad szereposztás

Karmester
Strausz Kálmán
Zulejka
Töreky Katalin
Hasszán
Roska Dániel
Kádi
Bakó Antal
Vezír
Zsigmond Géza
Mufti
Fenyvesi Attila
Asztalosmester
Csiki Gábor
Három odaliszk
Kristóf Szabina / Kozári Andrea / Avedikian Viktória

Alkotók

Szövegíró
Kunszery Gyula
Rendező
Aczél András
Látványtervező
Lakatos Márk
Animációtervező
Bánki Ákos
Koreográfus
Nádasdy András
Dramaturg
Kenesey Judit
Karigazgató
Strausz Kálmán

Bemutató
2017. május 9.

Előadások

2017. május 09., kedd, 19:30
2017. május 11., csüt, 19:30

A bűvös szekrény I The Magic Cupboard