Wayne Eagling / Solymosi Tamás / Pjotr Iljics Csajkovszkij

A diótörő


Mesebalett két felvonásban

Csajkovszkij Diótörője évtizedek óta a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része az Operaházban. Vaszilij Vajnonen és Oláh Gusztáv emlékének adózva 2015 karácsonyára egy újrapolírozott, a klasszikus balett hagyományait követő, de a 21. század táncművészeti és látványvilágbeli elvárásainak megfelelő új kiállítással jelentkeztünk. A klasszikus zenei anyagra egy igazi Diótörő-specialista, a nemzetközi hírnévnek örvendő Wayne Eagling és Solymosi Tamás koreografált új mesebalettet. A Magyar Nemzeti Balett életében először készített ilyen világszerte elismert művész a társulat tagjaira szabott, belőlük ihletet merítő koreográfiát.

I. felvonás
Kápolna, utca
Karácsony Szentestéjén, a szitáló hóesésben a Stahlbaum család a kápolnából igyekszik hazafelé, hogy fogadják a karácsonyi ünnepségre érkező vendégeket. A gyerekek: Marika, Lujza, Misi és a többiek izgatottan készülnek a nagy eseményre. A ház előtt korcsolyapálya, sültgesztenye-árus. Egymás után érkeznek a vendégek, hogy együtt ünnepeljenek a családdal.
A karácsonyi vendégség
A vendégek összegyűlnek a gyönyörűen feldíszített karácsonyfa körül, ahol rengeteg ajándék várja a gyerekeket. Drosselmeier, Marika nagybácsija is megérkezik unokaöccse társaságában, és bábszínházi előadással is szórakoztatja a vendégeket. Az előadás a Diótörő és az Egérkirály csatájáról szól. Drosselmeier Diótörő-bábut ajándékoz Marikának, aki boldogan táncol új kedvencével. A szeleburdi Misi elragadja Marikától és összetöri a Diótörő-bábut. Szerencsére Drosselmeier megragasztja a játékot. A karácsonyi ünnepség közös tánccal zárul.
Marika szobája
Marika boldogan, élményekkel tele szenderedik álomba a gyerekszobában. Természetesen mellette van az ajándékba kapott Diótörő-bábu. Az óra éjfélt üt. Marika álmában minden hatalmasra nő: a karácsonyfa, az ajándékok, a bútorok. Megelevenedik a bábelőadás. Az Egérkirály egerek és patkányok élén támadásra készül a ház és a karácsonyfa ellen. Marika félelmében a Diótörőtől (aki nem más, mint az Unokaöcs) vár segítséget. A Diótörő az ólomkatonák megelevenedett hadserege élén legyőzi az Egérkirályt.
Utazás a hó birodalmába
A szoba és a ház csodálatos téli erdei birodalommá alakul át. Marika – aki immár Mária hercegnő – a Diótörő herceggel a hópelyhek táncában gyönyörködik. Szép, lírai kettőssel mutatják meg egymás iránti érzéseiket. Ezután Drosselmeierrel együtt hajóba szállnak, hogy a Diótörő herceg csoda-birodalmába utazzanak.

II. felvonás
Utazás
A második felvonás első képe fantasztikus utazást mutat be, melynek során egy barlangban denevérek állják az ifjú szerelmesek útját, de Diótörő herceg egy csapásra elűzi őket.
A Hókristálypalota
A mesebirodalom lakói mély hódolattal fogadják Hókristálypalotájába hazatérő herceget és menyasszonyát, Máriát. Kezdetét veszi a divertissement táncsorozat, amelyben a birodalom „lakói" mutatkoznak be. A lendületes spanyol hármast keleties kígyóbűvölő tánc követi. Három kínai táncos ugrásokkal, gyors forgásokkal szórakoztatja a vendégeket. Ezt követi a férfiszólóval bevezetett fergeteges orosz tánc.
A pas de trois ebben a változatban rokokó „porcelánbalerinák” technikás variációja. A divertissement csúcspontja, a Rózsakeringő zárja a köszöntéseket. A keringő után következik Mária hercegnő és Diótörő herceg nagy kettőse. A klasszikus hagyománynak megfelelően szerkesztett kettős (adagio–variációk–kóda) a szerelem beteljesülésének hirdetése. A fináléba bekapcsolódik a teljes tánckar, és a Hókristálypalota szépséges lakói. A kavargó álomképből Marika szobájába térünk vissza.
Karácsony másnapján a kislány csodálatos álom után ébred. Kiszalad a szobából, a házból; maga se tudja, hogy álmodott-e, vagy mégis átélte a karácsonyi varázslatot.

ifjúsági műsor

Évad szereposztás

Karmester
Kollár Imre / Déri András / Szennai Kálmán
Mária hercegnő
Balaban Cristina / Kozmér Alexandra / Sarkissova Karina / Felméry Lili / Tanykpayeva Aliya / Kim Minjung / Cheprasova Elizaveta / Melnik Tatiana / Pap Adrienn
Unokaöcs / Diótörő / Herceg
Oláh Zoltán / Leblanc Gergely / Balázsi Gergő Ármin / Lagunov Ievgen / Timofeev Dmitry / Takahashi Yuya / Babácsi Benjamin
Drosselmeier
Bajári Levente / Komarov Alekszandr / Szigeti Gábor / Biocca Mark James / Szirb György / Radziush Mikalai
Egérkirály/Egérkirály baba
Medvecz József / Radziush Mikalai / Liebich Roland / Kekalo Iurii / Bakó Máté / Cserta József
Hercegnő baba/Lujza
Carulla Leon Jessica / Chernakova Olga / Purszki Lilla
Szóló hópelyhek
Chernakova Olga / Hangya Rita / Boros Ildikó / Golovyna Yuliya / Werner Ilana / Varga Judit / Starostina Kristina / Pap Adrienn
Virágkeringő szóló lányok
Starostina Kristina / Kelemen Ágnes / Varga Judit / Gezmis Obengül Polen
Virágkeringő szóló fiúk
Darab Dénes / Taravillo Mahillo Carlos / Cottonaro Gaetano / Medvecz József
Spanyol lányok
Boros Ildikó / Tarasova Katerina / Hangya Rita / Carulla Leon Jessica / Golovyna Yuliya / Werner Ilana
Spanyol fiú
Genovese Mario / Kovtun Maksym / Taravillo Mahillo Carlos
Arab lány
Sarkissova Karina / Starostina Kristina
Arab fiúk
Molnár Dávid / Biocca Mark James / Petchey Lloyd / Borsai German / Apáti Bence / Kekalo Iurii / Melnyk Vladyslav / Okajima Takaaki
Kínai lány
Balaban Cristina / Asai Yuka
Kínai fiúk
Morimoto Ryosuke / Krajczár Balázs / Morvai Kristóf / Myasnikov Boris / Rónai András József
Orosz lányok
Rotter Bianka / Gould Danielle / Lovisek Eszter / Pierro Rosa / Riedl Ágnes / Bedő Dorisz / Pesel Anita Tiffany / Rohonczi Viktória
Orosz fiú
Kerényi Miklós Dávid / Majoros Balázs / Rónai András József / Katona Bálint
Pas de trois
Golovyna Yuliya / Purszki Lilla / Hangya Rita / Földi Lea / Carulla Leon Jessica / Werner Ilana / Chernakova Olga / Uehara Emi / Lee Yourim

Alkotók

Koreográfus
Wayne Eagling / Solymosi Tamás
Zeneszerző
Pjotr Iljics Csajkovszkij
Díszlettervező
Vavrinecz Beáta
Jelmeztervező
Rományi Nóra
Próbavezető balettmester
Solymosi Tamás / Venekei Marianna / Kövessy Angéla / Pongor Ildikó / Dózsa Imre / Aradi Mária / Wayne Eagling
A növendékeket betanította
Janács Evelyn
A gyermekkar vezetője
Hajzer Nikolett

Bemutató
2015. november 28.