Wayne Eagling / Solymosi Tamás / Pjotr Iljics Csajkovszkij

A diótörő


Mesebalett három felvonásban
Csajkovszkij Diótörője évtizedek óta a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része. 2018 decemberében visszatér az Erkel Színház színpadára Oláh Gusztáv legendás díszlete és a klasszikus balett hagyományait követő, de a 21. század táncművészeti elvárásainak megfelelő új kiállítás. A klasszikus zenei anyagra egy igazi Diótörő-specialista, a nemzetközi hírnévnek örvendő Wayne Eagling és Solymosi Tamás koreografált új mesebalettet. A Magyar Nemzeti Balett életében fontos állomás, hogy ilyen világszerte elismert művész készített a társulat tagjaira szabott, belőlük ihletet merítő koreográfiát.

I. felvonás
A ház előtt korcsolyapálya, sültgesztenyeárus. Egymás után érkeznek a vendégek, hogy együtt ünnepeljenek a családdal.
A karácsonyi vendégség 
A vendégek összegyűlnek a gyönyörűen feldíszített karácsonyfa körül, ahol rengeteg ajándék várja a gyerekeket. Drosselmeier Marika nagybácsikája is megérkezik unokaöccse társaságában, és kis házi bábelőadással is szórakoztatja a vendégeket. Az előadás a Diótörő és az Egérkirály csatájáról szól, amit a Hercegnőért vívnak (akit Lujza, Marika testvére alakít). Drosselmeier Diótörő-bábut ajándékoz Marikának, aki boldogan táncol új kedvencével. A szeleburdi Misi elragadja Marikától és összetöri a Diótörő-bábut. Szerencsére Drosselmeier megjavítja a játékot. A karácsonyi ünnepség közös tánccal zárul, a vendégek hazamennek, a gyerekek aludni készülnek, Marika az új játékával tér nyugovóra.

II. felvonás
Marika szobája 
Marika boldogan, élményekkel tele szenderedik álomba a gyerekszobában. Természetesen mellette van az ajándékba kapott Diótörő-bábu. Az óra éjfélt üt, Marika álmában minden hatalmasra nő: a karácsonyfa, az ajándékok, a bútorok. Sőt, ő maga is átváltozik: Hercegnővé lesz. Megelevenedik a bábelőadás. Az Egérkirály egerek és patkányok élén támadásra készül a ház és a karácsonyfa ellen. Marika félelmében a Diótörőtől (aki nem más, mint az Unokaöcs) vár segítséget. A Diótörő az ólomkatonák megelevenedett hadserege élén legyőzi az Egérkirályt.
Utazás a hó birodalmába 
A szoba és a ház csodálatos téli erdei birodalommá alakul át. Marika – aki immár Mária hercegnő – Diótörő herceggel a hópelyhek táncában gyönyörködik. Szép, lírai kettőssel mutatják meg egymás iránti érzéseiket, majd integetve búcsúznak a szállingózó hópelyhektől.

III. felvonás

Utazás 
A Hercegnőt és Diótörő herceget Drosselmeier kíséri Hókristálypalotája felé.
A Hókristálypalota 
A mesebirodalom lakói mély hódolattal fogadják a Drosselmeier Hókristálypalotájába érkező herceget és menyasszonyát, Máriát. Kezdetét veszi a divertissement táncsorozat, amelyben a birodalom „lakói” mutatkoznak be. A lendületes spanyol hármast keleties kígyóbűvölő tánc követi; három kínai táncos ugrásokkal, gyors forgásokkal szórakoztatja a vendégeket. Ezután a férfiszólóval bevezetett fergeteges orosz tánc van soron. A pas de trois ebben a változatban rokokó „porcelánbalerinák” technikás variációja. A divertissement csúcspontján a Rózsakeringő zárja a köszöntéseket. A keringő után következik Mária hercegnő és Diótörő herceg nagy kettőse. A klasszikus hagyománynak megfelelően szerkesztett kettős (adagio-variációk-kóda) a szerelem beteljesülésének hirdetése. A fináléba bekapcsolódik a teljes tánckar és a Hókristálypalota szépséges lakói. 
A kavargó meseképből Marika szobájába térünk vissza. Karácsony másnapján a kislány csodálatos élményekkel ébred. Misi szalad be hozzá, és megosztják egymással álmaikat. 
Marika maga sem tudja, csupán álmodott-e, vagy mégis átélte a karácsonyi varázslatot.

ifjúsági műsor

Részletek

Helyszín
Erkel Színház – Nagyszínpad
Dátum
2017. december 22.
Kezdés ideje
19:00
Befejezés ideje
21:40

Szereposztás

Karmester
Kollár Imre
Mária hercegnő
Tanykpayeva Aliya
Unokaöcs / Diótörő / Herceg
Leblanc Gergely
Drosselmeier
Komarov Alekszandr
Egérkirály/Egérkirály baba
Kekalo Iurii
Hercegnő baba/Lujza
Chernakova Olga
Szóló hópelyhek
Chernakova Olga / Hangya Rita
Virágkeringő szóló lányok
Varga Judit / Gezmis Obengül Polen
Virágkeringő szóló fiúk
Medvecz József / Cottonaro Gaetano
Spanyol lányok
Boros Ildikó / Tarasova Kateryna
Spanyol fiú
Taravillo Mahillo Carlos
Arab lány
Sarkissova Karina
Arab fiúk
Darab Dénes / Kekalo Iurii / Melnyk Vladyslav / Okajima Takaaki
Kínai lány
Asai Yuka
Kínai fiúk
Morvai Kristóf / Myasnikov Boris
Orosz lányok
Riedl Ágnes / Bedő Dorisz / Szilágyi-Sári Réka / Rohonczi Viktória
Orosz fiú
Morimoto Ryosuke
Pas de trois
Ishizaki Futaba / Chernakova Olga / Uehara Emi
Marika
Mondok Eszter
Misi
Kökény Hámori Szilárd

Alkotók

Koreográfus
Solymosi Tamás / Wayne Eagling
Zeneszerző
Pjotr Iljics Csajkovszkij
Díszlettervező
Oláh Gusztáv
Jelmeztervező
Rományi Nóra
Betanító balettmester
Wayne Eagling
Próbavezető balettmester
Venekei Marianna / Szirb György / Solymosi Tamás / Pongor Ildikó / Kövessy Angéla / Dózsa Imre / Aradi Mária
A növendékeket betanította
Janács Evelyn
A gyermekkar vezetője
Hajzer Nikolett

Bemutató
2015. november 28.