V. Vajnonen / P. I. Csajkovszkij

A diótörő


Mesebalett három felvonásban
„Amikor a függöny felgördül, a következő szereplők vannak a színen: karamell-cukorkák, marcipán, mézeskalács, nugát, drazsék, árpacukor, mentapasztillák, kandiscukor, pörkölt-mandula, fekete szemű mazsolák…” Ez állt Marius Petipának, a pétervári Mariinszkij Színház vezető balettmesterének eredeti librettójában, amit Csajkovszkij kézhez kapott. Az ő zeneszerzői zsenije kellett ahhoz, hogy a megadott figurákhoz ne szirupos, hanem költészettel telített muzsika szülessen. Majd hatvan évvel az ősbemutató után Vaszilij Vajnonen új koreográfiájával indult valódi világhódító útjára ez a karácsonyi klasszikus, amely idén is visszatér az Operaház színpadára. Boldog ünnepeket!

I. felvonás 1. kép 

Karácsony este egy német kisvárosban a XIX. század közepén. A szitáló hóban felcsillannak Stahlbaum tanácsos házának fényei. Csomagokkal megrakott vendégek - gyermekek és felnőttek - igyekeznek a ház felé, közöttük van Drosselmeyer bácsi, a gyermekek barátja.  

 

2. kép 

Egy röpke pillanatra megpillantjuk az izgatottan leskelődő gyerekeket, közöttük a házigazda imposztor fiát, Misit. Drosselmeyer kitárja a szalon ajtaját, amelynek közepén ott csillog a karácsonyfa. A gyermekek körültáncolják a fenyőfát, végezetül megkapják ajándékaikat. A felnőttek ünnepelnek, koccintanak, nagyanya és nagyapa tiszteletet és meghatódást keltő ódivatú táncát is eljárja az ünnepi esten. A játékaikkal elfoglalt gyermekek figyelmét magára vonja a bűvésznek öltözöttt Drosselmeyer. Bábjátékkal bemutatja egy mesebeli herceg és a gonosz egérkirály harcát, amelyben az ifjú megmenti szerelmét, a hercegnőt. Újabb csoda: gép-babák tánca következik. Táncra kél a bohóc, a porcelán baba, a kis szerecsen is. Drosselmeyer újabb ajándékot csempész be a karácsonyfa alá: a diótörőt. A groteszk baba azonban senkinek sem kell, csak Marika - a kisebbik leány - nyúl érte, megsajnálva az árván maradt játékot. Vigasztalja, ringatja, de Misi is - aki immár kíváncsni e fura bábra - meg akarja kaparintani. A szokásos gyermeki veszekedésnek végezetül is a báb látja kárát, letörik az állkapcsa. Drosselmeyer hozza helyre a dolgokat, békét teremt..., de íme már későre jár. Lassan búcsúznak a vendégek, elcsendesedik a ház, a fények kialszanak.  

 

II. felvonás 1. kép  

Marika hálószobája. A kislány lefekvés előtt még egyszer elringatja a babát, és elhelyezi a nagy öblös biedermeier karosszékben. Álmában feltűnnek az ünnepi est emlékképei, de feltűnnek a karácsonyi cukorkákat, édességet rágcsáló egerek is. Az álom és az ébrenlét határán a kislány még meg akarja előlük menteni a diótörő bábut, de álomba zuhan.  

 

2. kép  

Óriásira növekszik a karácsonyfa, más dimenziót kapnak a játékok is, és előbukkan az óriási Egérkirály. Megelevenedik a diótörő báb, és ólomhadseregével védelmezi a karácsonyfát. Párharc kerekedik az Egérkirály és a Diótörő között, győz a jó, az egerek elmenekülnek. A fenyőfa ágai között megpillantjuk Drosselmeyert, és íme kilép a szép ifjú herceggé varázsolt Diótörő. A bölcsen mosolygó nagybácsi átnyújtja neki varázspálcáját. Hólepte erdő a színpadkép. Marika - immár Mária hercegnőként lép elénk. Diótörő herceg hódoló ámulattal köszönti a leányt. Finom, álomszerű kettősben fedezik fel egymás iránt feltörő érzéseiket... Szállingózni kezdenek a hópelyhek és megelevenednek. Előbb csak négy, azután fokozatosan egyre több hópehely-lány táncol a színpadra. Összetömörülnek, mint egy gyönyörű nagy hólabda, kisebb körökre bomlik a nagy csoport, óriási hókarika tölti be a színpadot. Lágy, puha hókavalkád, amelybe harang csendül, és immár csak egy-egy pehely libben tova, a magasba. Mária és a Herceg egymást átkarolva elindul messzire, valahová a hópelyhek után.  

 

III. felvonás 1. kép  

Mesebeli hullámzó tengeren siklik aranydió hajóban Mária és a Herceg. Az 'utazás' elringató, boldogságigérő zenéje viszi a fiatalokat a Herceg birodalmába.  

 

2. kép  

Tengerparti barlang mellett köt ki a dió-hajó, cseppkövek között a herceg a birodalom felé vezető utat keresi. Hirtelen denevérek - a legyőzött Egérkirály alattvalói - állnák útjukat, de a Herceg a Drosselmeyertől kapott varázspálca segítségével ismét győz.  

 

3. kép  

A 'Bababirodalom' lakói mély hódolattal fogadják a csipkepalotájába hazatérő herceget és menyasszonyát, Máriát. Divertissement táncsorozatban mutatják be szépségüket a birodalom 'lakói'. A négy táncosnő által előadott lendületes spanyol táncot visszafojtott érzelmeket intonáló keleti szóló követi. A táncosnőt négy balerina könnyű selyemfátyoljátékkal kíséri, az anyag lebegése még plasztikusabbá varázsolja a szólista táncát. Ugrásokkal. gyors forgásokkal staccató jellegű zenére kínai babák szórakoztatják a mátkapárt és az udvart, díszítő jellegű táncukat ellenpontozza az őket követő orosz trepak kettős rusztikusan megformált koreográfiája. A táncsorozat ékessége a Limoge-i porcelán nippeket idéző rokokó stílusú pas de trois, gyermektáncosok előadásában. A Divertissement csúcspontja, a Rózsakeringő zárja a köszöntéseket. A nyolc párra és négy szólópárra komponált ünnepélyes fényű keringő végén a táncba épül Mária hercegnő és Diótörő herceg nagy kettőse. A klasszikus hagyománynak megfelelően szerkesztett kettős - adagio-variációk - kóda - a szerelem beteljesülésének és dicsőségének hirdetése. A fináléba bekapcsolódik a teljes tánckar, a csipkepalota szépséges babái. A táncosok mögött a díszlet hátterében magasra kúszik mindent elárasztó fénnyel a karácsonyfa, és a mátkapár elindul a boldog fény felé - itt ér véget Marika álma. 

 

4. kép  

A kislány szobájában vagyunk. Betipeg a Dada, ébresztgeti az alvó Marikát. A gyermek dörzsölgeti a szemét, még álomittasan a Diótörő bábhoz szalad, és magához szorítja... csodálatosat álmodott, Vele...  

 

Kővágó Zsuzsa 

 

Fotó: Csillag Pál

Évad szereposztás

Karmester
Kollár Imre / Déri András / Csányi Valéria
Mária hercegnő
Kozmér Alexandra / Polina Semionova / Tanykpayeva Aliya / Pap Adrienn / Boros Ildikó / Nakamura Shoko / Felméry Lili
Diótörő herceg
Oláh Zoltán / Timofeev Dmitry / Liebich Roland / Bakó Máté / Leblanc Gergely / Lagunov Ievgen
Stahlbaum tanácsos
Szigeti Gábor / Szirb György / Hajdu Péter
Stahlbaumné
Mingardo Angela / Papp Zsuzsanna
Marika
Fülöp Anna / Nagy Noémi
Lujzi
Katona Blanka / Bozsányi Liliána
Misi
Szabó Zoárd / Deák Kristóf
Drosselmeier
Bajári Levente / Komarov Alekszandr / Apáti Bence
Dada
Soós Erika / Kőszegi Katalin
Feri
Cserháti Gergő / Topolánszky Vince
Nagypapa
Merlo P. Andrea / Rotter Oszkár / Hommer Csaba
Nagymama
Szűcs Ildikó / Vontszemű Gabriella / Dienes Ilona / Kazinczy Eszter
Két hópehely1
N.N.
Két hópehely2
Somorjai Enikő
Egérkirály
Szakács Attila / Radziush Mikalai
Diótörő
N.N.
Bohóc
Majoros Balázs / Molnár Dávid / Takahashi Yuya
Balerina
Purszki Lilla / Ayaka Fujii / Chernakova Olga
Néger
Katona Bálint / Szegő András / Tabbouch Ali Viktor
Spanyol tánc1
Gikovszki Sznezsana / Carulla Leon Jessica
Spanyol tánc2
Földi Lea / Riedl Ágnes
Spanyol tánc3
Nagy Nemes Zsófia / Jaclyn Ann Higgins
Spanyol tánc4
Bedő Dorisz
Keleti tánc szóló
Kim Minjung
Keleti tánc1
N.N.
Keleti tánc2
Szeregnyi Zsófia / Kelemen Ágnes
Keleti tánc3
Rotter Bianka
Keleti tánc4
Fehér Edit / Kerényi Barbara
Orosz tánc1
Gould Danielle / Hangya Rita
Orosz tánc2
Vila M. Ricardo
Kínai tánc1
Asai Yuka
Kínai tánc2
Kerényi Miklós Dávid / Morvai Kristóf
Pas de trois1
Speier Flóra / Szelényi Dóra
Pas de trois2
Domsa Valentin / Pavleszek László
Pas de trois3
Doriti Katerina
Rózsakeringő szóló1
Vdovicheva Tatjana / Csokán Vivienne
Rózsakeringő szóló2
Starostina Kristina / Krupp Anna
Rózsakeringő szóló3
Szigeti Scanlon Kelsey Ilona
Rózsakeringő szóló4
Balaban Cristina / Varga Judit
Rózsakeringő szóló5
Jellinek György / Darab Dénes
Rózsakeringő szóló6
Myasnikov Boris / Kekalo Iurii
Rózsakeringő szóló7
Taravillo Mahillo Carlos / Medvecz József
Rózsakeringő szóló8
Babácsi Benjamin

Alkotók

Koreográfus
Vaszilij Vajnonen
Zeneszerző
Pjotr Iljics Csajkovszkij
Librettó E. T. A. Hoffmann nyomán
Vaszilij Vajnonen
Díszlettervező
Oláh Gusztáv
Jelmeztervező
Oláh Gusztáv
Próbavezető balettmester
Dózsa Imre / Kövessy Angéla / Solymosi Tamás / Venekei Marianna / Volf Katalin / Végh Krisztina
Az MTF növendékeit betanította
Janács Evelyn