Rudi van Dantzig / Toer van Schayk / Pjotr Iljics Csajkovszkij

A hattyúk tava

Tango bérlet


Klasszikus balett három felvonásban

Csajkovszkij első balettje talán a legkedveltebb klasszikus darab a balettirodalomban: a nősülni kénytelen herceg és a hattyúvá varázsolt lány szerelmének viszontagsága az egyik legszebb orosz romantikus mese.

A darab az 1877-es ősbemutatón azonban megbukott. A premier koreográfusai egyszerűen nem értek fel Csajkovszkij zsenialitásához. A mű Marius Petipa és Lev Ivanov 1895-ös koreográfiájában vált világhírűvé, és a legtöbb társulat ma is ennek alapján táncolja a darabot. Ezt a klasszikus művet dolgozta át Rudi van Dantzig és Toer van Schayk 1988-ban. Odette-et és Odile-t, a tiszta, ártatlan fehér hattyút és a csábító, manipulatív fekete hattyút ugyanaz a táncosnő alakítja. 

I. felvonás
Siegfried születésnapja a kastélyban Siegfried herceg tizennyolcadik születésnapját ünneplik. Barátja, Alexander, az udvaroncok és a környékbeliek meglepetés-ünnepséget készítettek számára a kastély parkjában. A herceg nevelőjét, Von Rasposent idegesíti Siegfried és Alexander baráti kapcsolata a helyi parasztokkal. A mulatságot a királynő érkezése szakítja félbe. Megajándékozza fiát a trónörököst megillető gyűrűvel, hogy emlékeztesse rá: nemsokára el kell foglalnia az őt megillető helyet, és feleséget kell választania. Siegfriedet elkeseríti a tény, hogy ilyen hamar véget ér gondtalan ifjúsága. A lassan besötétedő kertben a jövőjén gondolkozik Alexanderrel. Végül úgy döntenek, hogy felfedezik a környező erdőt.

II. felvonás
Találkozás Odette-tel Siegfried és Alexander eltévedtek az erdőben: egy tó partján találják magukat. Egy hatalmas, felettük köröző madár félelemmel tölti el őket: a karmos madár Von Rasposenre emlékezteti őket, azt hiszik, a rosszindulatú nevelő kémkedik utánuk. A madár – valójában a gonosz varázsló, Von Rothbart – odahív egy hattyút a sötétbe boruló tóból, aki emberi alakot ölt. Ő Odette, a Hattyúkirálynő, Siegfried pedig úgy érzi, benne és hattyú társnőiben megtalálta azt az őszinte és egyszerű eszményképet, amit mindig is keresett. Végtelen örömöt érez, míg körbe veszik ezek a tiszta lények. Megesküszik, hogy ehhez az ideálhoz örökké hű marad.

III. felvonás
Az árulás Bál a kastélyban. Az estélyen különböző menyasszonyjelölteket mutatnak be Siegfriednek. Ám ő, a vendégek csodálkozására, és édesanyja kétségbeesésére, visszautasítja, hogy válasszon közülük; mindez pompa és ragyogás éles ellentétben áll azzal a tiszta látomással, amit a tó partján tapasztalt. Von Rasposen bejelenti a vendégeknek: megérkezett Von Rothbart lovag, lánya, Odile és kíséretük. Siegfried azt hiszi, Odile, a Fekete Hattyú a Fehér hattyúkirálynő, Odette, de legbelül valójában bizonytalan. Odile azonban teljesen elvakítja őt virtuóz és érzéki táncával. Alexander megrémül, amikor Siegfried Odile-nak kínálja a gyűrűjét. A herceg csak későn ismeri fel, hogy ezzel elárulta eszményképét, Odette-et. Kétségbeesetten rohan vissza a tóhoz.

IV. felvonás
Kibékülés Odette-tel A csalódott, elárult Odette és a hattyúlányok a holdfényes tóparton gyülekeznek, itt talál rájuk Siegfried. Odette megbocsát szerelmének és megpróbálja megvigasztalni, mondván, ez egy olyan fájdalmas tapasztalás volt, ami közelebb viheti a valósághoz; és muszáj a való világban élnie. Von Rothbart megpróbálja eltávolítani Siegfriedet a tópartról, de jóllehet Siegfried ellenáll, a végén belefullad a tóba. Von Rasposen abbahagyja a hiábavaló keresést a herceg után, közben Alexander megtalálja barátja élettelen testét. Siegfried eszményei ezentúl benne élnek tovább.


Részletek

Helyszín
Operaház
Dátum
2017. május 20.
Kezdés ideje
18:00
Befejezés ideje
21:00

Szereposztás

Karmester
Déri András
Odette/Odile
Tanykpayeva Aliya
Siegfried
Leblanc Gergely
Rothbart
Radziush Mikalai
Alexander
Bakó Máté
Pas de trois lányok
Lee Yourim / Golovyna Yuliya
Nagy Hattyú 1
Crnić Nika
Nagy Hattyú 2
Varga Judit
Kis Hattyú 1
Lee Yourim
Kis Hattyú 2
Hangya Rita
Kis Hattyú 3
Chernakova Olga
Kis Hattyú 4
Purszki Lilla
Menyasszony 1
Chung Jiyoun
Menyasszony 2
Adachi Yuiko
Menyasszony 3
Csokán Vivienne
Menyasszony 4
Uehara Emi
Menyasszony 5
Varga Judit
Menyasszony 6
Gould Danielle
Spanyol lány 1
Földi Lea
Spanyol lány 2
Rotter Barbara
Spanyol lány 3
Gezmis Obengül Polen
Spanyol fiú 1
Szakács Attila
Spanyol fiú 2
Okajima Takaaki
Pas de six szóló lány
Pap Adrienn
Pas de six szóló fiú
Rónai András
Pas de six lány 1
Hangya Rita
Pas de six lány 2
Purszki Lilla
Pas de six fiú 1
Taravillo Mahillo Carlos
Pas de six fiú 2
Morimoto Ryosuke
Nápolyi lány 1
Vdovicheva Tatjana
Nápolyi lány 2
Tarasova Kateryna
Nápolyi lány 3
Asai Yuka
Nápolyi fiú 1
Majoros Balázs
Nápolyi fiú 2
Katona Bálint
Nápolyi fiú 3
Molnár Dávid
Csárdás szóló lány
Carulla Leon Jessica
Csárdás szóló fiú
Kerényi Miklós Dávid

Alkotók

Koreográfia Marius Petipa és Lev Ivanov nyomán
Rudi van Dantzig
Karaktertánc koreográfia
Toer van Schayk
Zeneszerző
Pjotr Iljics Csajkovszkij
Díszlettervező
Toer van Schayk
Jelmeztervező
Toer van Schayk
A díszlet- és jelmeztervező asszisztense
Ruud Lutgens
Világítástervező
Jan Hofstra
Betanító balettmester
Eleonora Demichelis / Toer van Schayk / Caroline Iura
Próbavezető balettmesterek
Maina Gielgud / Sebestyén Csaba / Venekei Marianna / Tengler Tamás / Szirb György / Pongor Ildikó / Kövessy Angéla / Dózsa Imre / Aradi Mária

Bemutató
2015. április 25.

Előadások

2017. május 11., csüt, 18:00
2017. május 13., szo, 11:00
2017. május 13., szo, 18:00
2017. május 17., sze, 18:00
2017. május 18., csüt, 18:00
2017. május 19., pén, 18:00
2017. május 20., szo, 11:00
2017. május 20., szo, 18:00
2017. május 21., vas, 11:00
2017. május 21., vas, 18:00
2017. május 24., sze, 18:00

R. van Dantzig-T. van Schayk-P. I. Csajkovszkij: A hattyúk tava | Swan Lake