Gioacchino Rossini

A sevillai borbély


Vígopera két részben, olasz nyelven, magyar felirattal

Figaro itt, Figaro ott… Minden idők egyik leghíresebb „intrika-operáját” Békés András mára igazi klasszikussá vált, virtuóz rendezésében láthatja az Opera közönsége.

Rossini fülbemászó dallamokkal tette halhatatlanná Beaumarchais hősét, a cselszövő borbélyt. Az eredetileg az 1816-os római karneválra írt mű nemsokára elindult máig tartó diadalútjára.  
Békés András rendezéséről a bemutató idején így írt a kritika: „Frenetikus, finom emberi megfigyeléseket az abszurdig felpörgető előadás”. Az eredetileg 1986-ban, az Erkel Színházban bemutatott produkciót 2009-ben Kovalik Balázs újította fel.

I. felvonás 

Almaviva gróf beleszeretett Rosinába, Bartolo doktor gyámleányába - olyannyira, hogy rangján alul is megházasodna. Álruhában kóborol Bartolo háza előtt, egy alkalmi zenebandával ad szerenádot. Ekkor jelenik meg Figaro! A borbély-mesterség csak ürügy szinte, hogy házakba ki-bejárjon, hölgyektől urakhoz levélkét, üzenetet vigyen, ügyeket oldjon és kössön, bonyolítson éltet, szerelmet. S gyűjtögesse a csengő-pengő borravalót. Figaro Bartolo házába is bejáratos, s így egy kis csellel Almaviva gróf is közlebb jut céljához. Mint szegény diák - „Lindoro - vallja meg szerelmét Rosinának, de a várva-várt választ már nem tudhatja meg, mert a szerenádot megzavarják. Bartolo hírét veszi, hogy Almaviva gróf a városban tartózkodik, úgy dönt, hogy még ma nőül veszi Rosinát és hozományát, és Basilióhoz siet. Figaro is munkához lát, tervet sző: mint részeg katonát, beszállásolási cédulával fogja a grófot a házba juttatni. A szerelemre gyúlt Rosina elhatározza: mindent megtesz, hogy Bartolótól és házától megszabaduljon. Levelet ír Lindorónak, felajánlja szerelmét, és kéri, szabadítsa meg. De hogyan juttassa el üzenetét az ismeretlen fiatalemberhez? Figaro toppan a szobába, elbújik, és kihallgatja a Basilióval visszatérő Bartolót. Basilio „zenemester pénzért hajlandó a rágalomra, a csalásra. Úgy döntenek Bartolóval, hogy azon nyomban megírják a házassági szerződést, és még ma tető alá hozzák a házasságot. Figaro minderről értesíti Rosinát, s a levéllel a grófhoz indul. Bartolo leleplezi a leányt, hogy titokban levelezést folytat. De Rosina állhatatos, tagad, semmitől meg nem retten - Bartolo majd megpukkad. Kvártélyt követelve, részeg katonaként ront be Bartolóékhoz Almaviva. Bármilyen ügyes is a lány, bármily elszánt is Almaviva, Bartolo nem hagyja magát. Az indulatok magasba csapnak, a gróf elveszti a fejét, és Bartolóra támad. Figaro sem tudja lecsillapítani - a nagy csetepatéra váratlanul megjelenik az őrjárat. A katonának öltözött grófot letartóztatják, és már indulnának is vele a dutyiba. Nincs más lehetőség: Almaviva titokban felfedi kilétét az őrtisztnek, a gróf megszabadul. Senki nem ért semmit, minden a feje tetejére áll. 

 

II. felvonás 

Almaviva zenetanárnak öltözve állít be a doktor házába, bizonygatván, hogy a megbetegedett Basilio helyett kell órát adnia Rosinának. Hogy Bartolo gyanakvását eloszlassa, odaadja neki a lány levelét, amelyhez úgymond véletlenül jutott hozzá, s amely rendkívül alkalmas eszköze egy Almavivára irányuló rágalmazásnak. Bartolo ennek ellenére jelen akar lenni az énekórán. Szándékától az sem téríti el, hogy Figaro csakis most ér rá őt megborotválni. A helyzet kényszerűségét az ügyes borbély arra használja fel, hogy elcsenje Rosina erkélyének kulcsát. Kevésbé biztató fejlemény, hogy - épp a legalkalmasabb pillanatban - betoppan Basilio. Csak az Almaviva pénzével súlyosbított érvek bírják őt távozásra. De az óvatlan szerelmeseket Bartolo ezek után is lefüleli, és szétkergeti őket. Bartolo megmutatja Rosinának az ominózus levelet, hogy elhitesse: Lindoro, a „kétszínű, álnok ember csak ki akarná őt szolgáltatni Almaviva grófnak. Az éjjeli viharban Bartolo elrohan az őrségért, az erkélyen bemászó gróf és borbély pedig egy elkeseredett-feldühödött Rosinával találják szembe magukat. A félreértés azonban rögtön tisztázódik. „Lindoro leleplezi magát - és a gyámapa intrikáját: a vagyontalan diák és a nagyhatalmú Almaviva gróf egyugyanazon személy. A boldog szerelmesek most már a Bartolo állította csapdát is a maguk javára fordítják. A sorsdöntő percben érkező jegyző egykettőre összeadja őket, és kapóra jön Basilio korruptsága is, amelyet éppen csak egyengetnie kell egy pisztolynak. Az énekmester tanúként hitelesíti Almaviva és Rosina házassági szerződését, megbízója, az őrséggel későn befutó Bartolo pedig természetesen hoppon marad. 

Fotó: Éder Vera

Részletek

Helyszín
Erkel Színház – Nagyszínpad
Dátum
2015. március 12.
Kezdés ideje
19:00
Befejezés ideje
21:45

Szereposztás

Karmester
Stefan Soltész
Almaviva gróf
Klein Ottokár
Bartolo
Jozef Benci
Rosina
Balga Gabriella
Figaro
Haja Zsolt
Basilio
Palerdi András
Berta
Balatoni Éva
Fiorello
Geiger Lajos
Őrtiszt
Németh Gábor

Alkotók

Zeneszerző
Gioachino Rossini
Szövegíró
Cesare Sterbini
Magyar nyelvű feliratok
Thullner Zsuzsanna
Rendező (Erkel Színház, 1986)
Békés András
Az Operaház színpadára alkalmazta
Kovalik Balázs
Díszlettervező
Székely László
Jelmeztervező
Wieber Marianne
Karigazgató
Strausz Kálmán

Előadások

2015. március 07., szo, 19:00
2015. március 10., kedd, 19:00
2015. március 12., csüt, 19:00
2015. március 17., kedd, 19:00
2015. március 19., csüt, 19:00
2015. március 21., szo, 19:00
2015. március 25., sze, 19:00