Richard Wagner

A szerelmi tilalom


Vígopera két felvonásban, magyar nyelven, magyar felirattal

Große komische Oper – ritkán olvasni ezt egy Wagner-darab címe mellett műfaji meghatározásként, hisz a nagy német zeneszerző életművében mindössze két vígoperát találunk: A nürnbergi mesterdalnokokat 1868-ból, és A szerelmi tilalmat pályája elejéről. 

A szerző a darabhoz Shakespeare Szeget szeggel c. komédiáját vette alapul és nagy mértékben átdolgozta azt. A téma azonban ugyanaz: az elfojtott vágyak és az álprüdéria kritikája komikus köntösben. A produkció a Kolozsvári Magyar Operával közös együttműködésben jött létre Szabó Máté rendezésében.

Frigyes, Szicília kormányzója betiltja a könnyelmű szórakozás minden fajtáját – beleértve a szerelmet is. A fiatal Claudio áthágja a szabályokat, s ezért halálra ítélik; ám testvére, a zárdába vonult novícia, Isabella kegyelemért könyörög érte Frigyesnél. A kormányzó egy feltétellel hajlandó megbocsátani a bűnösnek: ha a szép Isabella titkos randevúra megy vele... A leendő apáca látszólag belemegy az alkuba, ám tervet sző Frigyes ellen: a kormányzó eltitkolt, zárdába dugott feleségét, Marianát küldi maga helyett a találkára, melyet a karnevál tiltott forgatagában tartanak. A két hölgy leleplezi az álszent kormányzót, Claudio visszanyeri szabadságát, a szerelmi tilalomnak pedig vége szakad. Évad szereposztás

Karmester
Selmeczi György
Frigyes, szicíliai helytartó
Balla Sándor
Luzio
Szabó Levente
Claudio
Pataki Adorján
Isabella
Egyed Apollónia
Mariana
Barabás Zsuzsa
Brighella
Szilágyi János
Danieli
Sándor Árpád
Dorella
Hary Judit
Pontio Pilato
Rétyi Zsombor

Alkotók

Szövegíró
Richard Wagner
Magyar szöveg
Csákovics Lajos
Rendező
Szabó Máté
Díszlettervező
Cziegler Balázs
Jelmeztervező
Tihanyi Ildi
Koreográfus
Jakab Melinda

Bemutató
2015. szeptember 29.

Előadások

2017. január 12., csüt, 18:00
2017. január 14., szo, 18:00