Heinrich Marschner

A vámpír

21. Puck bérlet


Koncertszerű előadás két felvonásban, német nyelven, magyar és angol felirattal
Először az Opera műsorán
1816 nyarán a Genfi-tó partján Lord Byron, Mary Shelley, továbbá Byron orvosa, John Polidori rémtörténetek kitalálásával múlatta az időt. E nyaralás alatt született meg minden idők két legnagyobb hatású horrortörténete: Shelley Frankensteinje és Polidori A vámpír című elbeszélése. Utóbbi szolgált a német romantika egyik legkiválóbb zeneszerzője, Heinrich Marschner nyolcadik operájának alapjául. Méltatlanul ritkán játszott darabjában a szerző hátborzongató atmoszférát teremt, remek szerepeket kínál és ellenállhatatlan muzsikával mesél szerelemről, szenvedélyről és a sötét erőkkel való harcról. A mű Carl Maria von Weber Bűvös vadásza és Richard Wagner Bolygó hollandija között képez hidat.

Közreműködik a Magyar Állami Operaház Ének és Zenekara
Történik Skóciában, a XVIII. században.

I. felvonás

Egy boszorkányszombaton a Vámpírmester tudatja Lord Ruthvennel, hogy ha nem áldoz fel három szűz lányt huszonnégy órán belül, akkor az életével fizet. Ruthven nem késlekedik: mire az óra egyet üt, máris titkos találkára érkezik Janthe, az első áldozat. Eltűnését hamar felfedezik, de édesapja, Berkley és a vadászok későn érnek a barlangba, ahol Ruthven bújkált vele: Janthe halott. Berkley leszúrja Ruthvent, akiről bebizonyosodik, hogy vámpír. A haldokló Ruthvenre egy lekötelezettje, Aubry talál rá, akinek életét korábban megmentette; ő segít neki kijutni a holdfényre. Miután Ruthvent a holdsugár új életre kelti, Aubry rádöbben, hogy egy vámpírt mentett meg. Ruthven megesketi a férfit, hogy senkinek sem árulja el a titkát, különben ő is vámpírrá változik.
Aubry és szerelme, Malwina megtudják Davenaut-tól, Malwina apjától, hogy a lánynak még aznap éjjel hozzá kell mennie Marsden grófhoz. Aubry felismeri Marsdenben Lord Ruthvent, de nem leplezheti le, esküje köti. Davenaut boldogan hirdeti ki, hogy hamarosan egyesül a Davenaut és a Marsden vér.

II. felvonás
Marsden kastélyához közel, Emmy várja jövendőbelijét, Georgot. Épp a vámpír legendáján mereng, mikor feltűnik Ruthven, aki udvarolni kezd a lánynak. Aubry figyelmezteti Georgot, tartsa szemmel menyasszonyát, de késő: Ruthven az erdőbe csalja Emmyt, és őt is megöli.
A falubeliek az esküvőre készülődnek; Suse férjét és annak ivócimboráit állítja pellengérre. Aubry és Malwina értelmetlennek látják egymás nélkül az életet, ezért Aubry úgy dönt, leleplezi Ruthvent és megmenti szerelmét, bármi történjen is vele. Malwinával arra kérik Davenaut-t, hadd halasszák másnapra az esküvőt, és Davenaut már-már engedne a kérésnek, ám Ruthven meggyőzi őt.
Az óra elüti az egyet, Aubry ekkor – megszabadulva az eskütől – leleplezi Marsdent, kimondja, hogy vámpír. Ruthven elbukott. Villám sújtja, és elnyeli a pokol. Davenaut Malwina bocsánatát kéri, és beleegyezik a lány Aubryval való házasságába.


Részletek

Helyszín
Erkel Színház – Nagyszínpad
Dátum
2018. január 12.
Kezdés ideje
19:00
Befejezés ideje
21:30

Szereposztás

Karmester
Cser Ádám
Ruthven
Bruno Taddia
Janthe
Keszei Bori
Malwina
Kolonits Klára
Berkley
Busa Tamás
Aubry
Balczó Péter
Davenaut
Rácz István
Georg
Szerekován János
Emmy
Balga Gabriella
Vámpírmester
Aczél András
Kocsmajelenet kvintett
Rezsnyák Róbert / Molnár Zsolt / Kiss Tivadar / Ujvári Gergely / Kálnay Zsófia

Alkotók

Szövegíró
Wilhelm August Wohlbrück
Megbízott karigazgató
Csiki Gábor

Bemutató
2018. január 12.

Előadások

2018. január 12., pén, 19:00