John Cranko / Pjotr Iljics Csajkovszkij / Kurt-Heinz Stolze

Anyegin


Balett három felvonásban
Csajkovszkij zenéjébe ágyazva, John Cranko koreográfiájával éled újra Puskin legendás szplínes alakja, ezúttal a balett színpadon. Anyegin túl későn, kioltott és tönkretett emberéletek árán ébred rá, hogy az igaz szerelem felrázhatja a lelket és értelmet adhat az életnek. Tatjana szenvedélye és fájdalma hullámai végül útját állják a megbocsátásnak. Széttépett szerelmeslevelek szegélyezik a pár útját. 

Hangszerelte: Kurt-Heinz Stolze (P. I. Csajkovszkij nyomán)
A zenemű kiadója az Adrian Thomé Musikverlag Bodensee

I. felvonás 
1. kép. Madame Larina házának kertjében A ház lakói Tatjana születésnapjára készülnek. Olga és barátnői táncolnak, Tatjana könyvet olvas. A fiatalok régi, kedves játékba kezdenek: aki a tükörbe pillant, meglátja szerelmét. A vidám Olgának igazat mond a babona: jegyesét, Lenszkijt pillantja meg. Amikor az álmodozó Tatjana néz a tükörbe, Anyegint látja meg, akit Lenszkij bemutatkozó látogatásra hozott magával a Larin-házba. A lány első pillantásra beleszeret az idegenbe. Olga és Lenszkij boldog kettőst táncol. Tatjana Anyeginnal a kertben sétál, de a fölényes nagyvárosi vendég hideg és zárkózott, nem méltatja figyelemre a fiatal lányt.
2. kép. Tatjana hálószobája Tatjana levelet ír Anyeginnak, amelyben a szinte ismeretlen férfinak megvallja rajongó szerelmét. Írás közben elalszik, és álmában teljesül a vágya: a tükörben újra megpillantja Anyegint, aki ezúttal viszonozza szerelmét.  

II. felvonás 
1. kép. Madame Larina házában Tatjana születésnapjára Anyegint és Lenszkijt is meghívták. Az ünnepelt szorong, vágyakozva választ remél levelére. Amikor Anyeginnal kettesben marad, a férfi durván megbántja: a levelet haragos indulattal összetépi. A kíméletlen Anyegin később újabb sebet ejt a szerelmes lány lelkén: botrányosan feltűnő hevességgel udvarolni kezd Olgának. Gremin herceg, a Larin család régi barátja megérkezik az ünnepségre. Táncra kéri Tatjanát. A lány tánc közben is Anyegint lesi, de csalódnia kell: a szeretett férfi minden figyelmét Olgának szenteli. A feldühödött Lenszkij elégtételt követel: párbajra hívja ki barátját.
2. kép. Elhagyatott parkban Tatjana és Olga könyörögve kérik Lenszkijt, tegyen le a párbajról. Anyegin hajlik a kibékülésre, de a mélyen megsértett barát hajthatatlan. A párbajban Anyegin megöli Lenszkijt. 

III. felvonás 
1. kép. Tíz évvel később; Gremin herceg bálján Tatjana feleségül ment Gremin herceghez. A herceg bált rendez, amelyen Anyegin megjelenik. A nagyvilági életet élő, mindenből kiábrándult férfi rádöbben, hogy Tatjana visszautasításával élete egyetlen igazi szerelmét vesztette el. Amikor megpillantja - az immár Gremina hercegnő - Tatjanát, azt reméli, fel tudja éleszteni az asszony régi érzéseit. Tatjana elfordul tőle.  
2. kép. Tatjana budoárja Anyegin levélben bejelenti magát a hercegnőnél. Tatjana el akarja kerülni a találkozást: kéri férjét, ne hagyja egyedül aznap este. Anyegin szenvedélyesen megvallja szerelmét. Tatjana lelke háborog, még nem hűlt ki benne a régi érzelem. De végül győz a józan megfontolás: visszautasítja a férfi ostromát, s levelét - a régi kölcsönt visszaadva - összetépi.  

Fotó: Csillag Pál

Évad szereposztás

Karmester
Héja Domonkos
Anyegin
Oláh Zoltán / Leblanc Gergely / Liebich Roland / Kekalo Iurii
Tatjana
Popova Aleszja / Melnik Tatiana / Felméry Lili / Tanykpayeva Aliya
Lenszkij
Lagunov Ievgen / Rónai András József / Myasnikov Boris / Balázsi Gergő Ármin / Timofeev Dmitry
Olga
Radina Dace / Cheprasova Elizaveta / Balaban Cristina / Pap Adrienn
Gremin
Apáti Bence / Cserta József / Biocca Mark James / Radziush Mikalai
Larina
Mingardo Angela
Dada
Kazinczy Eszter

Alkotók

Koreográfus
John Cranko
Zeneszerző
Pjotr Iljics Csajkovszkij
Hangszerelte
Kurt-Heinz Stolze
Színpadra állította
Victor Valcu / Agneta Stjernlöf-Valcu
Felügyelte
Tamas Detrich
Díszlettervező
Thomas Mika
Jelmeztervező
Maren Fischer / Thomas Mika
Jelmeztervező asszisztens
Diana Eckmann
Világítástervező
Steen Bjarke
Szerzői jogok
Dieter Graefe
Próbavezető balettmester
Venekei Marianna / Solymosi Tamás / Kövessy Angéla / Pongor Ildikó

Bemutató
2012. november 3.

Előadások

2017. január 18., sze, 18:00
2017. január 19., csüt, 19:00
2017. január 20., pén, 19:00
2017. január 21., szo, 19:00
2017. január 22., vas, 11:00
2017. január 24., kedd, 19:00
2017. január 26., csüt, 19:00
2017. január 28., szo, 19:00
2017. január 29., vas, 11:00
2017. február 01., sze, 19:00
2017. február 03., pén, 19:00
2017. február 05., vas, 11:00

Csajkovszkij-Stolze-Cranko: ANYEGIN/ONEGIN