Albert Lortzing; Franz Schubert

Az operapróba; A négy évig tartó őrség


Operák magyarul, magyar felirattal
Albert Lortzing Az operapróba és Franz Schubert A négy évig tartó őrség című egyfelvonásos operáinak bemutatója az Ódry Színpadon különleges eseménynek számít a magyarországi operatörténetben. Lortzing ritkán látható vígoperája először szerepel az Operaház műsorán, Schubert daljátéka pedig még soha nem került színre Magyarországon. Miközben Az operapróba eseményeit a szerző lendületes, vidám zenéi sodorják előre, a szereplők kétségbeesve igyekeznek levegőhöz jutni és egy pillanatra megszökni a sors elől. A növekvő káosz közepette a fiatalok első szerelmi tapasztalataikat élik át, amelyek sokszor egészen távol állnak a szabad akarattól. A négy évig tartó őrség hasonlóan izgalmas felfedezés: Schubert zsenialitása e művében is megmutatkozik, a cselekmény pedig, amelyet barátja, Theodor Körner írt, magába sűríti a zeneszerzőre oly jellemző derűt és melankóliát. A két történetben közös, hogy a harmónia és a látszólagos boldogság ellenére a szereplők kiszolgáltatottak, és a szabadság hiányától szenvednek.

Mindkét művet az immár hagyományosan megrendezett Énekkari Fesztivál részeként, az Operaház énekkari művészei által előadott produkcióként mutatjuk be.

Partnereink: Színház- és Filmművészeti Egyetem, Magyar Képzőművészeti Egyetem

Osztályvezető tanárok: Ascher Tamás, Novák Eszter, Selmeczi György (zenés színházi rendező osztály); Jákfalvi Magdolna, Kárpáti Péter, Upor László (színházi dramaturg osztály) / Zeke Edit (Látványtervező Tanszék)

Az operapróba és A négy évig tartó őrség című előadások a RingFeszt keretében, egy este láthatók.

Albert Lortzing: Az operapróba
Albert Lortzing a 19. század első felében élt és alkotott. A maga korában Schuberttel ellentétben sikeres színpadi szerző volt: vándorszínházi társulatot vezető szülei révén ismerte a színpad követelményeit, 12 éves korától szerepelt is. Később tenoristaként működött, majd a komponálás felé fordult. Vígoperái különösen sikeresek voltak, ám a sok felkérés ellenére népes családjával sokszor nélkülöznie kellett. Az operapróba frankfurti ősbemutatójának idején az 51 éves, túlhajszolt szerző berlini otthonában épp a halálos ágyán feküdt, és másnap el is hunyt. Művei Németországon kívül nem váltak klasszikussá, ritkán láthatók, így különleges eseménynek számít Az operapróba előadása az Opera műsorán – az Ódry Színpadon.

A vendégszövegek Georg Büchner Leonce és Léna című drámájából, Thurzó Gábor fordításában szerepelnek. 

Franz Schubert: A négy évig tartó őrség
 
Nehéz elképzelni, de Schubert muzsikáját a szerző életében csak a bécsi zenerajongók egy szűk köre értékelte. Így talán már kevésbé meglepő, hogy közel 20 zenés színpadra szánt művével egyáltalán nem aratott sikert, pedig egy opera megalapozhatta volna művészi és anyagi helyzetét. Ahogy egész életművét az utána következő generáció, Mendelssohn, Schumann és Liszt fedezte fel, a ma már egyik legtöbbet játszott koraromantikus zeneszerző A négy évig tartó őrség című egyfelvonásos daljátékát is (amelyet 1815 májusában 11 nap alatt írt!) csak 1896 szeptemberében állították először színpadra.
A történet szerint Duval, a francia-német határra vezényelt katona beleszeret a határmenti német falu bírájának lányába, és posztját odahagyva négy évig él boldog házasságban szerelmével, mígnem egy nap váratlanul megjelennek a felettesei.Az operapróba

Vígopera egy felvonásban, magyar nyelven, magyar felirattal
ELŐSZÖR AZ OPERA MŰSORÁN

Évad szereposztás

Karmester
Erdélyi Dániel
Hanna, társalkodónő, Lujza barátnője
Stefanik Márta
Lujza, grófkisasszony
Dunai Éva
Adolph Reinthal, báró
Rácz Illés
Johann, Adolph barátja
Fátrai János
Gróf úr
Fekete Károly
Grófnő, Lujza szülei
Haris Nadin
Kristóf, inas a gróféknál
Gogolyák György
Idősebb báró Reinthal, Adolph nagybátyja
Gyarmati Álmos
Martin, egy zenész
Kristóf István

Alkotók

Szövegíró
Albert Lortzing
Rendező
Szokol Judit eh.
Látványtervező
Devich Botond e.h.
Dramaturg
Balázs Júlia e.h.
Hirsch Bence fordítása nyomán a magyar szöveget írta
Balázs Júlia e.h. / Szokol Judit eh. / Csákovics Lajos

Bemutató
2018. május 17.

A négy évig tartó őrség

Daljáték egy felvonásban, magyar nyelven, magyar felirattal
MAGYARORSZÁGI BEMUTATÓ

Évad szereposztás

Karmester
Erdélyi Dániel
Ezredes
Boros Ádám
Százados
Rácz Illés
Walther, falusi bíró
Tarnai Dávid
Kätchen, a lánya
Szili Gabriella
Duval, Kätchen férje
Matyó Márió
Veit, paraszt
N.N.

Alkotók

Szövegíró
Carl Theodor Körner
Magyar szöveg
Csákovics Lajos
Rendező
Tárnoki Márk e.h.
Látványtervező
Kuti Letícia e.h.
Dramaturg
Sényi Fanni e.h.

Bemutató
2018. május 17.

Előadások

2018. május 17., csüt, 19:00
2018. május 19., szo, 19:00