Bánk bán – Beregszászi Aréna


Koncertszerű előadás magyar nyelven
A koncert szövege és zenei anyaga a mű ősváltozata és az 1939-es átdolgozás felhasználásával jött létre
  •  

Erkel Ferenc 1844-ben, a Kölcsey Himnuszának megzenésítésére kiírt pályázaton aratott győzelme után kezdett el foglalkozni Katona József sokat támadott drámájával mint lehetséges operatémával. A történelem hosszúra nyújtotta a komponálás idejét: előbb a szabadságharc, majd az azt követő diktatúra cenzúrája miatt egészen 1861. március 9-ig kellett várnia a közönségnek, mire a mű teljes egészében megszólalhatott az akkori Nemzeti Színházban. 

Az I. Kárpát-Haza OperaTúra során csak Ungvárt tudtuk érdemben érinteni – csodálatos emlékeket őrzünk az ottani két előadás összesen 3000 látogatójától! –, Beregszászt nem. Ugyanakkor ellátogattunk a szépséges kisvárosba, és találtunk ott egy szabadtéri arénát, amely kellemes, dombos fekvésével éppen ugyancsak 3000 néző, de egyidejű befogadására alkalmas. Állapota nem túl szívderítő, de láthatólag – és a magyar városvezetés szándékával egyező módon – anyaországi támogatással felújítható. Deszkázni kell, festeni, világítást szerelni, füvet nyírni: és máris kész az a rendszeres portyahely, amely köré az anyagi hátteret a testvérváros IX. kerület (Ferencváros) és az EMMI szervezi. Az Opera és a Nemzeti Színház pedig vállalja, hogy minden évben egyszer ellátogat Beregszászra, és hazai kultúrajándékkal látja el azokat, akik hosszabb ideje már a legkeményebb és legszegényebb viszonyok között tartják meg magukat és magyarságukat.

A nívós kiegészítések és átdolgozások hatására vagy ellenére a sikerét mindig őrző Bánk bán beregszászi Arénában megszólaló koncertszerű előadásának különlegessége, hogy szövege és zenei anyaga a mű ősváltozata és a Nádasdy Kálmán nevével fémjelzett 1939-es – a nagyközönség számára leginkább ismert – változat felhasználásával jött létre. A történetvezetés így hasonlít legjobban Katona eredeti gondolataihoz, ugyanakkor nem kell nélkülöznünk a nagyária „Hazám, hazám…” kezdősorral örökzölddé vált szövegét sem.


Évad szereposztás

Karmester
Kocsár Balázs
II. Endre
Bakonyi Marcell
Gertrúd
Komlósi Ildikó
Ottó
Balczó Péter
Bánk bán
Kovácsházi István
Melinda
Rőser Orsolya Hajnalka
Tiborc
Szegedi Csaba
Petúr bán
Haja Zsolt
Biberach
Kelemen Zoltán
Királyi tiszt
Irlanda Gergely

Előadások

2018. szeptember 01., szo, 19:00