Sir Elton John / Lee Hall

Billy Elliot – a Musical


Musical magyar nyelven, angol felirattal
1984-et írunk. Angliában a bányászvárosokban felbolydult az élet: a sztrájkok korát éljük. A 11 éves Billy Elliot egy ilyen kisvárosban él. Apja és bátyja a sztrájkolók közt harcol a jobb megélhetésért, édesanyja meghalt. A fiú a családi hagyományt folytatva bokszedzésre jár, de nem való neki az erőszakos sport. Egy nap véletlenül tanúja lesz a lányok balettórájának és elvarázsolja a tánc.
Vajon egy kisfiú művészi tehetsége össze tudja-e hozni a családot és a város közösségét? Sikerül-e Billynek megvalósítani az álmait?
A musical-változat elkészítésekor a 2000-ben bemutatott mozifilm nyerő csapatához Sir Elton John csatlakozott. A világsikernek örvendő művet Magyarországon Szirtes Tamás non-replika rendezésében, Tihanyi Ákos koreográfiájával látható. Valljuk, hogy a tánc és a zene mindenkié. A balett is.

A ”Billy Elliot – a Musical” előadása a Music Theatre International (MTI, 421 West 54th Street, New York, New York 10019 – tel.: (1) 212 541 4684, www.mtishows.com) különleges engedélye alapján, az általa rendelkezésre bocsátott engedélyezett anyagok felhasználásával jött létre.

A produkcióban közreműködő gyermekszólisták felkészítésében az Opera partnere a Madách Táncművészeti Iskola és Szakgimnázium és a Magyar Táncművészeti Főiskola.
Az 1984-85-es bányászsztrájk idején, egy Easington nevű kis faluban lakik a kiskamasz Billy Elliot. Természetesen mindenki azt várja, hogy belőle is bányász lesz, mint a bátyjából, Tonyból, és az apjából és nagyapjából annak előtte. Szintén családi hagyomány a boksz. De egy edzés után Billy véletlenül tanúja lesz a lányok balettórájának, és magával ragadja a zene és a tánc. Titokban csatlakozik a csoporthoz, de csak a szintén „fura”, a nővére ruháit rendszeresen felpróbáló Michael nevű barátjával tudja megosztani ezt a titkot, hiszen saját családja úgy tartja, egy fiúnak a boksz való, nem a balett.
Billy tehetségesnek mutatkozik, és a balett tanár, Mrs. Wilkinson el szeretné vinni a Királyi Balettintézetbe felvételizni, de „lebuknak”. Amikor Billy apja számára kiderül, hogy fia a keservesen összekapart ötven pennyket boksz helyett balettra költötte, eltiltja a tánctól.
Közben a sztrájk egyre nagyobb indulatokat korbácsol. Rendszeressé válnak az összecsapások a bányászok és a rendőrök között. Tony, Billy bátyja az erőszakos megoldás híve. Bár apja próbálja lebeszélni, a fiú nem hallgat rá.
A karácsonyi összejövetel után Jackie Elliot, Billy apja véletlenül tanúja lesz, amint Billy a táncon keresztül fejezi ki őszinte érzelmeit. Megérinti a látvány és elmegy Mrs Wilkinsonhoz, hogy többet tudjon meg a meghallgatásról. Lehet, hogy kénytelen lesz az útiköltség miatt sztrájktörőnek állni, de ez sem tartja vissza. Végül a közösség adja össze Billy számára a pénzt, hogy eljuthasson Londonba. Még egy sztrájktörő felajánlását – bár nem szívesen - is elfogadják végül a gyerek kedvéért, és Jackie és Billy eljut Londonba.
Ez a történet egy kisfiúról szól, aki ki mer lépni a neki kijelölt térből a nagyvilágba, hogy kövesse a szíve parancsát és megküzdjön az álmaiért.
ifjúsági műsor

Részletek

Helyszín
Erkel Színház – Nagyszínpad
Dátum
2018. június 27.
Kezdés ideje
19:00
Befejezés ideje
21:40

Szereposztás

Karmester
Silló István
Billy
Bakonyi Simon
Michael
Halász Dávid
Mrs. Wilkinson
Gallusz Nikolett
Apa
Stohl András
Nagymama
Csákányi Eszter
Tony
Borbély Richárd
Anya
Krassy Renáta
Mr. Braithwaite
Mező Zoltán

Odette
Pokhodnykh Ellina
Herceg / Felnőtt Billy
Cottonaro Gaetano
Rothbart
Molnár Dávid

Kisebb szerepekben: Hovanyecz Petra, Dobra Bernadette, Pál Zsófia Kíra, Császár Benedek, Havasi Tamás, Molnár André Lukács, Orbán Zsombor, Molnár Örs, Serényi Misa.

Közreműködnek a Magyar Nemzeti Balett szólistái, az Opera Énekkara és Gyermekkara továbbá a produkció tánckara és zenekara, valamint a Madách Táncművészeti Iskola és Szakgimnázium növendékei.

A gyermekek felkészítésében az alábbiakban felsorolt mesterek vettek részt idén: Toldy Mária, Kovács Brigitta, Fehér Zsuzsanna, Warnusz Zsuzsa, Jantyik Csaba, Zádori Anita, Sárközi Gyula, Bakó Máté, Lakatos Zsolt, Szikora Boglárka, Sallak Petra.

Alkotók

Zeneszerző
Sir Elton John
Szöveg- és dalszövegíró
Lee Hall
Eredeti rendezés
Stephen Daldry
Magyar szöveg
Puller István / Bárány Ferenc
Rendező
Szirtes Tamás
A rendező munkatársa
Vaszilenko Eugénia
Koreográfus
Tihanyi Ákos
A koreográfus asszisztense
Molnár Ferenc
Díszlettervező
Szlávik István
Jelmeztervező
Kovács Yvette Alida
Világítástervező
Madarász 'Madár' János
Szcenikus
Szűcsborus János
Szteppkoreográfus
Szikora Boglárka
Balettmester
Rujsz Edit
Megbízott karigazgató
Csiki Gábor
A gyermekkar vezetője
Hajzer Nikolett

Bemutató
2016. július 29.