Carl Orff

Carmina Burana

15. Angelica nővér bérlet


Szcenikus kantáta eredeti nyelveken, magyar és angol felirattal
O Fortuna. Carl Orff leghíresebb művének elsöprő erejű kezdőmotívumait mindenki ismeri. Azt azonban már kevesen tudják, hogy a Carmina burana nem oratorikus mű, hanem kimondottan színpadra szánt alkotás. Ez a darab latin nyelvű alcíméből is világosan kiderül: „világi dalok szólóénekesekre és kórusra, hangszerkísérettel és mágikus képekkel”.
Bogányi Tibor számos alkalommal dirigálta már a művet, és lassanként egy szcenizált előadás víziója született meg benne. A három szólista, a Magyar Nemzeti Balett három művésze és a monumentális, közel 100 fős énekkar köré lélegzetelállító látványt álmodtak az alkotók az Erkel színpadára: hat projektoron és LED-falakon elevenednek majd meg a 3D-s „mágikus képek”.

A produkció előtt a Bordó Sárkány Régizene Rend hangolja középkori dallamokra a közönséget.

Felhívjuk kedves nézőink figyelmét, hogy előadásunkban olykor zavaró, erős fényhatásokat alkalmazunk.

A produkció a Schott Music GmbH & Co. engedélyével jött létre.


KRITIKAI VISSZHANGOK:

Életre szóló élmény a Budapesten színpadra állított Carmina Burana.
(Kabai Domokos Lajos, Bekiáltás)

Mágikus képek 3D-ben

Zászkaliczky Ágnes festő- és orgonaművész és Bogányi Tibor karmestergordonkaművész 15 éve munkálkodnak közösen azon, hogy a komolyzenei hangversenyeknek szélesebb közönségréteget nyerhessenek meg azáltal, hogy koncerteket egyedülálló vizuális élménnyel gazdagítanak: a zenéhez Zászkaliczky Ágnes válogat projekciós anyagot kimondottan az adott zenedarabokra készített festményeiből. A Magyar Állami Operaház felkérésére született meg eddigi legnagyobb szabású vállalkozásuk, a Carmina Burana szuperprodukció, amelynek látványvilágát a világhírű, budapesti központú Freelusion Stúdióval együtt alkották meg.

„A Carmina Burana alapkoncepcióját Könnyű Attila forgatókönyvíróval hármasban dolgoztuk ki. Nem sokkal később rátaláltunk a Freelusion csapatára, akiknek egyedülálló technikai és művészi szakértelmével új szintre emelhettük a „vizuális koncertek” koncepcióját. Ennek az együttműködésnek köszönhetően egy olyan real time (azaz az élő zenével szinkronban, élőben vezérelt – a szerk.) háromdimenziós vizuális anyagot dolgoztunk ki, ami tökéletes összhangban van a zenével. A koncepciónk lényege az, hogy nem a látvány diktálja a tempót, hanem a zene: nem a karmesternek kell „lekísérnie” egy kész filmet vagy animációt, mint például sok filmzenei koncerten, hanem a zene áll az első helyen, és minden más ehhez alkalmazkodik. Egy olyan animációt kellett tehát létrehozni, amely alkalmas arra, hogy a koncert alatt, élőben követhesse a zenét. 
Orff rendkívül érzékletesen követi és kifejezi a dalok mondanivalóját a muzsikában. Épp ezért, az orffi koncepcióból kiindulva olyan „mágikus képeket” válogattunk ki, amelyek erősítik, de nem nyomják el a zene hatását, és nem illusztrálják, hanem elmélyítik a szöveget. A három nagy téma mentén szerveződik a vetítés hangulati dinamikája. Olyan ősi szimbólumokból építkeztünk, amelyek a magyar és az egyetemes jelképrendszerben is fellelhetők. Papp Tímeával, a Freelusion kiváló koreográfusával kidolgoztuk, hogy mely tételek alatt legyen tánc, amelyeket a Magyar Nemzeti Balett kiváló balettművészei táncolnak, Reményeink szerint egy mágikus, virtuális valóságba repítjük el a nézőket Orff elementáris muzsikája és az egyedülálló vizuális élmény segítségével.”

Bogányi Tibor és Zászkaliczky Ágnes


Részletek

Helyszín
Erkel Színház – Nagyszínpad
Dátum
2018. október 7.
Kezdés ideje
19:00
Befejezés ideje
20:30

Szereposztás

Karmester, koncepció
Bogányi Tibor
Szoprán
Miklósa Erika
Tenor
Horváth István
Bariton
Haja Zsolt
Közreműködnek
a Magyar Állami Operaház Gyermekkara
Táncművészek
Gyarmati Zsófia / Szegő András / Vila M. Ricardo
Bevezető
Bordó Sárkány Régizene Rend / Dolmány Attila

Alkotók

Koncepció
Bogányi Tibor / Könnyű Attila / Zászkaliczky Ágnes
Művészeti vezető
Bogányi Tibor / Zászkaliczky Ágnes
Karmester, rendező
Bogányi Tibor
3D vizuális látványvetítés
Freelusion
Koreográfus, vizuális látványtervező
Papp Tímea
Vezető grafikus
Herczeg Ádám
Jelmeztervező
Szelei Mónika
Karigazgató
Csiki Gábor
A gyermekkar vezetője
Hajzer Nikolett
Magyar nyelvű feliratok
Pödör Ferenc

Bemutató
2018. szeptember 22.

Előadások

2018. szeptember 22., szo, 19:00
2018. szeptember 23., vas, 15:00
2018. október 03., sze, 19:00
2018. október 04., csüt, 19:00
2018. október 05., pén, 19:00
2018. október 06., szo, 19:00
2018. október 07., vas, 19:00
2018. október 09., kedd, 19:00