Harangozó Gy. / L. Delibes

Coppélia


Táncjáték három felvonásban
Tanulságos párkapcsolati tréning, melynek közepén egy harangavatás áll. Címszereplő majdnemelcsábítja egy táncos lábú lány szerelmét, minek következtében a teljes szereposztás egyetlen szobába fut össze. Mindenki titokban, máshonnan, más okból – eközben csak egy szereplő nem igazi, a Címszereplő. Egy baba, aki összekavarta a kisvárost avagy ásó, kapa és a nagyharang napja.

Tartalom: 

 

I. felvonás 

Lengyel városka a galíciai határon. A plakátragasztó hirdetményt függeszt ki, amely felhívja az emberek figyelmét a harangavatási ünnepségre és táncversenyre. Swanilda, a harangöntő lánya is részt vesz a versenyen, és büszkén mutatja barátnőinek új táncruháját. Benépesül a tér. A legények érdeklődését felkelti az öreg ezermester, Coppélius házának ablaka mögött ülő lány. Hogy magukra tereljék a figyelmét, virtuóz táncba kezdenek. Ferenc, Swanilda vőlegénye is részt vesz a táncban, amelynek végén az ablakban ülő szépség, megköszönve a produkciót, egy zsebkendőt dob le. Ferenc büszkén emeli fel, ám ebben a pillanatban Swanilda jelenik meg. Mindent látott, s hiába Ferenc magyarázkodása, sértetten elrohan. A fiúkat azonban továbbra is hajtja a kíváncsiság. Nagy zajt csapnak Coppélius háza körül. Az ezermester, elkergetve őket, elveszíti kapukulcsát, amelyet Swanilda egyik barátnője talál meg. A lányokat is izgatja az ezermester háza, meg a titokzatos lány, ezért Swanildával együtt besettenkednek Coppélius házába. Az izgatottan hazaérkező Coppélius rosszat sejtve siet be házának nyitott ajtaján. 

 

II. felvonás 

A lányok félénk kíváncsisággal tekintenek körül az ezermester dolgozószobájában. Swanildát csak a 'vetélytársnő' érdekli. Fel is fedezi az ablakmélyedésben. Amikor közelebb lép hozzá, akkor veszi észre, hogy csak bábu. A lányok önfeledten játszanak, a Coppélia babát is felhúzzák, s az táncolni kezd. Váratlanul megérkezik az ezermester, s kizavarja a hívatlan vendégeket. Coppélius munkához készülődik, kedvencét, a Coppélia babát akarja még tökéletesíteni. Kihozza az ablakmélyedésből, s csak később veszi észre, hogy egy élő ember rejtőzik a maszk alatt. Coppélia nem más, mint Swanilda, aki hogy megmeneküljön az ezermester haragjától, elbújt, s felvette a baba ruháit és maszkját. Ferenc nemsokára begurul a kéményen keresztül a szobába. Coppélius - aki ekkorra már szövetséget kötött a féltékeny, és vőlegényét megleckéztetni akaró Swanildával - először ijesztgeti a fiút, majd előhozza neki Coppéliát. Ferenc eleinte félszegen viselkedik, majd egyre hevesebben udvarol. Swanilda nem bírja tovább, letépi álarcát, és elrohan. Coppélius kárörömmel figyeli a jelenetet. A rászedett Ferenc tör-zúz dühében, végül felkapva az igazi Coppélia babát, elrohan. 

 

III. felvonás 

Kezdődik a harangavatási ünnepség. Sietve jön a térre Ferenc, vállán a Coppélia babával. A lányok gúnyosan méregetik a legényeket: hát ezért a 'lányért' volt az a nagy izgalom! Ferenc Swanilda bocsánatát kéri, de hirtelen zavar támad: Coppélius rohan be, elpanaszolja a polgármesternek sérelmét, s elégtételt követel. A kárt végül a harangöntő mester téríti meg, s Coppélius visszakapva bábuját, távozik. A történteken mindenki mosolyog, a fiatalok pedig táncra perdülnek, majd lelkesen ünneplik a táncverseny győzteseit, a Swanilda - Ferenc jegyespárt. 

 

Fuchs Lívia 

 

Fotó: Nagy Attila

Évad szereposztás

Karmester
Déri András / Kovács László
Harangöntő mester
Merlo P. Andrea / Turi Sándor
A Harangöntő felesége
Soós Erika / Vontszemű Gabriella / Kőszegi Katalin
Swanilda, a leányuk
Balaban Cristina / Kozmér Alexandra / Nakamura Shoko
Ferenc, a vőlegénye
Majoros Balázs / Oláh Zoltán / Leblanc Gergely
Coppélius
Kerényi Miklós Dávid / Komarov Alekszandr / Bajári Levente
Coppélia
Somorjai Enikő / Carulla Leon Jessica / Kim Minjung
Polgármester
Macher Szilárd
A Polgármester felesége
Mingardo Angela / Papp Zsuzsanna
Lengyel lány
Gikovszki Sznezsana / Starostina Kristina / Gould Danielle
A vőlegénye
Katona Bálint / Liebich Roland
Magyar őrmester
Szakács Attila / Lagunov Ievgen / Kekalo Iurii
Táncmester
Szirb György / Vékes Roland
Háziszolga
Kohári István / Szegő András
Hirdetésragasztó
Hajdu Péter / Szigeti Gábor
Írnok
Németh Gábor / Lehotai László
Éjjeliőr
N.N.
Inas
Brünn Máté / Dávid Patrik
Pas de six1
Jaclyn Ann Higgins / Chernakova Olga
Pas de six2
Purszki Lilla
Pas de six3
Hangya Rita / Ayaka Fujii
Pas de six4
Molnár Dávid
Pas de six5
Myasnikov Boris
Pas de six6
Medvecz József

Alkotók

Koreográfus
Harangozó Gyula
Zeneszerző
Léo Delibes
A zenét átdolgozta
Kenessey Jenő
A koreográfus asszisztense
Hamala Irén
Betanította és színpadra állította
ifj. Harangozó Gyula
Díszlettervező
Csikós Attila / Fülöp Zoltán
Jelmeztervező
Velich Rita / Márk Tivadar
Betanító balettmester
Metzger Márta
Balettmester
Kövessy Angéla
Az MTF növendékeit betanította
Janács Evelyn

Előadások

2014. október 29., sze, 11:00
2014. október 30., csüt, 19:00
2014. október 31., pén, 19:00
2014. november 02., vas, 11:00
2014. november 05., sze, 19:00
2014. november 06., csüt, 19:00
2014. november 08., szo, 19:00