Marius Petipa / Sir Peter Wright / Sir Frederick Ashton / Pjotr Iljics Csajkovszkij

Csipkerózsika premier


Balett három felvonásban

Varázslatos tündérmese a balettszínpadon, az egyik legnagyobb orosz zeneszerző csodálatos zenéjére. A Csipkerózsika a romantikus repertoár egyik legkiemelkedőbb darabja, amely ötvözi mindazt a bájt és virtuozitást, ami a legnagyobb balettek jellemzője.

Marius Petipa eredeti koreográfiáját a klasszika egyik csúcsának tartják, mely rendkívüli technikai követeleményeivel kiváló lehetőséget nyújt a társulatok adottságainak bemutatására. A balettet Sir Peter Wright álmodta újra Petipa nyomdokán, Philip Prowse káprázatos színpadképével.

Prológus
Florestan király és felesége meghívták országuk tündéreit lányuk, Auróra keresztelőjére. A tündérek – Szépség, Becsület, Szerénység, Dal, Szenvedély és Öröm – adományaikkal halmozzák el az újszülöttet, amikor beront a palotába a felbőszült Carabosse, akit elfelejtettek meghívni az ünnepségre. Egy orsót hoz ajándékba, de egyben meg is átkozza a királykisasszonyt: amint megszúrja az ujját az orsóval, meg fog halni. Szerencsére az Orgonatündér még nem adta át az ajándékát, így enyhíteni tudja az átkot. Eszerint Auróra nem hal meg, csak száz éves, mély álomba zuhan, amelyből egy herceg csókja ébreszti majd fel.

I. felvonás
Auróra 17. születésnapjának ünneplésére készül az udvar. Négy herceg verseng a királykisasszony kezéért, ajándékként rózsát hoztak neki. Már javában tart az ünnepség, amikor Auróra egy öregasszonyra lesz figyelmes, aki egy csokor virággal lepi meg, melynek közepén egy orsó rejtőzik. A királykisasszony érdeklődve vizsgálgatja az orsót. Mindenki megpróbálja elvenni tőle, ő azonban nem adja oda. Izgatottságában az orsó végül megsebzi ujját. Amikor fájdalmában elalél, a király és a hercegek sietnek a segítségére.
A királynét balsejtelem gyötri, mert hirtelen eszébe jutott az átok. Az öregasszony hátra veti csuklyáját, így már mindenki számára világos: ő Carabosse. Megjelenik az Orgonatündér, hogy beváltsa ígéretét: varázslata segítségével mindenkire álmot bocsát, a kastélyt pedig áthatolhatatlan rengeteggel veszi körül.

II. felvonás
Száz évvel később a kastélyt védő erdőben Florimund herceg, a szomszéd királyság örököse vadászik udvartartásával. Egy grófnő is kíséri, akit bár nem szeret, feleségül kell vennie. Vadászat közben kis pihenőt tartanak, hogy felfrissüljenek, amikor Galloson, az egyik udvaronc jelenti, hogy egy szarvasbikát láttak a közelben. Ezért a társaság felkerekedik, hogy tovább űzze a vadat. Florimund herceg elmarad tőlük és a rá váró boldogtalan frigyen tűnődik. Ekkor jelenik meg az Orgonatündér, aki látomás formájában megmutatja a hercegnek Aurórát. Az ifjú esdve kéri a tündért, hogy vigye el a királykisasszonyhoz. Az Orgonatündér megmutatja a csipkebokorral benőtt kastélyba vezető utat, ahol Auróra alussza álmát. A palota kapuja előtt Carabosse állja útjukat, akit az Orgonatündér végleg száműz a királyságból. Florimund megtalálja Csipkerózsikát és csókkal ébreszti fel, amint azt az Orgonatündér tanácsolta. Az átok megtörik, a két fiatal pedig beleszeret egymásba.

III. felvonás
Mesehősök érkeznek, hogy részt vegyenek Auróra és a herceg esküvőjén, ahol mindenki boldogan táncol, mivel a jó győzedelmeskedett a gonosz felett. Megjelenik az Orgonatündér is, hogy megáldja a frigyet.

Részletek

Helyszín
Operaház
Dátum
2016. április 17.
Kezdés ideje
18:00
Befejezés ideje
21:00

Szereposztás

Karmester
Dénes István
Aurora hercegnő
Tanykpayeva Aliya
Florimund herceg
Timofeev Dmitry
Orgonatündér
Papp Zsuzsanna
Carabosse
Sarkissova Karina
Catalabutte
Komarov Alekszandr
Florina
Pap Adrienn
Kékmadár
Kovtun Maksym
Fehér Cica
Gould Danielle
Csizmás Kandúr
Kovtun Maksym
Piroska
Riedl Ágnes
Farkas
Szigeti Gábor
Szépség
Cheprasova Elizaveta
Becsület
Starostina Kristina
Szerénység
Golovyna Yuliya
Dal
Chernakova Olga
Szenvedély
Carulla Leon Jessica
Öröm
Kim Minjung
Pas de quatre fiúk
Aragno Umberto / Cottonaro Gaetano
Pas de quatre lányok
Hangya Rita / Cheprasova Elizaveta

Alkotók

Zeneszerző
Pjotr Iljics Csajkovszkij
Koreográfus
Sir Frederick Ashton / Sir Peter Wright / Marius Petipa
A koreográfus asszisztense
Miyako Yoshida / Denis Bonner
Látványtervező
Philip Prowse
Jelmezfelügyelő
Michael Clifford
Világítástervező
Peter Teigen
Műszaki vezető
Doug Nicholson
Próbavezető balettmester
Venekei Marianna / Solymosi Tamás / Pongor Ildikó / Dózsa Imre / Aradi Mária

Előadások

2016. április 16., szo, 11:00
2016. április 17., vas, 18:00
2016. április 20., sze, 18:00
2016. április 22., pén, 18:00
2016. április 23., szo, 18:00
2016. április 24., vas, 11:00
2016. április 24., vas, 18:00
2016. április 27., sze, 18:00
2016. április 28., csüt, 18:00

Petipa/Wright/Csajkovszkij: Csipkerózsika | The Sleeping Beauty