Marius Petipa / Alekszandr Gorszkij / Kaszjan Golejzovszkij / Michael Messerer / Ludwig Minkus

Don Quijote


Klasszikus balett pas de deux
A lovagregényeket lelkes gyönyörködéssel olvasó Don Quijote szükségesnek látja, hogy saját dicsőségére és a közjó érdekében beálljon kalandokat kereső kóbor lovagnak. Nem kisebb célt tűz ki maga elé, mint a „sérelmek orvoslását, a ferdeségek eligazítását, a jogtalanságok jóvátételét”. A balett középpontjába egy, a Cervantes-regényből is ismert humoros szerelmi történetet állít: a fiatal Kitri és Basil történetét, amely minden bonyodalom ellenére Don Quijote közbelépése révén végül boldog véget ér.
A Don Quijote volt Marius Petipa és Ludwig Minkus együttműködésének első darabja, amit aztán még számos közös balett követett.
Prológ
A lovagregényeket lelkesen faló Don Quijote nyakába veszi a világot, hogy olyan hőstetteket hajtson végre, melyek dicsőséget hoznak nevének. Fegyverhordozójának a józan életű Sancho Panzát fogadja, akinek nem kenyere az álmodozás.


I. felvonás
Barcelonában ünnepség zajlik. Lorenzo fogadós lánya, Kitri a borbéllyal, Basillal kacérkodik. Bár Basil szereti a lányt, Lorenzo nem tartja méltónak a borbélyt Kitri kezére és elkergeti a férfit. A fogadós abban reménykedik, hogy lányát Gamache, a gazdag nemes veszi majd el, Kitri azonban nyíltan ellenszegül apja akaratának.
A mulatság csúcspontján Don Quijote jelenik meg a téren, oldalán hű fegyverhordozójával, Sancho Panzával. A lovag a fogadóst egy várúrnak véli, és nagy tisztelettel köszönti. Lorenzo hasonló modorban válaszol, és meghívja Don Quijotét a fogadójába. Sancho Panza a téren marad, de amikor néhány fiatal suhanc ugratni kezdi, Don Quijote azonnal szolgája segítségére siet.
Kitrit megpillantva a lovag úgy véli, hogy szíve hölgyét, a gyönyörű Dulcineát látja, aki álmaiban jelent meg neki. Kitri azonban megszökik szerelmével, Basillal. Lorenzo, Gamache és Don Quijote a nyomukba erednek.

II. felvonás
Lorenzo, Gamache és Don Quijote egy ivóban talál Kitrire és Basilra. Lorenzo szeretné azonnal bejelenteni lánya és Gamache eljegyzését, ám Basil – ahogy Kitrivel előzőleg eltervezték – öngyilkosságot színlel. A lány kedvese „holtteste” fölött zokog. Don Quijote nemes érzelmektől szított felháborodásában szívtelennek nevezi Lorenzót, és kardjával fenyegetőzve arra kényszeríti a férfit, hogy áldását adja a lány és a „halott” borbély egybekelésére. Basil talpra szökken: elérte célját, nem kell hát tovább halottnak tettetnie magát.
A szélmalmok tövében cigánytábor és utazó bábszínház tanyázik. Don Quijote és Sancho Panza jelenik meg. A bábszínház direktora meghívja a lovagot az előadásukra. A lovag feszült figyelemmel követi a darabot, és – megfeledkezve arról, hogy csak színházat lát, – kivont karddal ront a színpadra, hogy megvédje az oltalomra szorulókat. Miszlikre aprítja a díszletet, szétkergeti a bábokat, majd a szélmalmot gonosz varázslónak hiszi, akit le kell győznie. A malom egyik lapátjába kapaszkodva a magasba emelkedik, ahonnan a földre zuhan.
A sebesült Don Quijote és hű fegyverhordozója az erdőben kóborolnak. A lovag szerint az erdő tele van szörnyekkel és óriásokkal. Sancho Panza lefekteti urát aludni, és vízért siet. Don Quijote álmában újra látja szíve hölgyét, Dulcineát, akit Ámor és driádok vesznek körül. Sancho Panza a vadászatát félbeszakító hercegi pár társaságában tér vissza. Könyörögve kéri őket, hogy segítsenek Don Quijotén. A hercegi pár meghívja a lovagot, hogy látogassa meg őket kastélyukban.

III. felvonás
A hercegi kastélyban minden készen áll Don Quijote méltó fogadására. Miután Sancho Panza elmesélte Kitri és Basil beteljesült szerelmének történetét, a herceg és a hercegnő nagyvonalúan felajánlja, hogy az ifjú pár lakodalmát a kastélyban üljék. Don Quijotét és Sancho Panzát a kitüntetett vendégeknek járó díszhelyre ültetik. Kezdetét veszi az ünnepi ceremónia. Don Quijote áldását adja Kitri és Basil frigyére, melynek létrejöttében maga is segédkezett. Az ünnepség folytatódik. Mindenki köszönetét fejezi ki a hős lovagnak és hű fegyverhordozójának.

Évad szereposztás

Karmester
Déri András / Kollár Imre
Don Quijote
Szakács Attila / Radziush Mikalai / Apáti Bence / Szirb György
Sancho Panza
Kerényi Miklós Dávid / Kovtun Maksym / Katona Bálint
Kitri
Balaban Cristina / Cheprasova Elizaveta / Tanykpayeva Aliya / Melnik Tatiana
Basil
Majoros Balázs / Lagunov Ievgen / Timofeev Dmitry / Leblanc Gergely
Espada
Darab Dénes / Kekalo Iurii / Melnyk Vladyslav / Radziush Mikalai
Mercedes
Kozmér Alexandra / Földi Lea / Sarkissova Karina / Carulla Leon Jessica
Utcai táncoslány
Radina Dace / Boros Ildikó / Carulla Leon Jessica / Sarkissova Karina
Gamache
Petchey Lloyd / Krajczár Balázs / Myasnikov Boris / Komarov Alekszandr
Kitri barátnői
Földi Lea / Golovyna Yuliya / Asai Yuka / Chernakova Olga / Purszki Lilla / Hangya Rita / Felméry Lili
Lorenzo
Bajári Levente / Szigeti Gábor / Szakács Attila
Cigánylány szóló
Sarkissova Karina / Carulla Leon Jessica / Földi Lea / Mingardo Angela
Cigányfiú szóló
Biocca Mark James / Morvai Kristóf / Kerényi Miklós Dávid / Liebich Roland
Ámor
Chernakova Olga / Pap Adrienn / Purszki Lilla
Driádok királynője
Kim Minjung / Golovyna Yuliya / Starostina Kristina
Pas de six szóló lányok
Uehara Emi / Werner Ilana / Hangya Rita / Golovyna Yuliya / Kim Minjung / Földi Lea / Starostina Kristina
Pas de six lányok
Gezmis Obengül Polen / Okada Anri / Pierro Rosa / Starostina Kristina / Adachi Yuiko / Crnić Nika
Fandango női szóló
Mingardo Angela / Csokán Vivienne
Fandango férfi szóló
Biocca Mark James / Darab Dénes

Alkotók

Miguel de Cervantes azonos című regénye nyomán a szövegkönyvet írta
Marius Petipa
Koreográfus
Michael Messerer / Kaszjan Golejzovszkij / Marius Petipa / Alekszandr Gorszkij
Zeneszerző
Ludwig Minkus
Díszlettervező
Rózsa István
Jelmeztervező
Rományi Nóra
Világítástervező
Kirk Bookman
Betanító balettmester
Ksenia Oyvental / Anna Razenko / Evgeny Popov / Olga Sabadosh
Balettmester
Venekei Marianna / Solymosi Tamás / Pongor Ildikó / Kövessy Angéla / Dózsa Imre / Aradi Mária

Bemutató
2016. november 19.

Előadások

2016. november 18., pén, 18:00
2016. november 19., szo, 19:00
2016. november 20., vas, 19:00
2016. november 23., sze, 19:00
2016. november 24., csüt, 19:00
2016. november 25., pén, 19:00
2016. november 26., szo, 19:00
2016. november 27., vas, 11:00
2016. november 27., vas, 19:00

Don Quijote ajánló I Don Quixote trailer

Médiapartner

Főtámogató