Erkel Ferenc

Dózsa György


Koncertszerű operaelőadás két részben, négy felvonásban
D. György, kisnemesi származású katona vezető beosztásba kerül, de ez szúrja a burzsoáziaszemét. Címszereplő szerelmét és barátait lecseréli, és már a parasztokhoz sem kedves, ami rossz döntésnek bizonyul. Klasszik ruhacserés önfeláldozásnak köszönhetően D. György menthetné a bőrét, de inkább elszégyelli magát. Borzalmas kínhalála miatt viszont mi kérünk elnézést!

Dózsa500 

Épp ötszáz esztendeje kapott nemesi rangot Budán Dózsa György, akinek vezetésével később parasztlázadás tört ki Magyarországon. A parasztvezér legendájából Erkel Ferenc, az Operaház első főzeneigazgatója írt operát. E két „legenda előtt kívánunk tisztelegni a mű hangversenyszerű előadásával, amelyen hangfelvétel is készül, amely később CD-n is hozzáférhető lesz. 

A Dózsa Györgyöt a régi Nemzeti Színház számára komponálta Erkel. Az opera ősbemutatóját 1867. április 6-án maga a szerző vezényelte. A mű azonban nem lett sikeres: viszonylag hamar, 6 előadás után lekerült a műsorról, annak ellenére, hogy Erkel és két fia több változtatást eszközöltek a darabon. A kiegyezés évében egy államrend ellen lázadó parasztvezér mint téma úgyszólván „nem volt aktuális. Ezután hosszú csend következett, majd az 1950-es években műsorra akarták tűzni az operát, de dramaturgiailag és ideológiailag szintén szerencsétlen kor volt ez a lázadó parasztvezér történetéhez, így végül is elálltak az tervtől. Az 1950-es években végül a Rádió vett fel néhány részletet az eredeti partitúrából. 1991-ben szintén a Rádió készített egy felvételt, amihez az operát Németh Amadé és Ruitner Sándor erősen átdolgozta. Ezen a két felvételen kívül azonban nem létezik más hanganyag; ezért is tartotta fontosnak az Operaház, hogy a koncertszerű előadást az OperaTrezor sorozatának legújabb darabjaként rögzítsék.  

1994-ben az Erkel Színház színpadán két szereposztásban 21 előadáson át ment az opera Oberfrank Géza és Mészöly Dezső által átdolgozott változata. (Ez a változat kerül most is előadásra.) 2004-ben a Kolozsvári Opera tűzte műsorára a darabot; Budapesten pedig utoljára 2010-ben hallhatta a közönség a művet az Operában a szerző 200. születésnapja alkalmából. Folyamatban van a mű kritikai összkiadása a Zenetudományi Intézet jóvoltából, Szacsvay Kim Katalin gondozásában.  

 

Az információkért köszönet: Karczag Mártonnak 

 

Fotó: Nagy Attila

Évad szereposztás

Karmester
Kocsár Balázs
Dózsa György
Fekete Attila
Csáky Laura
Miksch Adrienn
Rózsa
Fodor Beatrix
Zápolya
Kelemen Zoltán
Barna
Molnár Zsolt
Költő
Heiter Melinda
Jósnő
Wiedemann Bernadett
Bornemissza
Boncsér Gergely
II. Ulászló/Ambrus
Geiger Lajos
Lőrinc barát
Cser Krisztián

Alkotók

Zeneszerző
Erkel Ferenc
Közreműködik
Nemzeti Énekkar

Előadások

2014. november 17., hét, 19:00

Operaház - Dózsa500