Joseph Haydn

Élet a Holdon


Vígopera három felvonásban, magyar nyelven

Sci-fi vígjáték 1777-ből, Carlo Goldoni tollából, Joseph Haydn zenéjére, Esterházy Miklós kisebbik fia esküvőjének apropóján. 

A szimfóniák és vonósnégyesek atyjának tartott Haydn több operát komponált az Esterházy-kastélyban eltöltött 24 év alatt. Ezek egyik legérdekesebb darabja Goldoni népszerű komédiáját dolgozza fel: egy ál-asztrológus, Ecclitico és a fiatal Ernesto szerelembe esik a gazdag Buonafede két lányával, ám az apa nem adja áldását a frigyekre. Egy csodálatos holdbéli utazás azonban teljesen más megvilágításba helyez mindent...

A sziporkázó vígopera a Gödöllői Királyi Kastély Barokk Színházában tekinthető meg Toronykőy Attila rendezésében.

Az ál-asztrológus Ecclitico lépre akarja csalni Buonafedét, hogy lányainak, Claricének és Flaminiának, illetve azok cselédjének, Lisettának megengedje, hogy ahhoz menjenek hozzá, akit szívből választanak: történetesen Eccliticóhoz, Ernestóhoz, és szolgájához, Ceccóhoz. Buonafedét elkábítják és Ecclitico kertjébe viszik, ahol az apa azt képzeli: a Holdon jár. A fiatalok egy különleges holdbéli világot játszanak el a megtréfált Buonafedének, aki a "holdbéli utazás" végére áldását adja a szerelmi házasságokra. 


Évad szereposztás

Karmester
Bartal László
Ecclitico
Kiss Tivadar
Ernesto
Daragó Zoltán
Buonafede
Kiss András
Clarice
Ducza Nóra
Flaminia
Zavaros Eszter
Lisetta
Haris Nadin
Cecco
Ujvári Gergely

Alkotók

Szövegíró
Carlo Goldoni
Magyar szöveg
Csákovics Lajos
Rendező
Toronykőy Attila
Látványtervező
Juhász Katalin

Bemutató
2015. november 20.

Előadások

2016. november 04., pén, 19:00
2016. november 05., szo, 19:00
2017. április 07., pén, 19:00
2017. április 08., szo, 19:00