Umberto Giordano

Fedora


Opera három felvonásban, olasz nyelven, magyar felirattal

ElőadásokA Magyar Állami Operaház sok mindenre büszke lehet. Egyik nagy büszkesége az énekkara, amely a legkiválóbb művészekből áll. Örömmel adunk tehát lehetőséget, hogy néhányuk szólistaként is bemutatkozzon. Az új évadban igazi ritkasággal készülnek: Nina Dudek rendező vezetésével Giordano Fedora c. operáját mutatják be az Erkel Színház büféjében. 

A komponistát egy igazi színészkirálynő, Sarah Bernhardt ihlette: az ő számára írta Sardou a Fédora c. színdarabot. A történet hamisítatlan francia romantikus tragédia, igazi pièce bien faite, annak összes kellékével (párbaj, levél, félreértés, méreg, stb.), elsöprő érzelmével és ellenállhatatlan bájával. 

A mű több mint 90 éve nem volt hallható Budapesten.
I. felvonás Fedora Romanov hercegnő meglátogatja Szentpétervárott jegyesét, Vlagyimir Andrejevics grófot. A vőlegényt nem találja otthon, mi több, a grófot kisvártatva súlyos sebesülten hozzák haza: kocsisa és egy diplomata, de Siriex talált rá a férfire, aki hamarosan belehal sérüléseibe. A gyanúsított a fiatal nihilista, Lorisz Ipanov gróf.
II. felvonás Fedora elhatározza, hogy felkutatja vőlegénye gyilkosát, és a férfit a rendőrség kezére adja. A hercegnő párizsi estélyén találkoznak, ahol Ipanov gróf szerelmet vall Fedorának és bevallja, hogy valóban ő ölte meg Andrejevics grófot, de véletlenül. A hercegnő, bár kezd gyengéd érzelmeket táplálni a férfit iránt, titokban hívatja a rendőrséget. Ipanov megvallja a nőnek az igazságot: a feleségének viszonya volt Fedora vőlegényével, s mikor Ipanov rajtakapta őket, Andrejevics tüzet nyitott, Ipanov pedig önvédelemből visszalőtt és eltalálta ellenfelét. Fedora megdöbben, beleszeret Ipanovba, és megígéri, hogy segít neki menekülni a rendőrség elől.
III. felvonás Fedora svájci Alpok-beli villájában a pár boldogan élvezi a közös életet. Ipanov azonban egy levélből megtudja, hogy testvére egy párizsi nő közbenjárásával börtönbe került s meghalt, az anyja pedig belehalt a bánatba. Fedora reszketve vallja be, hogy ő az a bizonyos párizsi nő, de kéri szerelmét, bocsásson meg neki, hisz akkor még nem tudta az igazságot. Ipanov átkozza, kínozza őt. Fedora bánatában mérget vesz be és Ipanov karjaiban meghal. 

Évad szereposztás

Fedora Romazov hercegnő
N.N.
Olga Szukarev grófnő
N.N.
Lorisz Ipanov gróf
N.N.
De Siriex, diplomata
N.N.
Dimitrij, lovász
N.N.
Desiré / Mihail
N.N.
Cirill, kocsis
N.N.
Borov
N.N.
Gretch, rendőrbiztos
N.N.
Lorek, sebész
N.N.
Szergej
N.N.
báró Rouvel / Nyikoláj
N.N.

Alkotók

Szövegíró
Arturo Colautti
Rendező
Nina Dudek
Díszlettervező
Árva Nóra
Jelmeztervező
Szelei Mónika
Zenei vezető
Szirtes Katalin
Magyar nyelvű feliratok
Kenesey Judit

Előadások