Wolfgang Amadeus Mozart

Figaro 2.0


Vígopera két részben, négy felvonásban, magyar nyelven, magyar és angol felirattal
Mozart Figaro házassága című operájának Hábetler András operaénekes és rendező által újragondolt változata a Gördülő Opera sorozat keretében az előző évadokban bejárta az országot, és most a sikeres utazószéria után kerül az Erkel Színház színpadára.
A rendező-átdolgozó így nyilatkozik a darabról: „Ami a könnyűzenében John Lennon és Paul McCartney, a musicalben Lloyd Webber és Tim Rice, az az operában Mozart és Lorenzo Da Ponte (és Verdi+Boito, és Strauss+Hofmannsthal – a szerk). A tökéletes szerzőpáros. Kettejük találkozásának eredménye a zseniális Figaro is. Ennek szereplői nem legyőzhetetlen hősök vagy félistenek, hanem a gróf, a grófné, a szobalány, az inas, a kertész… Katartikus élmény, ha egy műalkotásban magunkra ismerünk – ez a produkció megmutatja, hogy ez operaszínpadon is lehetséges.”
I. felvonás
Susanna és Figaro esküvőjükre készülődnek. Új otthonuk berendezését tervezgetik, amikor Susanna elmondja vőlegényének, hogy a Gróf szemet vetett rá. Tovább bonyolítja a helyzetet, Figaro korábban kölcsönt vett fel Marcellinától, a házvezetőnőtől, s egyezségük szerint, ha nem tudja visszafizetni, nőül kell vennie az asszonyt. Marcellina elégtételt követel... Bartolóban pártfogóra lel, aki megragadja az alkalmat, hogy bosszút álljon Figarón, amiért hajdan a Gróffal elraboltak tőle egy fiatal lányt, Rosinát...Cherubino, a Grófné kamasz keresztfia elpanaszolja Susannának, hogy minden nőbe szerelmes. A Gróf közeledik – Cherubinónak el kell rejtőznie. A Gróf épp ostromolni próbálja Susannát, ám ekkor Basilio, a zenemester kopogtat, így a Gróf is kénytelen elbújni, nehogy kompromittálja magát. Mikor azonban a tanár arról pletykál Susannának, hogy Cherubino a Grófnéba szerelmes, a Gróf nem bírja türtőztetni magát, és előbújik. Még dühösebb lesz azonban, amikor Cherubino is előkerül rejtekéből, aki csupán az érkező Figarónak köszönheti, hogy megússza komolyabb büntetés nélkül: a Gróf azonnali távozásra és katonai szolgálatra kényszeríti.

II. felvonás
A Grófné boldogtalan, mert férje már nem szereti őt. Belemegy Figaróék tervébe, hogy a házban rejtőző Cherubinót küldjék Susanna helyett a randevúra, amit a Grófnak szerveztek. Ismét a gróf váratlan megjelenése bonyolítja a helyzetet: Cherubino ismét bujkálni kénytelen. A Grófné már-már belebukik a füllentésbe, ám Susanna megmenti a helyzetet: Cherubino észrevétlenül távozik az ablakon át. Ekkor viszont Antonio, a kertész ront be: valaki kiugrott az ablakon és letaposta a virágait! Figaro vállalja magára a tettet, bár inkább az esküvőt szeretné már megejteni. Váratlanul Marcellina lép be bírósági idézést lobogtatva, így a Gróf kárörvendve elhalasztja Figaro és Susanna esküvőjét.

III. felvonás
Susanna és a Grófné ismét csapdát állít a Grófnak: Susanna cselből randevút ígér a férfinak, amire azonban a Grófné fog elmenni. A Gróf meghallja a lány egy elejtett megjegyzését, és világossá válik számára, hogy lóvá akarják tenni. A bírósági tárgyaláson Don Curzio, a jegyző kimondja az ítéletet, Figaro vagy fizet, vagy elveszi Marcellinát. A per során fény derül Figaro származására, és egy különös anyajegynek köszönhetően Marcellina rádöbben: Figaro nem más, mint rég elveszett fia, aki Bartolótól született. A Grófné és Susanna ismét tervet szőnek, levélben éjszakai találkára hívják a Grófot a kertbe.Végre minden akadály elgördül a fiatalok esküvőjének útjából, mi több, Marcellina is férjhez megy – Bartolóhoz.A lakodalom hevében a boldog Susanna a Gróf kezébe csúsztatja a találkára hívó levelet.

IV. felvonás
Figaro értesül az éjszakai randevúról, és azt hiszi, felesége máris hűtlen lett hozzá. Susanna és a Grófné érkeznek: ruhát cseréltek, hogy a Grófot megtévesszék. Susanna szerelmi dalt énekel – a közelben leselkedő Figaro azt hiszi, a Grófnak. Megérkezik a Gróf is, és hevesen udvarolni kezd „Susannának”, azaz saját feleségének. Figaro rájön, hogy akit a Grófnénak hitt, valójában Susanna, s hogy bosszantsa, ahelyett, hogy leleplezné, udvarolni kezd neki. Ekkor talál rájuk a Gróf, aki azt hiszi, Figaro a Grófnéval enyeleg. A dühös Gróf mindenkit összecsődít. Végül megérkezik a valódi Grófné, felfedi magát, és fény derül a színjátékra. A Gróf bűnbánóan bocsánatot kér feleségétől.
ifjúsági műsor

Évad szereposztás

Karmester
Jankó Zsolt / Dénes István / Halász Péter / Horváth József
A gróf
Geiger Lajos / Káldi Kiss András / Kovács István
A grófné
Miksch Adrienn / Szabóki Tünde / Fodor Beatrix
Figaro
Bakonyi Marcell / Palerdi András / Cser Krisztián
Susanna
Molnár Ágnes / Wierdl Eszter / Keszei Bori
Marcellina
Vajda Júlia / Balatoni Éva / Farkasréti Mária
Bartolo
Kőrösi András / Rácz István / Szvétek László
Cherubino
Heiter Melinda / Mester Viktória / Kun Ágnes Anna
Basilio, Don Curzio
Kristofori Ferenc / Beöthy-Kiss László / Megyesi Zoltán
Barbarina
Ducza Nóra / Zavaros Eszter / Bucsi Annamária
Antonio
Kiss András / Pataki Bence / Hábetler András

Alkotók

Szövegíró
Lorenzo Da Ponte
Vidor Dezső műfordítása alapján a szövegkönyvet átírta
Hábetler András
Angol nyelvű feliratok
Arthur Roger Crane
Rendező
Hábetler András
Látványtervező
Juhász Katalin
Zenei vezető
Köteles Géza

Bemutató
2017. szeptember 25.