Giacomo Puccini

Gianni Schicchi


Opera egy felvonásban, olasz nyelven, magyar és angol felirattal

ElőadásokPuccini utolsó előtti munkája volt a három egyfelvonásosból álló Triptichon, amely az I. világháború alatt született, s amelyet már csak a befejezetlen Turandot követett.

Ennek a ciklusnak a harmadik darabja Dante Isteni színjátékából merített ihletet, és fergeteges komédiában meséli el, hogy maradt a firenzei nemes, Buoso Donati vagyonának fontos része az alacsony származású, lenézett Gianni Schicchire.
Az előadást Anger Ferenc rendezi és Kesselyák Gergely dirigálja.

Firenze, 1299. szeptember 1.

A gazdag nemes, Buoso Donati halottas ágyát az őt sirató, jobban mondva az ő örökségére pályázó rokonok veszik körül. Aggodalomra van okuk bőven, és nem csak amiatt, mert népes a rokonság, hanem azért is, mert a környéken azt rebesgetik: Buoso minden vagyonát egy monostorra hagyta. A rokonok mindent felforgatnak, hogy megleljék a végrendeletet. Az iratot végül az ifjú Rinuccio találja meg, aki megígérteti Zita nénikéjével, hogy ha elég pénz marad rá, elveheti szerelmét, Laurettát. Mint kiderül, a pletyka igaz: Buoso Donati minden pénzét a szerzetesekre hagyta. Az elkeseredett rokonságnak Rinuccio azt javasolja: kérjenek segítséget Lauretta apjától, Gianni Schicchitől, az alacsony származású, ám saját eszéből meggazdagodott „üzletembertől”. Schicchi meg is érkezik a lányával. A nemesi család gőgje, lenézése és ellenállása azonban visszataszítja, és már éppen távozni készül, amikor a lánya a lelkére beszél: belehal, ha nem mehet hozzá Rinuccióhoz. Schicchi belemegy a játékba. A terve kész: a holtat el kell távolítani, és a jegyző előtt ő maga fogja eljátszani a haldokló Donatit. Váratlanul a doktor kopogtat az ajtón: a nagybeteg Donatit jött megvizsgálni. Schicchi elváltoztatott hangon biztosítja az orvost: már jobban van. Schicchi utasítja a rokonokat, hogy hívassák a jegyzőt, ő maga pedig Donati alvósipkájával a fején diktálja majd neki a végakaratot. A rokonok külön-külön igyekeznek megkenni Schicchit, hogy az örökség legjobb részét mindenképp őrájuk hagyja a többi rokon helyett, és Schicchi mindegyikre rá is bólint, emlékeztetve őket külön-külön, hogy a cselről örökre hallgatniuk kell, vagy csalás vádja miatt bilincsben utasítják ki őket Firenzéből. A jegyző megérkezik, Schicchi lediktálja neki a végakaratot, ám a rokonok néma döbbenetére az örökség legfontosabb darabját, illetve Donati firenzei házát saját magára, Gianni Schicchire íratja! A pereputty őrjöng, de egy szót sem szólhatnak, különben kiderül a turpisság. Ahogy a jegyző távozik, nekiesnek Schicchinek, és amit csak bírnak, ellopnak. Schicchi kiutasítja őket újdonsült házából, és elégedve nézi a szerelmespárt, Rinucciót és Laurettát – a csel igazi nyerteseit. 


Évad szereposztás

Karmester
Kesselyák Gergely
Gianni Schicchi
Kálmán Péter
Lauretta
Sáfár Orsolya
Zita
Wiedemann Bernadett
Rinuccio
Balczó Péter / Brickner Szabolcs
Gherardo
Szerekován János
Nella
Keszei Bori
Gherardino
Takács Botond
Betto di Signa
Kiss András
Simone
Szüle Tamás
Marco
Busa Tamás
La Ciesca
Farkasréti Mária
Maestro Spinelloccio, doktor
Németh Gábor
Amantio di Nicolao, jegyző
Bátki Fazekas Zoltán
Pinellino, suszter
Gyarmati Álmos
Guccio, kelmefestő
Szentimrei László

Alkotók

Szövegíró
Giovacchino Forzano
Rendező
Anger Ferenc
Látványtervező
Zöldy Z Gergely
Magyar nyelvű feliratok
Kenesey Judit
Angol nyelvű feliratok
Arthur Roger Crane
A gyermekkar vezetője
Hajzer Nikolett
Karigazgató
Strausz Kálmán

Bemutató
2015. december 12.

Előadások


Puccini: Triptichon l Il trittico