Kodály Zoltán

Háry János


Daljáték két részben, magyar nyelven, magyar és angol felirattal
Mesék nélkül nincs élet. Kodály Zoltán Háry Jánosa pedig az egyik legnagyobb „álomlátó”, akivel zenés színpadon találkozhatunk: „amit elmond, az fantáziával átszőtt valóság, melyet beragyog a népmese géniusza” – nyilatkozta róla a zeneszerző. A huncut nagyabonyi obsitos csodálatos kalandjai és a nagyzenekarra hangszerelt magyar népdalok 1926 óta varázsolják el a közönséget. Vidnyánszky Attila rendező így nyilatkozott a 2013 óta futó Erkel színházi előadás kapcsán: „A Háry János a magyar történelem évszázados kudarcai és vereségei között arról mesél, hogy hogyan találhatunk az álmainkban gyógyírt ezekre a sebekre.”

Előjáték: A nagyabonyi csárdában gyülekeznek a törzsvendégek, akik szívesen hallgatják az öreg obsitos, Háry János meséit. A bíró, a deák és néhány gazda ül egy-egy pohárka bor mellett és hallgatja az öreg meséit, amiket sokan kétkedve fogadnak.


I. kaland: Háry a burkus [muszka] határon őrséget áll. A burkus silbak senkit nem bocsát át a túloldalról, még Ferenc császár leányát és kíséretét – közöttük Ebelasztin lovagot –, meg a császári hintót hajtó Marci kocsist sem. Háry a bent tartózkodó magyar vendégekkel együtt áttolja az őrházat osztrák területre.

II. kaland: A bécsi Burg udvarában Háry megfékezi a császári ménes legféktelenebb paripáját, Lucifert. Jutalmul violát kap Mária Lujzától. Ebelasztin lovag féltékenységében, élve Napóleontól kapott felhatalmazásával, átadja az osztrákoknak a császártól kapott hadüzenetét.


III. kaland: Majland [Milánó] vára alatt huszárok táboroznak. Napóleon támad, serege Háry egyetlen intésére elesik, ő maga fogságba kerül. Megérkezik Mária Lujza, aki Napóleon helyett Háryt óhajtja férjéül; Örzse is ott terem, nem engedi mátkáját. Nagy finálé (Toborzó).


IV. kaland: A bécsi udvarban Háry és Mária Lujza esküvőjére készülnek.

A kis hercegek felmondják Hárynak, mit tanultak az iskolában. Bevonul az udvar. Hárynak nem kell Mária Lujza keze, sem a hercegi cím, Örzsével együtt visszatér szülőfalujába, Nagyabonyba.


Utójáték: A nagyabonyi csárdában Háry a mese végére ér, miszerint a szerelmesek otthon lagzit csaptak, és boldogan éltek, amíg szegény Örzse meg nem halt. Így Hárynak nem maradt tanúja, aki az elmondottakat igazolhatná az utókor előtt. De erre nincs is szükség, mert: „Nincs oly vitéz a földön, / Mint Háry bátya volt!


Fotó: Herman Péter

Évad szereposztás

Karmester
Medveczky Ádám / Hámori Máté / Török Levente
Háry János
Cseh Antal / Haja Zsolt / Nagy Zoltán
Öreg Háry
Csurka László
Örzse
Schöck Atala / Gál Erika / Balga Gabriella
Ferenc császár/Bíró uram
Szalma Tamás / Kőrösi András
A császárné
Szabóki Tünde / Váradi Zita / Farkasréti Mária
Napóleon / Ábrahám, korcsmáros
Bátki Fazekas Zoltán / Hábetler András
Mária Lujza
Kálnay Zsófia / Megyesi Schwartz Lúcia / Várhelyi Éva
Ebelasztin báró
Dékán Jenő / Kiss Tivadar / Szerekován János
Öreg Marci
Szvétek László / Busa Tamás / Gábor Géza
Krucifix generális
Csémy Balázs
Magyar silbak
Hoffmann Richárd
Burkus silbak
Vass Tamás
Diák
Szmerek Tamás

Alkotók

Szövegíró
Paulini Béla / Harsányi Zsolt
Rendező
Vidnyánszky Attila
Díszlettervező
Olekszandr Bilozub
Jelmeztervező
Bianca Imelda Jeremias
Koreográfus
Gemza Péter
Dramaturg
Szász Zsolt
Angol nyelvű feliratok
Császár Ilma
A gyermekkar vezetője
Hajzer Nikolett
Karigazgató
Csiki Gábor

Bemutató
2013. október 6.