Erkel Ferenc

Hunyadi László

11. Hedwig bérlet


Opera három felvonásban, magyar nyelven, magyar és angol felirattal

Erkel Ferenc 1844-ben, a reformkor tetőpontján komponálta hazafias operáját, mely a magyar történelem egyik zűrzavaros periódusára koncentrál, a nándorfehérvári diadalt követő napokban. A Hunyadiak korában játszódó mű hőse azonban nem a híres törökverő, Hunyadi János, sem a későbbi Mátyás király, hanem a vérpadra lépő fiatal lovag, László. A kortárs nézők lelkesen fogadták a művet, mivel nem is annyira titkolt áthallásokat tartalmazott saját koruk politikai viszonyaira; természetesen az olasz és francia mintákat, valamint a verbunkos hagyományokat követő zene is megtette hatását.

Az első olyan magyar nyelvű operát, mely bemutatója óta megszakítás nélkül a hazai repertoár megbecsült darabja, 2012-ben új rendezésben mutatta be a Magyar Állami Operaház.

KRITIKAI VISSZHANGOK:

Ez egy igazi esztétikai ünnep. Ajándék a vendégektől, amikor a Magyar Állami Operaház legjobb előadóinak tolmácsolásában élvezhetjük a zeneirodalom egyik kincsét.
(Olekszandr Petyik, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal alelnöke)

I. felvonás
Cillei halála. Nándorfehérvár, 1456. A Hunyadiak legendás várában, ahol Hunyadi János vezetésével csupán néhány hónappal korábban verték vissza a hatalmas török túlerőt és szabadították meg Európát hetven évre az oszmán veszélytől, Hunyadi Mátyás és a Hunyadi család párthívei gyülekeznek. 
A gyermek Mátyás államférfiúi elhivatottságáról énekel. Hunyadi László hozza a hírt: a király, V. László, Cillei Ulrikot nevezte ki kormányzóvá. Ezzel egyidejűleg egy elfogott levelet olvas fel, amelyben Cillei a két Hunyadi fiú fejét ígéri apósának, Brankovics György szerb fejedelemnek. 
László illendő tisztességgel fogadja az érkező királyt, a Hunyadiak hívei viszont nem engedik be a király német zsoldosokból álló kíséretét a várba. Cillei, kihasználva a fiatal V. László tapasztalatlanságát és határozatlanságát, elhiteti vele, hogy a Hunyadiak az életére akarnak törni. A király engedélyt ad neki a testvérek meggyilkolására. 
Hunyadi László jegyeséről, Gara Máriáról ábrándozik. Rozgonyi figyelmezteti az életveszélyre. A megjelenő Cilleit Hunyadi László szembesíti gyilkos tervével, mire Cillei tőrt ránt, de László emberei előugranak rejtekhelyükről és megölik a kormányzót. A királyt rémülettel tölti el a gyilkosság, de nem mer a Hunyadiakkal nyíltan szembeszállni. Magában azonban bosszút forral.

II. felvonás
A királyi eskü. A Hunyadiak temesvári birtokán. Szilágyi Erzsébet retteg attól, hogy fiaira Cillei meggyilkolása után halál vár. Őrjöngéssé fokozódó látomása előrevetíti a tragikus eseményeket. A király látogatásakor Erzsébet könyörög neki, legyen jóindulattal fiai iránt. 
V. László barátságot színlel. Mindeközben szerelemre lobban Hunyadi László jegyese, Gara Mária iránt, ami nem kerüli el az intrikus és hatalomvágyó Gara nádor figyelmét. Erzsébet csak néhány percig örülhet felhőtlenül fiai jelenlétének: hívatja őket a király és békejobbot nyújt. Gara saját politikai ambícióinak beteljesülésén triumfál az ellentmondásos szituációban. A király nyilvánosan megesküszik, hogy nem áll bosszút Cillei gyilkosain.

III. felvonás
Ármány és vérpad. Buda, 1457. A király Máriáról ábrándozik. Gara ezt használja ki, és a királynak ígéri lánya kezét. Egyben azt hazudja, hogy Hunyadi László és Gara Mária menyegzőjén a Hunyadiak merényletet kívánnak elkövetni a király ellen. A megrémült uralkodó Gara kezébe adja László sorsát. Az esküvőt Gara nádor és a király katonái zavarják meg: Lászlót tömlöcbe vetik. 
Hunyadi László börtönben várja ügyének törvényes rendezését a király esküjének tudatában. Mária lopakodik be hozzá, hogy megszöktesse, amit a király esküjében bízó László visszautasít. Ugyanebben a pillanatban jelenik meg Gara nádor, és a szerelmeseket egymástól szétszakítva, tárgyalás nélkül viteti a vérpadra Lászlót. 
A budai Szent György téren megkezdődik a kivégzés. Szilágyi Erzsébet hasztalanul próbál eljutni a király elé, hogy fiát megmentse, így fájdalomtól megtörten kénytelen végignézni, amint háromszor lesújt a bakó Lászlóra, és – a törvény betűjének ellentmondva, Gara parancsára - megtörténik a negyedik, halálos csapás.
Fotó: Csillag Pál

Részletek

Helyszín
Erkel Színház – Nagyszínpad
Dátum
2018. március 17.
Kezdés ideje
19:00
Befejezés ideje
22:00

Szereposztás

Karmester
Medveczky Ádám
V. László
Horváth István
Cillei Ulrik
Rácz István
Szilágyi Erzsébet
Rőser Orsolya Hajnalka
Hunyadi László
László Boldizsár
Hunyadi Mátyás
Kálnay Zsófia
Gara nádor
Kovács István
Gara Mária
Nánási Helga
Szilágyi Mihály
Egri Sándor
Rozgonyi
Káldi Kiss András

Alkotók

Szövegíró
Egressy Béni
Rendező
Szűcs Gábor
A rendező munkatársa
Vasvári Csaba
Díszlettervező
Libor Katalin
Jelmeztervező
Kárpáti Enikő
Koreográfus
Kováts Gergely Csanád
Angol nyelvű feliratok
Arthur Roger Crane
Karigazgató
Csiki Gábor

Bemutató
2012. szeptember 29.

Előadások

2018. március 10., szo, 19:00
2018. március 11., vas, 19:00
2018. március 15., csüt, 19:00
2018. március 17., szo, 19:00

Erkel Ferenc: HUNYADI LÁSZLÓ - Meghalt a cselszövő

Erkel: HUNYADI LÁSZLÓ - Palotás