Kárpát-Haza OperaTúra – A víg özvegy


Vígbalett három felvonásban
A víg özvegy
Szó sincs tévedésről: Lehár Víg özvegye a Magyar Nemzeti Balett előadásában! A népszerű operettből Ronald Hynd brit koreográfus készített fantasztikus balettet 1975-ben az Ausztrál Balett megbízásából. A darab témaválasztása újdonságnak számított, ugyanis korábban senki sem próbált operettet balettszínpadra ültetni.
A történet 1905-be, Párizsba repít minket, ahol a pontevedrói nagykövetségen áll a bál: az országot fenyegető államcsőd borzolja a diplomaták idegeit. Egyetlen reményük maradt, hogy tőkéhez jussanak: egy dúsgazdag özvegyet összeházasítani korábbi szerelmével. Erre azonban a nagykövet házassága megy rá... Hiába, diplomáciára nem csak a politikában van szükség.
A nagy tablókból építkező előadás legszebb részei a kettősök és a jellemek bemutatását lehetővé tevő szólók, amelyet hatásos, sokszor komikus pantomim részek egészítenek ki. A koreográfus kiválóan bánik a karaktertáncokkal a II. felvonásban, bár furcsa módon a délszláv karakterű zenék között egy lengyel polonézt is látunk. (Igaz, ez a kegyes csalás Lehár rovására írható.) A víg özvegy szerencsés keveréke mindannak, ami ahhoz szükséges, hogy a közönség kitűnően szórakozzon és élvezze Lehár csodálatos muzsikáját. Minderre bizonyíték a balett több mint 40 éve tartó töretlen sikere. A darab magyarországi bemutatójára 2014. február 22-én került sor az Erkel Színházban, a Magyar Nemzeti Balett előadásában.

Jegyek már több időpontra elérhetők!
További információ:
karpathaza@opera.hu
+36 1 8147-100

I. felvonás   I. kép - Pontevedro párizsi nagykövetségének előszobája 1905   A követség bált szervez a pontevedrói nagyherceg születésnapja tiszteletére. Kromov és Prisics írnokok égnek a vágytól, hogy mielőbb abba hagyhassák a munkát és csatlakozhassanak az ünnepséghez. Camille de Rosillon attasé szintén hanyagolná már a feladatait. Nyegus érkezik, a nagykövetség titkára, és utasítja a három férfit, hogy térjenek vissza asztalukoz, mert dolgozniuk kell. Nyegus kérdésére, hogy a főtitkár, Danilo gróf merre jár, azt felelik, hogy kint iszik éppen. Némi közös munka után a titkár tájékoztatja kollégáit, hogy Pontevedro csődbe ment. Ezt követően a nagykövet, báró Zéta Mirkó sétál be, kezében egy távirattal, amely azt adja hírül, hogy a gazdag pontevedrói özvegy, Glavari Hanna is megtiszteli jelenlétével a bált. A báró próbálja meggyőzni a visszatérő Danilót, vegye feleségül az özvegyet, hogy annak vagyona a kis balkáni államban maradjon. A nagykövet felesége, Valencienne is bevonul a társasághoz és együtt isznak a nagyherceg egészségére. Camille és Valencienne kivételével az urak távoznak.   Valencienne flörtölni kezd Camille-jal. Az asszony ugyan megmutatja a gyűrűjét, ezzel utalva arra, hogy van férje, de ez nem nagyon zavarja őket az évődésben. Még a hirtelen felbukkanó Nyegust sem veszik észre. Hogy ne leplezze le magát a titkár, az asztal mögé rejtőzik és csak a csóknál bújik elő. A szerelmesek szétrebbennek, Camille eloldalog, Valencienne pedig hallgatásra kéri Nyegust.    A Maxim mulatóból kapatosan tántorog be a követségre Danilo. A nagykövet megpróbálja rávenni a grófot a nősülésre, de mivel az részeg, Nyegust kéri meg, hogy józanítsa ki a kiszemelt vőlegényt.
II. kép - A követségi bál   A nagykövet és a felesége nyitják meg a mulatságot, azonban a báró nem tud sokáig táncolni nejével, mert reuma gyötri. Camille-t kéri meg, hogy helyettesítse őt Valencienne-nél.    Kicsit késve érkezik meg Glavari Hanna, az özvegy milliomosnő. Báró Zéta bemutatja a követség munkatársainak, így Danilónak is. A nagykövet mit sem sejt arról, hogy Hanna és Danilo valamikor ismerték, sőt szerették is egymást. Sok évvel ezelőtt Danilo családja ellenezte az akkor még szegény parasztlány és fiúk házasságát. A bálon Danilo elmondja Hannának, hogy még mindig szereti, de az özvegy azzal vádolja, hogy csak a pénzét szeretné megkaparintani. A csalódott gróf azzal a kendővel törli meg a homlokát, amelyet Hannától kapott szerelmi emlékül. Hanna visszaveszi a kendőjét és távozik az ünnepségről, Danilo pedig azokra az időkre emlékszik vissza, amikor parasztlányként megismerte Hannát.    Amikor Danilo visszatér a bálterembe, éppen hölgyválasz van. Hanna Danilót választja, azonban a gróf csalódottságában udvariatlanul visszautasítja. Ettől az eljárástól Hanna megsértődik és Camille-jal táncol, ami Valencienne-t teszi boldogtalanná. Végül egy párcsere révén ismét együtt táncol Hanna és Danilo. Az özvegy bár ellenáll még a férfinak, már nem tudja leplezni iránta való szerelmét.  
II. felvonás
- Glavari Hanna villájának kertje  
Egy nappal később Hanna ad bált párizsi villájában. A meghívottak pontevedrói népviseltben, sok és változatos tánccal ünneplik tovább a nagyherceget. Helyreáll a béke Hanna és Danilo között.   Azonban Camille és Valencienne nem tudják tovább feltartóztatni érzelmeiket, így, félre téve minden óvatosságot, kettőst táncolnak, majd a kerti pavilonba mennek. Ekkor tűnik fel Nyegus, aki meglátja a két osonó alakot, s már siet is a kulcslyukhoz, hogy megtudja, kik vannak bent. Nemsokára Zéta Mirkó és Danilo is megérkeznek, és észreveszik a kukucskáló titkárt. Hogy megőrizze Valencienne titkát, Nyegus inkább lenyeli a pavilon kulcsát. Amíg a másik két férfi azon tanakodik, hogy miként nyissák ki az ajtót, Nyegus megkéri az arra sétáló Hannát, hogy mentse meg a helyzetet. Az asszony rááll és a hátsó bejáraton beszökik a pavilonba, így már ki lehet nyitni az ajtót. Peckesen sétál ki Camille és nem sokkal később, mindenki nagy megdöbbenésére Hanna követi. Hogy még nagyobb legyen a móka, Hanna még azt is elárulja, hogy Camille megkérte a kezét. A nagykövet fel van dúlva, mivel a terve dugába dőlni látszik, Valencienne elájul udvarlója hűtlenségén, Danilo pedig bánatában az özvegy lába elé hajítja a korábban visszaszerzett, szerelmi zálogul kapott kendőt. Hanna most már boldog lehet, mert kiderült, hogy Danilo tényleg belé és nem a pénzébe szerelmes.  
III. felvonás
- A Maximban  
A mulatóban a főpincér fogadja az érkezőket. Sok furcsa figura után megérkezik Zéta Mirkó, Valencienne és Nyegus is. A nagykövet a társaság tudtára adja, hogy Pontevedro államcsődje immár elkerülhetetlen, ezért Nyegus levonja az állam lobogóját. Hogy a szomorú hangulat oldódjon, a főpincér pezsgőt hozat. Camille-t megvetéssel fogadják, Danilo pedig rögtön mulatni kezd. Mindehhez grizettek biztosítják a kellően emelkedett hangulatot. Valencienne is csatlakozik a kánkántáncosokhoz.   A frissen érkezett Hannának két férfi is csapná a szelet. Camille a hazugság folytatásaként kötelességből és Danilo szerelemből. Danilo párbajra akarja hívni Camille-t, de Hanna közbe lép, s amikor Valencienne Camille védelmére kel, a nagykövet rögtön rájön, hogy valójában éppen az ő felesége volt bent az attaséval a pavilonban. Mindkét szerelmespár táncol, aztán báró Zéta kissé megtörten a feleségén kívül annak lovagjával is megbékül. Együtt távoznak. Hanna csalódottan áll a terem közepén, de visszatér hozzá Danilo és karjaiba zárja. A pár boldogsága immár felhőtlen, és Pontevedro sem megy csődbe.  

Évad szereposztás

Karmester
Kollár Imre / Szennai Kálmán / Héja Domonkos
Özvegy/Glavari Hanna
Kim Minjung / Kozmér Alexandra / Sarkissova Karina / Hangya Rita / Tanykpayeva Aliya
Gróf Danilo Danilovics
Radziush Mikalai / Oláh Zoltán / Kekalo Iurii / Timofeev Dmitry / Leblanc Gergely
Valencienne
Pokhodnykh Ellina / Cheprasova Elizaveta / Pap Adrienn / Földi Lea / Felméry Lili
Camille de Rossillon
Borsai German / Lagunov Ievgen / Rónai András / Oláh Zoltán
Ludmilla
Chernakova Olga / Lee Yourim / Pokhodnykh Ellina / Bakó-Pisla Artemisz
Magda
Ishizaki Futaba / Pierro Rosa / Purszki Lilla / Krupp Anna
Kromov
Morimoto Ryosuke / Kovács Noel Ágoston / Morvai Kristóf / Kerényi Miklós Dávid
Prisics
Aragno Umberto / Cottonaro Gaetano / Majoros Balázs / Taravillo Mahillo Carlos
Nyegus
Katona Bálint / Kovtun Maksym / Komarov Alekszandr
Báró Zéta Mirkó
Bajári Levente / Biocca Mark James / Szigeti Gábor
Pontevedrói szóló fiú
Borsai German / Morimoto Ryosuke / Kerényi Miklós Dávid / Majoros Balázs
A Maxim főpincére
Molnár Dávid / Kovtun Maksym

Alkotók

Koreográfus
Ronald Hynd
Zeneszerző
Lehár Ferenc
Zenéjét átdolgozta
Allen Abbot / John Lanchbery
Látványtervező
Peter Docherty
Világítástervező
Kirk Bookman
Balettmester
Rujsz Edit / Szirb György / Solymosi Tamás / Venekei Marianna

Előadások

2018. február 06., kedd, 19:00
2018. február 09., pén, 19:00
2018. február 11., vas, 19:00
2018. február 13., kedd, 19:00
2018. február 18., vas, 19:00
2018. február 20., kedd, 19:00
2018. február 22., csüt, 19:00
2018. február 23., pén, 19:00