Kárpát-Haza OperaTúra – Erdély és Partium A víg özvegy


Vígbalett három felvonásban
A víg özvegy
Szó sincs tévedésről: Lehár Víg özvegye a Magyar Nemzeti Balett előadásában! A népszerű operettből Ronald Hynd brit koreográfus készített fantasztikus balettet 1975-ben az Ausztrál Balett megbízásából. A darab témaválasztása újdonságnak számított, ugyanis korábban senki sem próbált operettet balettszínpadra ültetni.
A történet 1905-be, Párizsba repít minket, ahol a pontevedrói nagykövetségen áll a bál: az országot fenyegető államcsőd borzolja a diplomaták idegeit. Egyetlen reményük maradt, hogy tőkéhez jussanak: egy dúsgazdag özvegyet összeházasítani korábbi szerelmével. Erre azonban a nagykövet házassága megy rá... Hiába, diplomáciára nem csak a politikában van szükség.
A nagy tablókból építkező előadás legszebb részei a kettősök és a jellemek bemutatását lehetővé tevő szólók, amelyet hatásos, sokszor komikus pantomim részek egészítenek ki. A koreográfus kiválóan bánik a karaktertáncokkal a II. felvonásban, bár furcsa módon a délszláv karakterű zenék között egy lengyel polonézt is látunk. (Igaz, ez a kegyes csalás Lehár rovására írható.) A víg özvegy szerencsés keveréke mindannak, ami ahhoz szükséges, hogy a közönség kitűnően szórakozzon és élvezze Lehár csodálatos muzsikáját. Minderre bizonyíték a balett több mint 40 éve tartó töretlen sikere. A darab magyarországi bemutatójára 2014. február 22-én került sor az Erkel Színházban, a Magyar Nemzeti Balett előadásában.

Văduva veselă
Balet comic în trei acte
Nu este vorba despre nicio neînțelegere: acest spectacol este chiar Văduvaveselă de Lehár, prezentat de către Baletul Național Maghiar! În anul 1975, coregraful englez Ronald Hynd a creat pentru Teatrul de Balet din Australia un balet fantastic pe baza binecunoscutei operete. Tematica piesei a fost considerată o noutate, deoarece până atunci nu au existat adaptări ale unor piese de operetă destinate scenelor de balet.
Piesa se desfășoară în 1905, la Paris, unde diplomații ambasadei țării imaginare Pontevedro încearcă să găsească o soluție pentru prevenirea falimentului care amenință țara lor. Mai au o singură speranță pentru a mobiliza capitalul necesar: o văduvă bogată va trebui măritată cu fostul ei iubit. Realizarea acestui plan va necesita, însă, sacrificarea mariajului ambasadorului...
Ei bine, nu doar în viața politică este nevoie de diplomație. Cele maifrumoase părți ale spectacolului construit din tablouri mari sunt duetele și solo-urile care fac posibilă prezentarea caracterelor, completate apoi de pantomime energice și comice. Coregraful folosește perfect dansurile de caracter în actul al II-lea, iar printre materialul muzical cu caracter slav din Sudul Europei, regăsim, în mod straniu, şi un polonez. (Această mică fraudă poate fi trecută, însă, pe seama lui Lehár.) Pe lângă muzica superbă a lui Lehár, Văduva veselă oferă publicului un prilej excelent pentru distracţie, acest balet jucându-se cu succes continuu de peste 40 de ani. Premiera națională maghiară a piesei a avut loc la 22 februarie 2014, la Teatrul Erkel, în prezentarea Baletului Național Maghiar.


I. felvonás   I. kép - Pontevedro párizsi nagykövetségének előszobája 1905   A követség bált szervez a pontevedrói nagyherceg születésnapja tiszteletére. Kromov és Prisics írnokok égnek a vágytól, hogy mielőbb abba hagyhassák a munkát és csatlakozhassanak az ünnepséghez. Camille de Rosillon attasé szintén hanyagolná már a feladatait. Nyegus érkezik, a nagykövetség titkára, és utasítja a három férfit, hogy térjenek vissza asztalukoz, mert dolgozniuk kell. Nyegus kérdésére, hogy a főtitkár, Danilo gróf merre jár, azt felelik, hogy kint iszik éppen. Némi közös munka után a titkár tájékoztatja kollégáit, hogy Pontevedro csődbe ment. Ezt követően a nagykövet, báró Zéta Mirkó sétál be, kezében egy távirattal, amely azt adja hírül, hogy a gazdag pontevedrói özvegy, Glavari Hanna is megtiszteli jelenlétével a bált. A báró próbálja meggyőzni a visszatérő Danilót, vegye feleségül az özvegyet, hogy annak vagyona a kis balkáni államban maradjon. A nagykövet felesége, Valencienne is bevonul a társasághoz és együtt isznak a nagyherceg egészségére. Camille és Valencienne kivételével az urak távoznak.   Valencienne flörtölni kezd Camille-jal. Az asszony ugyan megmutatja a gyűrűjét, ezzel utalva arra, hogy van férje, de ez nem nagyon zavarja őket az évődésben. Még a hirtelen felbukkanó Nyegust sem veszik észre. Hogy ne leplezze le magát a titkár, az asztal mögé rejtőzik és csak a csóknál bújik elő. A szerelmesek szétrebbennek, Camille eloldalog, Valencienne pedig hallgatásra kéri Nyegust.    A Maxim mulatóból kapatosan tántorog be a követségre Danilo. A nagykövet megpróbálja rávenni a grófot a nősülésre, de mivel az részeg, Nyegust kéri meg, hogy józanítsa ki a kiszemelt vőlegényt.
II. kép - A követségi bál   A nagykövet és a felesége nyitják meg a mulatságot, azonban a báró nem tud sokáig táncolni nejével, mert reuma gyötri. Camille-t kéri meg, hogy helyettesítse őt Valencienne-nél.    Kicsit késve érkezik meg Glavari Hanna, az özvegy milliomosnő. Báró Zéta bemutatja a követség munkatársainak, így Danilónak is. A nagykövet mit sem sejt arról, hogy Hanna és Danilo valamikor ismerték, sőt szerették is egymást. Sok évvel ezelőtt Danilo családja ellenezte az akkor még szegény parasztlány és fiúk házasságát. A bálon Danilo elmondja Hannának, hogy még mindig szereti, de az özvegy azzal vádolja, hogy csak a pénzét szeretné megkaparintani. A csalódott gróf azzal a kendővel törli meg a homlokát, amelyet Hannától kapott szerelmi emlékül. Hanna visszaveszi a kendőjét és távozik az ünnepségről, Danilo pedig azokra az időkre emlékszik vissza, amikor parasztlányként megismerte Hannát.    Amikor Danilo visszatér a bálterembe, éppen hölgyválasz van. Hanna Danilót választja, azonban a gróf csalódottságában udvariatlanul visszautasítja. Ettől az eljárástól Hanna megsértődik és Camille-jal táncol, ami Valencienne-t teszi boldogtalanná. Végül egy párcsere révén ismét együtt táncol Hanna és Danilo. Az özvegy bár ellenáll még a férfinak, már nem tudja leplezni iránta való szerelmét.  
II. felvonás
- Glavari Hanna villájának kertje  
Egy nappal később Hanna ad bált párizsi villájában. A meghívottak pontevedrói népviseltben, sok és változatos tánccal ünneplik tovább a nagyherceget. Helyreáll a béke Hanna és Danilo között.   Azonban Camille és Valencienne nem tudják tovább feltartóztatni érzelmeiket, így, félre téve minden óvatosságot, kettőst táncolnak, majd a kerti pavilonba mennek. Ekkor tűnik fel Nyegus, aki meglátja a két osonó alakot, s már siet is a kulcslyukhoz, hogy megtudja, kik vannak bent. Nemsokára Zéta Mirkó és Danilo is megérkeznek, és észreveszik a kukucskáló titkárt. Hogy megőrizze Valencienne titkát, Nyegus inkább lenyeli a pavilon kulcsát. Amíg a másik két férfi azon tanakodik, hogy miként nyissák ki az ajtót, Nyegus megkéri az arra sétáló Hannát, hogy mentse meg a helyzetet. Az asszony rááll és a hátsó bejáraton beszökik a pavilonba, így már ki lehet nyitni az ajtót. Peckesen sétál ki Camille és nem sokkal később, mindenki nagy megdöbbenésére Hanna követi. Hogy még nagyobb legyen a móka, Hanna még azt is elárulja, hogy Camille megkérte a kezét. A nagykövet fel van dúlva, mivel a terve dugába dőlni látszik, Valencienne elájul udvarlója hűtlenségén, Danilo pedig bánatában az özvegy lába elé hajítja a korábban visszaszerzett, szerelmi zálogul kapott kendőt. Hanna most már boldog lehet, mert kiderült, hogy Danilo tényleg belé és nem a pénzébe szerelmes.  
III. felvonás
- A Maximban  
A mulatóban a főpincér fogadja az érkezőket. Sok furcsa figura után megérkezik Zéta Mirkó, Valencienne és Nyegus is. A nagykövet a társaság tudtára adja, hogy Pontevedro államcsődje immár elkerülhetetlen, ezért Nyegus levonja az állam lobogóját. Hogy a szomorú hangulat oldódjon, a főpincér pezsgőt hozat. Camille-t megvetéssel fogadják, Danilo pedig rögtön mulatni kezd. Mindehhez grizettek biztosítják a kellően emelkedett hangulatot. Valencienne is csatlakozik a kánkántáncosokhoz.   A frissen érkezett Hannának két férfi is csapná a szelet. Camille a hazugság folytatásaként kötelességből és Danilo szerelemből. Danilo párbajra akarja hívni Camille-t, de Hanna közbe lép, s amikor Valencienne Camille védelmére kel, a nagykövet rögtön rájön, hogy valójában éppen az ő felesége volt bent az attaséval a pavilonban. Mindkét szerelmespár táncol, aztán báró Zéta kissé megtörten a feleségén kívül annak lovagjával is megbékül. Együtt távoznak. Hanna csalódottan áll a terem közepén, de visszatér hozzá Danilo és karjaiba zárja. A pár boldogsága immár felhőtlen, és Pontevedro sem megy csődbe.  


Acțiunea
 
Actul I.
Scena I. – în anticamera ambasadei pariziene din Pontevedro, 1905
Ambasada organizează un bal pentru a sărbători ziua de naștere a ducelui din Pontevedro. Camille de Rosillon, atașatul francez, împreună cu doi grefieri așteaptă cu nerăbdare sfârşitul programului de lucru, pentru ca să se poată şi ei alătura petrecerii. Njegus, secretarul ambasadei le ordonă, însă, să se întoarcă la munca de birou. În timpul lucrului, după o vreme, secretarul începe să le povestească colegilor despre faptul că orașul Pontevedro a dat faliment. În acel moment, intră în încăpere ambasadorul, baronul Zeta Mirko, fluturând în mână o telegramă care anunță sosirea la bal a văduvei bogate, Hanna Glavari. Baronul îl roagă pe contele Danilo să o ceară de soţie pe văduvă, pentru ca averea acesteia să rămână în acest stat micuț din Balcani. Sosește şi Valencienne, soția ambasadorului, iar împreună ciocnesc un pahar de şampanie în sănătatea ducelui. 
Valencienne începe să flirteze cu Camille. Femeia îi arată inelul, aducându-i aminte de faptul că este măritată, acest lucru însă nu îi deranjează în timp ce se tachinează. Cei doi nu îl observă nici pe Njegus care apare de nicăieri. Pentru ca să nu îşi dezvăluie prezenţa, secretarul se ascunde sub masă și iese abia în momentul sărutului. Cei doi iubiți se sperie, Camille iese pe furiș, în timp ce Valencienne îi cere lui Njegus să păstreze secretul. Fiind deja beat, Danilo sosește la ambasadă din localul de noapte Maxim. Ambasadorul încearcă să-l convingă pe Danilo în legătură cu mariajul, dar cum contele era amețit, ambasadorul îl roagă pe Njegus să-l dezmeticească pe viitorul mire.   Scena II.– Sala de bal a ambasadei pariziene din Pontevedro
Balul este deschis de către Ambasadorul și soția sa, însă, baronul nu poate dansa pentru mult timp, căci suferă de reumatism. Văduva milionară Hanna Glavari soseşte cu întârziere. Ea este prezentată angajaților ambasadei, deci şi contelui Danilo, de către Zeta Mirko. Ambasadorul nu are nicio idee despre faptul că în trecut, cei doi, Hanna și Danilo, nu numai că se cunoşteau, dar se şi iubeau, însă, familia lui Danilo se opunea eventualei căsătorii a fiului lor cu Hanna, care la acea vreme era doar o tânără ţărancă săracă.  
Danilo îi mărturiseşte Hannei că încă o iubește, dar văduva îl acuză că acesta ar urmări doar averea sa. Dezamăgit, contele se șterge pe frunte cu aceeași batistă pe care a primit-o cadou cândva de la Hanna. Hanna își ia înapoi batista și iese. Danilo începe să-și aducă aminte de vremurile în care a cunoscut-o pe frumoasa țărăncuță. În momentul în care Danilo se întoarce în sala de bal, este rândul doamnelor să-și aleagă partenerii pentru următorul dans. Hanna îl alege pe Danilo ca partener de dans, însă acesta, în dezamăgirea simţită, o refuză într-un mod nepoliticos. Hanna se supără și dansează cu Camille, fapt care o face nefericită pe Valencienne. În urma unui schimb de parteneri, într-un final, Hanna dansează din nou cu Danilo. Deşi văduva încă încearcă să-i reziste, ea nu-şi mai poate ascunde sentimentele de iubire simţite pentru acesta.  
Actul II.
– Grădina vilei pariziene a lui Hanna
A doua zi, Hanna dă o petrecere în vila ei din Paris. Invitații îl sărbătoresc în continuare pe duce cu felurite dansuri, fiind îmbrăcaţi în portul popular din Ponteverdo. Hanna și Danilo se împacă. Camille și Valencienne nu-și mai pot ascunde sentimentele, prin urmare, făra a se feri de ochii lumii, dansează în doi, după care se retrag în pavilionul din grădină. Njegus observă cele două figuri, şi se grăbeşte să se uite prin gaura cheii, pentru a afla identitatea celor doi. Peste puţin timp sosește și Zeta Mirko împreună cu Danilo, și îl observă pe secretar cum se uită prin gaura cheii. Pentru a proteja secretul lui Valencienne, Njegus alege să înghite cheia pavilionului. În timp ce cei doi bărbați încearcă să deschide pavilionul, Njegus îi cere ajutorul Hannei pentru salvarea situației. Hanna se oferă să intre în pavilion prin ușa din spate. Pavilionul se deschide și iese mândrul Camille, urmat apoi de Hanna, spre uimirea tuturor. Gluma se îngroașă când Hanna declară că bărbatul a cerut-o în căsătorie. Ambasadorul este distrus, văzându-și planul dus pe apa sâmbetei, Valencienne leșină la aflarea infidelității cavalerului ei, iar Danilo, supărat, aruncă la picioarele Hannei batista redobândită. Hanna este fericită, fiindcă a aflat că Danilo este într-adevăr îndrăgostit de ea, şi nu de banii ei. 
Actul III. – În localul Maxim
Chelnerul-șef întâmpină oaspeții localului. Ambasadorul anunţă cum că falimentul statului Pontevedro este inevitabil. În încercarea de a înveseli atmosfera tristă, chelnerul-șef aduce tuturor șampanie. Camille este întâmpinat cu dispreț, iar Danilo începe de îndată să petreacă. Dansatoarele asigură atmosfera veselă a petrecerii. Valencienne se alătură dansatoarelor. Hanna este curtată de doi bărbați: Camille o curtează din sentimentul datoriei de a continua şarada, iar Danilo din dragoste. Danilo vrea să-l provoace pe Camille la duel, dar Hanna intervine. Când Valencienne îl ia pe Camille în apărare, ambasadorul își dă seama că de fapt soția sa era cea care era împreună cu Camille în pavilion. Cele două perechi de iubiți dansează, Zeta Mirko împăcându-se apoi nu doar cu soția, ci și cu cavalerul ei. Cei trei pleacă împreună. Dezamăgită, Hanna rămâne în mijlocul sălii, însă revine Danilo, care o îmbrățișează. Nimic nu mai poate sta deja în calea fericirii lor și, ca urmare, nici Pontevedro nu va mai da faliment. Részletek

Helyszín
Székelyudvarhely
Dátum
2017. szeptember 9.
Kezdés ideje
19:00
Befejezés ideje
21:20

Szereposztás

Karmester
Héja Domonkos
Özvegy/Glavari Hanna
Tanykpayeva Aliya
Gróf Danilo Danilovics
Leblanc Gergely
Valencienne
Felméry Lili
Camille de Rossillon
Oláh Zoltán
Ludmilla
Bakó-Pisla Artemisz
Magda
Krupp Anna
Kromov
Kerényi Miklós Dávid
Prisics
Taravillo Mahillo Carlos
Nyegus
Komarov Alekszandr
Báró Zéta Mirkó
Szigeti Gábor
Pontevedrói szóló fiú
Majoros Balázs
Maxim guy
Kovtun Maksym

Alkotók

Koreográfus
Ronald Hynd
Zeneszerző
Lehár Ferenc
Zenéjét átdolgozta
John Lanchbery / Allen Abbot
Látványtervező
Peter Docherty
Világítástervező
Kirk Bookman
Balettmester
Solymosi Tamás / Annette Page / Venekei Marianna / Szirb György

Előadások

2017. szeptember 05., kedd, 19:00
2017. szeptember 07., csüt, 19:00
2017. szeptember 09., szo, 19:00
2017. szeptember 11., hét, 19:00
2017. szeptember 15., pén, 19:00
2017. szeptember 17., vas, 19:00
2017. szeptember 19., kedd, 19:00
2017. szeptember 21., csüt, 19:00