Kárpát-Haza plusz: Zágráb – Hunyadi László


Opera három felvonásban, magyar nyelven és az előadás helyszínének megfelelő nyelvű felirattal

Nagy, 2017/18-as túránkon 16 határon túli magyar várost
kerestünk fel, de természetesen mindenhova nem
érhettünk oda. Mindig volt azonban érvényes meghívásunk
Zágrábból: eljött tehát az idő, hogy a horvátországi
magyarokat és a többségi nemzet ott élő tagjait is
bekapcsoljuk a láncba – ezzel egyúttal viszonozzuk az
eszéki színház 2016 őszi, Andrássy úti Zrínyi-operaelőadását
is.

I.felvonás
 
Cillei halála. Nándorfehérvár, 1456. A Hunyadiak legendás várában, ahol Hunyadi János vezetésével csupán néhány hónappal korábban verték vissza a hatalmas török túlerőt és szabadították meg Európát hetven évre az oszmán veszélytől, Hunyadi Mátyás és a Hunyadi család párthívei gyülekeznek. 
A gyermek Mátyás államférfiúi elhivatottságáról énekel. Hunyadi László hozza a hírt: a király, V. László, Cillei Ulrikot nevezte ki kormányzóvá. Ezzel egyidejűleg egy elfogott levelet olvas fel, amelyben Cillei a két Hunyadi fiú fejét ígéri apósának, Brankovics György szerb fejedelemnek. 
László illendő tisztességgel fogadja az érkező királyt, a Hunyadiak hívei viszont nem engedik be a király német zsoldosokból álló kíséretét a várba. Cillei, kihasználva a fiatal V. László tapasztalatlanságát és határozatlanságát, elhiteti vele, hogy a Hunyadiak az életére akarnak törni. A király engedélyt ad neki a testvérek meggyilkolására. 
Hunyadi László jegyeséről, Gara Máriáról ábrándozik. Rozgonyi figyelmezteti az életveszélyre. A megjelenő Cilleit Hunyadi László szembesíti gyilkos tervével, mire Cillei tőrt ránt, de László emberei előugranak rejtekhelyükről és megölik a kormányzót. A királyt rémülettel tölti el a gyilkosság, de nem mer a Hunyadiakkal nyíltan szembeszállni. Magában azonban bosszút forral.

II. felvonás

A királyi eskü. A Hunyadiak temesvári birtokán. Szilágyi Erzsébet retteg attól, hogy fiaira Cillei meggyilkolása után halál vár. Őrjöngéssé fokozódó látomása előrevetíti a tragikus eseményeket. A király látogatásakor Erzsébet könyörög neki, legyen jóindulattal fiai iránt. 
V. László barátságot színlel. Mindeközben szerelemre lobban Hunyadi László jegyese, Gara Mária iránt, ami nem kerüli el az intrikus és hatalomvágyó Gara nádor figyelmét. Erzsébet csak néhány percig örülhet felhőtlenül fiai jelenlétének: hívatja őket a király és békejobbot nyújt. Gara saját politikai ambícióinak beteljesülésén triumfál az ellentmondásos szituációban. A király nyilvánosan megesküszik, hogy nem áll bosszút Cillei gyilkosain.

III. felvonás

Ármány és vérpad. Buda, 1457. A király Máriáról ábrándozik. Gara ezt használja ki, és a királynak ígéri lánya kezét. Egyben azt hazudja, hogy Hunyadi László és Gara Mária menyegzőjén a Hunyadiak merényletet kívánnak elkövetni a király ellen. A megrémült uralkodó Gara kezébe adja László sorsát. Az esküvőt Gara nádor és a király katonái zavarják meg: Lászlót tömlöcbe vetik. 
Hunyadi László börtönben várja ügyének törvényes rendezését a király esküjének tudatában. Mária lopakodik be hozzá, hogy megszöktesse, amit a király esküjében bízó László visszautasít. Ugyanebben a pillanatban jelenik meg Gara nádor, és a szerelmeseket egymástól szétszakítva, tárgyalás nélkül viteti a vérpadra Lászlót. 
A budai Szent György téren megkezdődik a kivégzés. Szilágyi Erzsébet hasztalanul próbál eljutni a király elé, hogy fiát megmentse, így fájdalomtól megtörten kénytelen végignézni, amint háromszor lesújt a bakó Lászlóra, és – a törvény betűjének ellentmondva, Gara parancsára - megtörténik a negyedik, halálos csapás.


Részletek

Helyszín
Zágráb – Horvát Nemzeti Színház
Dátum
2018. szeptember 11.
Kezdés ideje
19:30
Befejezés ideje
22:30

Szereposztás

Karmester
Kocsár Balázs
V. László
Szappanos Tibor
Cillei Ulrik
Rácz István
Szilágyi Erzsébet
Rőser Orsolya Hajnalka
Hunyadi László
László Boldizsár
Hunyadi Mátyás
Balga Gabriella
Gara nádor
Kelemen Zoltán
Gara Mária
Miklósa Erika
Szilágyi Mihály
Káldi Kiss András
Rozgonyi
Fülep Máté

Alkotók

Szövegíró
Egressy Béni
Rendező
Szűcs Gábor
A rendező munkatársa
Vasvári Csaba
Díszlettervező
Libor Katalin
Jelmeztervező
Kárpáti Enikő
Koreográfus
Kováts Gergely Csanád
Horvát nyelvű feliratok
Viktorija Santic
Megbízott karigazgató
Csiki Gábor

Előadások

2018. szeptember 11., kedd, 19:30