Benjamin Britten

Lukrécia meggyalázása


 

Lukrécia félig legendai, félig történelmi alak, akinek halála a Római Birodalom végét és a Római Köztársaság korának kezdetétjelentette. Története megihlette többek közt Henry Chaucert, Botticellit, Shakespeare-t, Rembrandtot, Niccolò Machiavellit – és Benjamin Brittent. Kamaraoperájával a szerző a klasszikus tragédia útját követi; a hihetetlenül intim mű központjában a balsorsú nő áll, kinek hűségével férfiak hazardíroznak.

A nagy angol zeneszerző születésének századik évfordulóján, pontosan 2013. november 22-én került a darab bemutatásra abudapesti Opera történetében először, és akkor is csak egyszeri alkalommal. A félig szcenírozott előadás az idei évadtól kerül a repertoárra Csányi János rendezésében, fiatal művészek szereplésével. A kamaraoperát új helyszínen és áthangolt kiállításban a Zeneakadémia Solti György termének kamaraszínpadán játsszuk három alkalommal, 2014 novemberében.

Lukrécia félig legendai, félig történelmi alak, akinek halála a Római Birodalom végét és a Római Köztársaság korának kezdetét jelentette. Története megihlette többek közt Henry Chaucert, Botticellit, Shakespeare-t, Rembrandt-t, Niccolò Machiavellit - és Benjamin Brittent. Kamaraoperájával a szerző a klasszikus tragédia útját követi; a hihetetlenül intim mű központjában a balsorsú nő áll, kinek hűségével férfiak hazárdíroznak.  

A nagy angol zeneszerző születésének századik évfordulóján, 2013. november 22-én került a darab bemutatásra az Operaház történetében először, és akkor is csak egyszeri alkalommal.  

Az előadás az idei évadtól kerül műsorra Csányi János rendezésében, fantasztikus, fiatal művészek szereplésével. A kamaraoperát új helyszínen, a Zeneakadémia Solti György termében játsszuk három alkalommal 2014. novemberében. 

 

Fotó: Rákossy Péter

Évad szereposztás

Karmester
Hámori Máté
Férfi kórus
Csiki Gábor
Női kórus
Kun Ágnes Anna
Collatinus, római hadvezér
Cser Krisztián
Junius, római hadvezér
Ambrus Ákos
Tarquinius, etruszk herceg
Rezsnyák Róbert
Lucretia, Collatinus felesége
Simon Krisztina
Bianca, Lucretia nevelőnője
Bakos Kornélia
Lucia, Lucretia szolgája
Rőser Orsolya Hajnalka

Alkotók

Zeneszerző
Benjamin Britten
Librettó
Ronald Duncan
Fordította
Róna Frigyes
Rendező
Csányi János
Koreográfus
Merlo P. Andrea
Látványtervező
Kárpáti Enikő
Animáció
Felföldi Gábor

Előadások

2014. november 05., sze, 19:00
2014. november 07., pén, 19:00
2014. november 09., vas, 19:00