Sir Kenneth MacMillan / Jules Massenet / Martin Yates

Manon


Balett három felvonásban

Sir Kenneth MacMillan tizenöt évesen Ninette de Valois, az angol Királyi Balett alapítójának szárnyai alatt kezdte munkásságát; 1970-ben aztán ő maga került a leghíresebb brit balett-társulat élére. Szenvedélyesen dolgozott a műfaj nyelvének megújításán: „Azt akartam, hogy a tánc sokkal többet fejezzen ki, mint azelőtt. Különben csak steril akadémiai táncot produkáltam volna.” Nemcsak a balett nyelvét, de a szüzséjét is sikerült megújítania: sokszor olyan szociálisan és társadalmilag érzékeny, modern témákhoz nyúlt, amelyekről nemhogy táncban, de más műfajban is alig mertek beszélni. Ez a kritika érte a Manon 1974-es premierje után is: bár hatalmas közönségsikert aratott, a kritikusokat megdöbbentette az erkölcstelen történet, mely addig egészen szokatlan volt a klasszikus balett világában.
Prévost abbé XVIII. századi történetéből Massenet és Puccini is írt operát; MacMillan a kevésbé ismert francia komponistát választotta. A cselekményhez Leighton Lucas szerkesztett partitúrát Massenet műveiből: a Manonból nem, ám a szerző sok más operájából és oratóriumából válogatta össze a zenei anyagot, melyet 2011-ben Martin Yates hangszerelt át. A MacMillan-koreográfia eredeti díszletben és jelmezekben látható az Opera színpadán.

I. felvonás
1. jelenet – egy Párizs környéki fogadó udvarán
Az udvaron urakat, színésznőket és félvilági hölgyeket látunk. Közöttük van Des Grieux lovag, a fiatal diák, a gazdag G. M. úr és Lescaut, aki húgával, Manonnal szeretne találkozni, mielőtt a lány kolostorba vonul. Kocsi gördül be, amelyből Manon és idős kísérője száll ki. Az öregúrnak nagyon tetszik a csinos, fiatal lány. Lescaut észre is veszi a férfi vonzalmát, és a fogadóba küldi húga túlkoros gavallérját, hogy megbeszéljék a lány jövőjét. Az egyedül hagyott Manon megpillantja Des Grieux-t és azonnal egymásba szeretnek. Elhatározzák, hogy Párizsba szöknek abból a pénzből, amelyet Manon az öregúrtól lopott. Az öreg és Lescaut kijönnek a fogadóból miután megkötötték üzletüket, azonban meglepve tapasztalják, hogy Manon eltűnt. G. M. úr elárulja Lescaut-nak, hogy nagyon tetszik neki a lány, s mivel G. M. úr nagyon vagyonos, Lescaut megígéri neki, hogy megkeresi húgát és szól előtte néhány szót az érdekében.
2. jelenet – Des Grieux párizsi szállásán
Des Grieux levelet próbál írni apjának, miközben Manon szenvedélye mindkettőjüket magával sodorja és a levél befejezése helyett az ágyban kötnek ki. Des Grieux távozik, távollétében megérkezik Lescaut és G. M. úr. Manon egyszerűen nem tud ellenállni a dúsgazdag G. M. úr ajándékainak és ajánlatának: elhagyja szerelmét. A visszatérő Des Grieux-nek Lescaut azt tanácsolja, hagyja, hogy Manon G. M. úr barátnője legyen, mivel így mindnyájukra gazdagság vár.

II. felvonás
1. jelenet – Elegáns párizsi magánház
A Madame a ház tehetős barátainak estélyt ad, amelyen kurtizánjai számára maga választ gavallért. Megérkezik a részeg Lescaut és a bánattól gyötört Des Grieux is, akit még jobban felkavar, hogy a hivalkodó luxusban élő Manont G. M. úr oldalán kell látnia. A lovag elmondja neki, hogy még mindig szerelmes belé, a lány azonban elutasítja. Amikor másodszor is kettesben maradnak, Manon szíve megesik szerelmén és beleegyezik, hogy együtt szökjenek el – egy feltétellel: Des Grieux kártyán nyerje el G. M. úr pénzét. A biztos győzelemhez hamiskártyát is ad. Des Grieux olyan sikeresen játszik, hogy felébreszti a gyanút G. M. úrban, így fény derül a csalásra. A botrányban támadt forgatagban Des Grieux megsebesíti G. M. urat, majd Manonnal elmenekülnek.
2. jelenet – Des Grieux párizsi szállásán
Manon és Des Grieux szerelmük utolsó boldog pillanatait élik, mielőtt elmenekülnének Párizsból, amikor G. M. úr néhány katonával rájuk tör. Manont letartóztatják mint prostituáltat, Lescaut-t pedig G. M. úr hidegvérrel lelövi.

III. felvonás
1. jelenet – New Orleans kikötőjében
A kikötőben lézengő tömeg arra kíváncsi, hogy kiket hozott az imént kikötött hajó. A francia gyarmatra ezúttal prostituáltakat deportáltak. Köztük van Manon is. Des Grieux kíséri őt, a férjének adva ki magát. Bár Manont nagyon meggyötörték szenvedései és a hosszú hajóút, szépsége és bája mégis felkelti a börtön kapitányának érdeklődését.
2. jelenet – A börtön kapitányának szállása
Manont a kapitány szobájába viszik, ahol a férfi ajánlatot tesz neki, hogy hagyja ott Des Grieux-t és éljen vele. Manon ezt elutasítja, azt azonban nem tudja elkerülni, hogy a kapitány erőszakot kövessen el rajta. Fizetségül egy ékszert vet oda a lánynak. Des Grieux lovag ront be és megöli a kapitányt, majd Manonnal együtt elmenekülnek.
3. jelenet – A mocsár
Manon és Des Grieux a louisianai mocsárvilágba menekültek. Manont már csak Des Grieux iránti szerelme élteti. Az elcsigázott és beteg nő lázálmában múltjának korábbi szereplői jelennek meg, majd mint a kísértetek, el is tűnnek. Manon szerelme karjai közt hal meg.


Évad szereposztás

Karmester
Silló István / Kesselyák Gergely
Manon
Balaban Cristina / Tanykpayeva Aliya / Melnik Tatiana
Des Grieux
Balázsi Gergő Ármin / Timofeev Dmitry / Leblanc Gergely
Lescaut
Lagunov Ievgen / Majoros Balázs / Kekalo Iurii
Lescaut szeretője
Sarkissova Karina / Carulla Leon Jessica / Cheprasova Elizaveta
Monsieur G.M.
Bajári Levente / Komarov Alekszandr / Radziush Mikalai
A Madame
Venekei Marianna
A börtön kapitánya
Cserta József / Liebich Roland / Szakács Attila
A koldusok vezetője
Rónai András József / Kerényi Miklós Dávid / Kovtun Maksym
Kurtizán 1
Boros Ildikó / Cheprasova Elizaveta
Kurtizán 2
Carulla Leon Jessica / Asai Yuka
Vendég úr 1
Aragno Umberto / Borsai German / Cottonaro Gaetano
Vendég úr 2
Takahashi Yuya / Morimoto Ryosuke / Babácsi Benjamin
Vendég úr 3
Darab Dénes / Melnyk Vladyslav / Taravillo Mahillo Carlos
Koldusok
Krajczár Balázs / Petchey Lloyd / Takahashi Yuya / Biocca Mark James / D'Amico Pierpaolo / Katona Bálint / Taravillo Mahillo Carlos

Alkotók

Koreográfus
Sir Kenneth MacMillan
Zeneszerző
Jules Massenet
Zenéjét átdolgozta
Martin Yates
Látványtervező
Nicholas Georgiadis
Jelmezfelügyelő
Donna Raphael
Világítástervező
John B. Read
Produkciós igazgató
Jo Maund
Benesh táncírás alapján betanította
Gary Harris
Színpadra állította
Maina Gielgud
Próbavezető balettmesterek
Tengler Tamás / Szirb György / Solymosi Tamás / Kövessy Angéla / Janács Evelyn

Bemutató
2015. február 28.

Előadások

2017. április 04., kedd, 18:00
2017. április 05., sze, 18:00
2017. április 06., csüt, 18:00
2017. április 07., pén, 18:00
2017. április 08., szo, 18:00
2017. április 09., vas, 11:00
2017. április 09., vas, 18:00

Sir Kenneth MacMillan - Jules Massenet: Manon