Rudi van Dantzig / Toer van Schayk / Pjotr Iljics Csajkovszkij

New York-turné – A hattyúk tava


Klasszikus balett három felvonásban

Csajkovszkij első és talán legsikeresebb balettzenéje 1895-ben Marius Petipa és Lev Ivanov koreográfusoknak köszönhetően vált halhatatlanná. A teljes művet Magyarországon először 1951-ben, az Egyesült Államokban 1940-ben mutatták be.
A balettnek az 1877-es ősbemutató óta több feldolgozása született, közülük is kiemelkedik azonban Rudi van Dantzig, a kiváló holland koreográfus 1988-as alkotása, amely 2015 óta szerepel a Magyar Állami Operaház repertoárján. Ezzel a darabbal mutatkozik be a Magyar Nemzeti Balett a New York City Ballet otthonában, a David H. Koch Theaterben.


I. felvonás
Siegfried születésnapja a kastélyban Siegfried herceg tizennyolcadik születésnapját ünneplik. Barátja, Alexander, az udvaroncok és a környékbeliek meglepetés-ünnepséget készítettek számára a kastély parkjában. A herceg nevelőjét, Von Rasposent idegesíti Siegfried és Alexander baráti kapcsolata a helyi parasztokkal. A mulatságot a királynő érkezése szakítja félbe. Megajándékozza fiát a trónörököst megillető gyűrűvel, hogy emlékeztesse rá: nemsokára el kell foglalnia az őt megillető helyet, és feleséget kell választania. Siegfriedet elkeseríti a tény, hogy ilyen hamar véget ér gondtalan ifjúsága. A lassan besötétedő kertben a jövőjén gondolkozik Alexanderrel. Végül úgy döntenek, hogy felfedezik a környező erdőt.

II. felvonás
Találkozás Odette-tel Siegfried és Alexander eltévedtek az erdőben: egy tó partján találják magukat. Egy hatalmas, felettük köröző madár félelemmel tölti el őket: a karmos madár Von Rasposenre emlékezteti őket, azt hiszik, a rosszindulatú nevelő kémkedik utánuk. A madár – valójában a gonosz varázsló, Von Rothbart – odahív egy hattyút a sötétbe boruló tóból, aki emberi alakot ölt. Ő Odette, a Hattyúkirálynő, Siegfried pedig úgy érzi, benne és hattyú társnőiben megtalálta azt az őszinte és egyszerű eszményképet, amit mindig is keresett. Végtelen örömöt érez, míg körbe veszik ezek a tiszta lények. Megesküszik, hogy ehhez az ideálhoz örökké hű marad.

III. felvonás
Az árulás Bál a kastélyban. Az estélyen különböző menyasszonyjelölteket mutatnak be Siegfriednek. Ám ő, a vendégek csodálkozására, és édesanyja kétségbeesésére, visszautasítja, hogy válasszon közülük; mindez pompa és ragyogás éles ellentétben áll azzal a tiszta látomással, amit a tó partján tapasztalt. Von Rasposen bejelenti a vendégeknek: megérkezett Von Rothbart lovag, lánya, Odile és kíséretük. Siegfried azt hiszi, Odile, a Fekete Hattyú a Fehér hattyúkirálynő, Odette, de legbelül valójában bizonytalan. Odile azonban teljesen elvakítja őt virtuóz és érzéki táncával. Alexander megrémül, amikor Siegfried Odile-nak kínálja a gyűrűjét. A herceg csak későn ismeri fel, hogy ezzel elárulta eszményképét, Odette-et. Kétségbeesetten rohan vissza a tóhoz.

IV. felvonás
Kibékülés Odette-tel A csalódott, elárult Odette és a hattyúlányok a holdfényes tóparton gyülekeznek, itt talál rájuk Siegfried. Odette megbocsát szerelmének és megpróbálja megvigasztalni, mondván, ez egy olyan fájdalmas tapasztalás volt, ami közelebb viheti a valósághoz; és muszáj a való világban élnie. Von Rothbart megpróbálja eltávolítani Siegfriedet a tópartról, de jóllehet Siegfried ellenáll, a végén belefullad a tóba. Von Rasposen abbahagyja a hiábavaló keresést a herceg után, közben Alexander megtalálja barátja élettelen testét. Siegfried eszményei ezentúl benne élnek tovább.


Évad szereposztás

Karmester
Kocsár Balázs
Odette/Odile
Melnik Tatiana
Siegfried
Leblanc Gergely
Rothbart
Radziush Mikalai
Alexander
Diachkov Dmitry
Pas de trois lányok
Pokhodnykh Ellina / Kosyreva Diana
Nagy Hattyú 1
Pokhodnykh Ellina
Nagy Hattyú 2
Starostina Kristina
Kis Hattyú 1
Sorokina Nadezhda
Kis Hattyú 2
Asai Yuka
Kis Hattyú 3
Chernakova Olga
Kis Hattyú 4
Felméry Lili
Menyasszony 1
Crnić Nika
Menyasszony 2
Kelemen Ágnes
Menyasszony 3
Uehara Emi
Menyasszony 4
Mingardo Angela
Menyasszony 5
Pokhodnykh Ellina
Menyasszony 6
Omarova Adema
Spanyol lány 1
Földi Lea
Spanyol lány 2
Konstantinova Anastasiia
Spanyol lány 3
Starostina Kristina
Spanyol fiú 1
Szakács Attila
Spanyol fiú 2
Okajima Takaaki
Pas de six szóló lány
Ivanova-Skoblikova Sofia
Pas de six szóló fiú
Lagunov Ievgen
Pas de six lány 1
Lee Yourim
Pas de six lány 2
Takamori Miyu
Pas de six fiú 1
Cottonaro Gaetano
Pas de six fiú 2
Morimoto Ryosuke
Nápolyi lány 1
Bakó-Pisla Artemisz
Nápolyi lány 2
Tarasova Kateryna
Nápolyi lány 3
Asai Yuka
Nápolyi fiú 1
Sardella Francesco
Nápolyi fiú 2
Morvai Kristóf
Nápolyi fiú 3
Takahashi Yuya
Csárdás szóló lány
Mizinova Liudmila
Csárdás szóló fiú
Kerényi Miklós Dávid

Alkotók

Koreográfia Marius Petipa és Lev Ivanov nyomán
Rudi van Dantzig
Karaktertánc koreográfia
Toer van Schayk
Zeneszerző
Pjotr Iljics Csajkovszkij
Díszlettervező
Toer van Schayk
Jelmeztervező
Toer van Schayk
Világítástervező
Jan Hofstra
Betanító balettmester
Eleonora Demichelis / Toer van Schayk / Caroline Iura
Próbavezető balettmesterek
Sebestyén Csaba / Venekei Marianna / Szirb György / Kövessy Angéla / Aradi Mária
A Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeit betanította
Mráz Kornélia / Janács Evelyn

Előadások

2018. november 07., sze, 19:00