Marius Petipa / Alekszandr Gorszkij / Kaszjan Golejzovszkij / Michael Messerer / Ludwig Minkus

New York-turné – Don Quijote


Balett három felvonásban
A Magyar Nemzeti Balett A hattyúk tava mellett egy másik klasszikus nagybalettet is választott New York-i turnéjára, méghozzá La Mancha bús képű lovagjának népszerű történetét, amelyet 2016-ban mutatott be az együttes új kiállításban. A Petipa, Golejzovszkij és Gorszkij koreográfiáiból összeállított, legendás 1940-es moszkvai előadást nemzeti balettegyüttesünk számára a világhírű orosz mester, Michael Messerer gondolta újra magyar látványtervezők közreműködésével.


Prológ
A lovagregényeket lelkesen faló Don Quijote nyakába veszi a világot, hogy olyan hőstetteket hajtson végre, melyek dicsőséget hoznak nevének. Fegyverhordozójának a józan életű Sancho Panzát fogadja, akinek nem kenyere az álmodozás.


I. felvonás
Barcelonában ünnepség zajlik. Lorenzo fogadós lánya, Kitri a borbéllyal, Basillal kacérkodik. Bár Basil szereti a lányt, Lorenzo nem tartja méltónak a borbélyt Kitri kezére és elkergeti a férfit. A fogadós abban reménykedik, hogy lányát Gamache, a gazdag nemes veszi majd el, Kitri azonban nyíltan ellenszegül apja akaratának.
A mulatság csúcspontján Don Quijote jelenik meg a téren, oldalán hű fegyverhordozójával, Sancho Panzával. A lovag a fogadóst egy várúrnak véli, és nagy tisztelettel köszönti. Lorenzo hasonló modorban válaszol, és meghívja Don Quijotét a fogadójába. Sancho Panza a téren marad, de amikor néhány fiatal suhanc ugratni kezdi, Don Quijote azonnal szolgája segítségére siet.
Kitrit megpillantva a lovag úgy véli, hogy szíve hölgyét, a gyönyörű Dulcineát látja, aki álmaiban jelent meg neki. Kitri azonban megszökik szerelmével, Basillal. Lorenzo, Gamache és Don Quijote a nyomukba erednek.

II. felvonás
Lorenzo, Gamache és Don Quijote egy ivóban talál Kitrire és Basilra. Lorenzo szeretné azonnal bejelenteni lánya és Gamache eljegyzését, ám Basil – ahogy Kitrivel előzőleg eltervezték – öngyilkosságot színlel. A lány kedvese „holtteste” fölött zokog. Don Quijote nemes érzelmektől szított felháborodásában szívtelennek nevezi Lorenzót, és kardjával fenyegetőzve arra kényszeríti a férfit, hogy áldását adja a lány és a „halott” borbély egybekelésére. Basil talpra szökken: elérte célját, nem kell hát tovább halottnak tettetnie magát.
A szélmalmok tövében cigánytábor és utazó bábszínház tanyázik. Don Quijote és Sancho Panza jelenik meg. A bábszínház direktora meghívja a lovagot az előadásukra. A lovag feszült figyelemmel követi a darabot, és – megfeledkezve arról, hogy csak színházat lát, – kivont karddal ront a színpadra, hogy megvédje az oltalomra szorulókat. Miszlikre aprítja a díszletet, szétkergeti a bábokat, majd a szélmalmot gonosz varázslónak hiszi, akit le kell győznie. A malom egyik lapátjába kapaszkodva a magasba emelkedik, ahonnan a földre zuhan.
A sebesült Don Quijote és hű fegyverhordozója az erdőben kóborolnak. A lovag szerint az erdő tele van szörnyekkel és óriásokkal. Sancho Panza lefekteti urát aludni, és vízért siet. Don Quijote álmában újra látja szíve hölgyét, Dulcineát, akit Ámor és driádok vesznek körül. Sancho Panza a vadászatát félbeszakító hercegi pár társaságában tér vissza. Könyörögve kéri őket, hogy segítsenek Don Quijotén. A hercegi pár meghívja a lovagot, hogy látogassa meg őket kastélyukban.

III. felvonás
A hercegi kastélyban minden készen áll Don Quijote méltó fogadására. Miután Sancho Panza elmesélte Kitri és Basil beteljesült szerelmének történetét, a herceg és a hercegnő nagyvonalúan felajánlja, hogy az ifjú pár lakodalmát a kastélyban üljék. Don Quijotét és Sancho Panzát a kitüntetett vendégeknek járó díszhelyre ültetik. Kezdetét veszi az ünnepi ceremónia. Don Quijote áldását adja Kitri és Basil frigyére, melynek létrejöttében maga is segédkezett. Az ünnepség folytatódik. Mindenki köszönetét fejezi ki a hős lovagnak és hű fegyverhordozójának.

Részletek

Helyszín
New York, Koch Theater
Dátum
2018. november 9.
Kezdés ideje
20:00
Befejezés ideje
23:00

Szereposztás

Karmester
Kesselyák Gergely
Don Quijote
Szakács Attila
Sancho Panza
Kovtun Maksym
Kitri
Melnik Tatiana
Basil
Tsvirko Igor
Espada
Kekalo Iurii
Mercedes
Ivanova-Skoblikova Sofia
Kitri barátnői
Felméry Lili / Hangya Rita
Utcai táncoslány
Sarkissova Karina
Gamache
Komarov Alekszandr
Lorenzo
Szigeti Gábor
Cigánylány szóló
Földi Lea
Cigányfiú szóló
Majoros Balázs
Ámor
Lee Yourim
A driádok királynője
Kim Minjung
Pas de six szóló lányok
Starostina Kristina / Kosyreva Diana
Pas de six lányok
Crnić Nika / Voltolini Annamaria / Horányi Adrienn / Mancuso Camilla / Okada Anri / Pokhodnykh Ellina
Fandango női szóló
Mingardo Angela
Fandango férfi szóló
Darab Dénes

Alkotók

Miguel de Cervantes azonos című regénye nyomán a szövegkönyvet írta
Marius Petipa
Koreográfus
Michael Messerer / Kaszjan Golejzovszkij / Marius Petipa / Alekszandr Gorszkij
Zeneszerző
Ludwig Minkus
Díszlettervező
Rózsa István
Jelmeztervező
Rományi Nóra
Világítástervező
Kirk Bookman
Betanító balettmester
Ksenia Oyvental / Anna Razenko / Evgeny Popov / Olga Sabadosh
Balettmester
Venekei Marianna / Pongor Ildikó / Kövessy Angéla / Dózsa Imre
A Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeit betanította
Mráz Kornélia / Janács Evelyn

Előadások

2018. november 09., pén, 20:00