Carl Maria von Weber

Oberon premier

18. Marietta, 49. Corvinus - hétköznap bérlet


Opera három felvonásban, magyar nyelven, magyar és angol felirattal
Weber 1824-ben felkérést kapott a Covent Gardenből egy új opera megkomponálására, és bár orvosa figyelmeztette a zeneszerzőt az utazással járó kockázatra, Weber fontosabbnak tartotta családja anyagi szempontjait, és elfogadta a meghívást. A londoni intendáns két témát kínált neki: Faust és Oberon története közül Weber ez utóbbit választotta. A bemutató sikere elsöprő volt, ám az erőltetett próbafolyamat során Weber egészsége még jobban megrendült, és már nem tudott visszatérni Németországba. Hiába a nehéz körülmények és a sürgető idő, mégis úgy tartják, hogy legszebb dallamait ebben az operájában alkotta meg.
Az évad különlegességének ígérkezik a koprodukció: keretében a Kolozsvári Magyar Opera hosszú idő után újra bemutathatja Budapesten az Oberont, amely Selmeczi György rendezésében kerül színre.
I. felvonás
1. jelenet
Oberon, a tündérkirály, és felesége, Titánia azon vitatkoznak, vajon melyik fél állhatatosabb a szerelemben: a férfi vagy a nő. Mivel nem tudnak megegyezni, úgy határoznak, mindaddig ők sem közelednek egymáshoz, míg egyikük olyan szerelmespárra nem bukkan, amely veszélyekkel, akadályokkal dacolva is megtartja egymásnak tett hűségi fogadalmát. A tündérkirály kedvenc szellemszolgájától, Pucktól értesül Nagy Károly lovagjának, Huon de Bordeaux-nak történetéről: Nagy Károly király egyik fia, Karloman herceg, megirigyelvén a lovag sikereit, orvul rátámadt Huonra, aki azonban sikerrel védekezett. Ezt követően párbajra hívta ki ellenfelét, amelyben megölte a herceget. Az uralkodó haragjában száműzéssel felérő, szinte teljesíthetetlen megbízást adott számára. Csak akkor térhet vissza udvarába, ha Bagdadba utazik, megöli a kalifa, Haroun al Rachid balján ülő udvaroncát, és megszerzi, majd feleségül veszi annak menyasszonyát, a kalifa leányát, Reizát. A hallottak felkeltik Oberon érdeklődését, és beleegyezik a feladatba. Puck ekkor álmot bocsát Huon és Reiza szemére, amelyben megpillanthatják egymást, és olthatatlan szerelemre lobbannak. Huon felébred, és a látomástól elbűvölve máris indulni akar Bagdadba. Oberon tündérei közvetítésével egy varázskürtöt küld számára, mely megvédi, ha bajba kerül. Majd varázslilioma szárára ültetve gondoskodik arról is, hogy hű kísérőjével, Sherasminnal együtt biztonságban Bagdadba érhessen.
2. jelenet
Fatima, Reiza rabszolganője és bizalmasa elárulja Reizának, hogy a lovag már a palotában van. Miközben leszáll az este és a müezzin imára hívó hangja szól, a kalifa leánya boldogan készül a hőssel való találkozásra.

II. felvonás
1. jelenet
A bagdadi udvarban fényes lakomát készítenek elő. Ma este mutatják be Reizát leendő párjának, a kalifa kedvenc udvaroncának, Babekan hercegnek. Utóbbi máris férjnek s a kalifa leendő utódjának érzi magát, így magabiztosan utasítja a szolgákat. Megérkezik a kalifa is, ám alig foglalják el helyüket az asztalnál, megjelenik Huon és Sherasmin. Előbbi Reizához fordul és elmondja, hogy messzi földről egyenesen érte jött, csak vele távozik, és őt szeretné párjának. Reiza szemérmes pillantással válaszol szavaira, Babekan azonban kardot ránt. Huon a gyorsabb, és megöli vetélytársát. Majd az Oberontól kapott varázskürtbe fúj, amelynek segítségével sikerül elmenekülnie Reizával, Fatimával és Sherasminnal együtt.
2. jelenet
Rövid ismeretségük is elég volt, hogy Fatima és Sherasmin ugyancsak egymásba habarodjon, így már két szerelmespár készül a hajóra, amely Askalonba, a Frank Birodalomba szállítja őket.
3. jelenet
Oberon boldog, hogy két párt sikerült révbe juttatnia, de mielőtt végleg egymáséi lehetnének, állhatatosságuk ellenőrzése céljából próbáknak szándékozik alávetni őket. Parancsára Puck a föld, a levegő és a tenger szellemei segítségével nagy szelet támaszt, mely magával ragadja és tehetetlen bábként sodorja a hajót, amely végül egy parti sziklának csapódva megfeneklik.
4. jelenet
Huon és Reiza egy magányos szigetre vetődnek. Szerencsés partot érésükért mondott hálaimája után Huon élelem után indul. Mialatt távol van, Reiza az óceánhoz
fohászkodik. Kéri, csillapodjon le és küldjön számukra menedéket, hogy választottjával, Huonnal együtt biztos földre érhessenek. S mintha csak meghallgatásra talált volna imája, a távolban egy vitorla tűnik fel. Ám a hajó nem segíteni érkezik. Kalózok tanyáznak fedélzetén, akik partot érve azonnal észreveszik a magányos lányt. Elfogják s hajójukra viszik, hogy rabszolgaként értékesítsék. Segélykiáltásaira visszaérkezik Huon is, megpróbál szembeszállni a túlerővel, de alulmarad. Leütik, s ájultan terül el a fövenyen. A kalózok a lovagot sorsára hagyva továbbindulnak. Megjelenik Oberon. Szánja pártfogoltját, hogy ilyen kegyetlen próbákkal kell bizonyítania hűségét és kitartását, de nem változtathat elhatározásán. Puckot szólítja, s a lelkére köti, hogy legyen a hős őre. Parancsára a szellem hét napig tartó álmot bocsát a lovagra, ezalatt a kalózok Reizával Tuniszba érnek. Míg Huon szendereg, sellők jönnek elő a vízből, és a tündérekkel együtt Oberon szórakoztatására fényes ünnepséget tartanak.

III. felvonás
1. jelenet
Fatima és Sherasmin egy másik közeli szigeten ugyancsak kalózok kezére került. Reizával együtt mindhármukat Almansor, a tuniszi emír vásárolta meg. Míg azonban a kalifa leányát megtartotta magának és háremébe zárta, a másik párt Ibrahimnak, felügyelőjének ajándékozta. Huont időközben Puck szintén Tuniszba, az emír palotájának kertjébe repítette. Itt ébred föl álmából. Elsőként Fatimával és Sherasminnal találkozik, tőlük tudja meg, hogy Reiza is a palotában van. Elhatározza, hogy bármi módon is, de kiszabadítja kedvesét. A lány ezalatt szomorú szívvel gondol álmai hősére, örökre elveszettnek tartva őt. Közben felfigyel Huonra Roshana, az emír felesége, és beleszeret a jóképű férfiba. Háremhölgyeket küld szórakoztatására, de Huon elhárítja közeledésüket. Ajándékok és ígéretek sem tudják szándékától eltéríteni. Megpróbál bejutni Reizájához, de az emír észreveszi. Mint betolakodót, elfogatja és halálra ítéli. Reiza kegyelemért könyörög fogvatartójának: elárulja, hogy Huon valójában a jegyese. Almansor azonban hajthatatlan, sőt, mivel a leány visszautasította szerelmi közeledését, őt is halálra ítéli. Már éppen indulniuk kellene a máglyára, amikor felhangzik Oberon varázskürtje, és az emír palotája egész személyzetével együtt, akaratlanul is, szűnni nem akaró táncra perdül. A gondos Puck Reizát és Huont egy felhőre ültetve elmenekíti és egyenesen Oberon és Titánia elé repíti. A tündérkirály és -királynő szeretettel köszönti a párt: kitartottak egymás mellett, bizonyították az igaz szerelem létezését, így méltóak egymás kezére.
2. jelenet
Huon és Reiza, miként Sherasmin és Fatima is épségben megérkezik Nagy Károly palotájába. Az uralkodó megbocsát a lovagnak, és elrendeli a kettős esküvő azonnali megtartását.

  


Részletek

Helyszín
Erkel Színház – Nagyszínpad
Dátum
2018. január 14.
Kezdés ideje
19:00
Befejezés ideje
22:00

Szereposztás

Karmester
Jankó Zsolt
Oberon, a tündérkirály
Tony Bardon
Titánia
Bogoi Viorica
Puck
Veress Orsolya
Huon de Bordeaux
Pataki Adorján
Scherasmin, a szolgája
Balla Sándor
Harun al Rasid, bagdadi kalifa
Rareș Arcadie Cîmpean
Reiza, a lánya
Covacinschi Yolanda
Fatime
Molnár Mária
Babekán, perzsa herceg
Moldovan Vlad
Almanzor, tuniszi emír
Rareș Arcadie Cîmpean
Nagy Károly
Rareș Arcadie Cîmpean
Sellő
Fülöp Tímea

Közreműködik Tőtszegi Zsuzsa és Jakab Tamás

Alkotók

Szövegíró
James Robinson Planché
Magyar nyelvű dalszövegek
Csákovics Lajos
Magyar nyelvű próza
Demény Péter
Rendező
Selmeczi György
Koreográfus
Jakab Melinda
Díszlettervező
Lőrincz Gyula
Jelmeztervező
Ledenják Andrea

Bemutató
2018. január 14.

Előadások

2018. január 14., vas, 19:00

Oberon - a Kolozsvári Magyar Opera vendégjátéka