Operaház130


  •  
1884. szeptember 27-én este hét órakor Ferenc József osztrák császár és magyar király jelenlétében nyílt meg a budapesti Operaház. Ybl Miklós főműve a tervező születésének 200. évfordulóját is jelentő emlékévben 'újraavattatik':
Az Opera főemléktárosa, Karczag Márton és Wellmann Nóra színháztörténész kutatásainak nyomán rekonstruáljuk az avató menetet, újrajátsszuk a megnyitó külsőségeit. A Várból hintókon érkezik a király kísérete, az Operaháznál a
Tisza-kormány tagjai várják az építőművész Ybllel együtt, és a bámész sokaság csillapíthatatlan kíváncsiságában betör az Opera aulájába- Az ünnepi műsor részben követi a 130 éves eredetit - aztán csavarunk rajta.
Vállalkozó kedvű, önkéntes 'statisztákat' keresünk, akik a fenti történelmi játék tömegjeleneteiben közreműködnek. A közreműködő 'statiszták' grátisz megtekinthetik az ünnepi gálaestet is.

Erkel Ferenc: Hunyadi László - Nyitány
Erkel Ferenc : Bánk bán (II. felvonás legendás művészekkel)
Bánk bán : Kiss B. Atilla
Melinda : Kertesi Ingrid
Gertrud : Marton Éva
Tiborc : Berczelly István
Otto : Gulyás Dénes
Biberach : Ötvös Csaba
Viola d'amore szóló: Botos Veronika
Vezényel : Medveczky Ádám

Liszt Ferenc: Magyar Király-dal
M. Tóth Géza: A Sugár úti palota (filmbemutató)
Robert North - Trójai játékok - amazonokkal
(balettparódia paródiája, premier)
Közreműködik: Gikovszki Sznezsana, Boros Ildikó, Cristina Balaban, Jaclyn Ann Higgins, Kristina Starostina, Carulla Leon Jessica, Papp Zsuzsanna, Pap Adrienn

Rendező: Aczél András
Rendező munkatársa: Kovács Katalin

Partnerünk : Duna Televízió, MTVA


Előadások

2014. szeptember 27., szo, 19:00