Giacomo Puccini

Operát az Operából! – Turandot


Koncertszerű előadás három felvonásban, olasz nyelven, magyar felirattal
Carlo Gozzi a gyönyörű, rideg kínai hercegnőről írt színműve sok művészt ihletett meg, többek közt az egyik legkiválóbb olasz operaszerzőt, Giacomo Puccinit is, akinek utolsó és talán legcsodálatosabb műve a Turandot. A darab kivételes helyet foglal el a szerző életművében, hiszen Puccininek nem volt módja befejezni a darabot: nem sokkal Liù halálának megkomponálása után, 1924. november 29-én meghalt. Az operát Puccini jegyzeteinek felhasználásával Franco Alfano fejezte be. A darabot 1926. április 25-én mutatták be a milánói Scalában, Arturo Toscanini dirigálásában. A karmester két ütemmel Liù halála utána leintette a zenekart és a közönséghez fordult: „Itt tette le a mester a tollat.

A Magyar Állami Operaház egész 2018/19-es évadát Puccininek szenteli. Ennek alkalmából viszi el az intézmény a komponista egyik legvarázslatosabb operáját az ország több városába, hogy koncertszerű előadás keretében, a Magyar Állami Operaház művészeinek előadásában minél több emberhez eljuthasson a kiváló olasz szerző muzsikája.
Viva Puccini!

Peking utcáin a mandarinok hirdetik a császári rendeletet: aki megválaszolja Turandot hercegnő kérdéseit, hitveséül nyeri őt. A tömeg extázisban várja az előző próbán elbukott perzsa herceg kivégzését,  majd megszánva a fiatalembert, könyörög életéért. Turandot nem kegyelmez. E kegyetlen szívtelenség ellenére is akad újabb kérő: Kalaf, a száműzetésben élő tatár herceg. Senkire sem hallgat, saját útját szabadon járja, és kihívja sorsát: belép a palotába. A kormányzói hivatal felelőssége, a különféle érdekek és elvárások összehangolása már felőrölte a három miniszter életét, akik nyugodt, civil életről álmodoznak. Turandot három kérdést tesz föl a bátor jelentkezőknek. Kalaf az első kettőre helyesen felel. Turandot felteszi a harmadik kérdést is:  


Jég, ami benned tüzet gyújt,
S tüzed a jeget tovább fagyasztja,
ha téged felszabadít,  
még inkább szolga leszel,  
ha szolgának fogad fel,  
Királlyá tesz."  

Kalaf helyesen válaszol: Turandot. Az egymásra találáshoz vezető út azonban csak akkor helyes, ha nem kitaposott ösvényen vezet. A legkisebb csalás, önámítás, őszintétlenség is hazug útra tereli az embert. Így Kalaf sem elégedhet meg gyors sikerével: most ő ad fel kérdést Turandotnak. „Mondd meg nevem... ki vagyok?"

Peking egész népe az idegen nevét kutatja, amikor előkerül Liù, a rabszolgalány, aki a kínvallatásokra sem hajlandó elárulni urának nevét. Elszántsága erejét a szerelem táplálja, s e reménytelen érzés az, ami öngyilkosságba kergeti. Liù halála olyan helyzetet teremt, ahol nincs már helye színlelésnek  az álarcnak le kell hullnia, a szerepjátszónak fel kell vállalnia önmagát. Az újjászületés előtt meg kell semmisülni, hogy mint hamvaiból a főnix, éledjünk újra. Ezt nevezhetjük akár szerelemnek is. 

Évad szereposztás

Karmester
Medveczky Ádám / Dénes István
Turandot
Lukács Gyöngyi / Rálik Szilvia
Altoum császár
Róka István / Kiss Péter
Timur
Szvétek László / Rácz István
Kalaf
László Boldizsár / Kovácsházi István
Liù
Kriszta Kinga / Sáfár Orsolya
Ping
Kelemen Zoltán / Geiger Lajos
Pang
Megyesi Zoltán / Horváth István
Pong
Kiss Tivadar / Kiss Péter
Mandarin
Kiss András

Alkotók

Szövegíró
Renato Simoni / Giuseppe Adami
Magyar nyelvű feliratok
Romhányi Ágnes
A gyermekkar vezetője
Hajzer Nikolett
Karigazgató
Csiki Gábor

Előadások

2018. szeptember 14., pén, 19:00
2018. szeptember 16., vas, 19:00
2018. október 12., pén, 19:00
2018. október 14., vas, 19:00
2018. október 21., vas, 19:00
2018. november 16., pén, 19:00
2018. november 18., vas, 19:00
2018. november 23., pén, 19:00
2018. november 25., vas, 19:00

Partner

Médiapartner