Giacomo Puccini

Operát az Operából! – Belföldi turné
Turandot
Miskolc – Nemzeti Színház


Koncertszerű előadás három felvonásban, olasz nyelven, magyar felirattal
Carlo Gozzi a gyönyörű, rideg kínai hercegnőről írt színműve sok művészt ihletett meg, többek közt az egyik legkiválóbb olasz operaszerzőt, Giacomo Puccinit is, akinek utolsó és talán legcsodálatosabb műve a Turandot. A darab kivételes helyet foglal el a szerző életművében, hiszen Puccininek nem volt módja befejezni a darabot: nem sokkal Liù halálának megkomponálása után, 1924. november 29-én meghalt. Az operát Puccini jegyzeteinek felhasználásával Franco Alfano fejezte be. A darabot 1926. április 25-én mutatták be a milánói Scalában, Arturo Toscanini dirigálásában. A karmester két ütemmel Liù halála utána leintette a zenekart és a közönséghez fordult: „Itt tette le a mester a tollat.

A Magyar Állami Operaház egész 2018/19-es évadát Puccininek szenteli. Ennek alkalmából viszi el az intézmény a komponista egyik legvarázslatosabb operáját az ország több városába, hogy koncertszerű előadás keretében, a Magyar Állami Operaház művészeinek előadásában minél több emberhez eljuthasson a kiváló olasz szerző muzsikája.
Viva Puccini!

Peking utcáin a mandarinok hirdetik a császári rendeletet: aki megválaszolja Turandot hercegnő kérdéseit, hitveséül nyeri őt. A tömeg extázisban várja az előző próbán elbukott perzsa herceg kivégzését,  majd megszánva a fiatalembert, könyörög életéért. Turandot nem kegyelmez. E kegyetlen szívtelenség ellenére is akad újabb kérő: Kalaf, a száműzetésben élő tatár herceg. Senkire sem hallgat, saját útját szabadon járja, és kihívja sorsát: belép a palotába. A kormányzói hivatal felelőssége, a különféle érdekek és elvárások összehangolása már felőrölte a három miniszter életét, akik nyugodt, civil életről álmodoznak. Turandot három kérdést tesz föl a bátor jelentkezőknek. Kalaf az első kettőre helyesen felel. Turandot felteszi a harmadik kérdést is:  


Jég, ami benned tüzet gyújt,
S tüzed a jeget tovább fagyasztja,
ha téged felszabadít,  
még inkább szolga leszel,  
ha szolgának fogad fel,  
Királlyá tesz."  

Kalaf helyesen válaszol: Turandot. Az egymásra találáshoz vezető út azonban csak akkor helyes, ha nem kitaposott ösvényen vezet. A legkisebb csalás, önámítás, őszintétlenség is hazug útra tereli az embert. Így Kalaf sem elégedhet meg gyors sikerével: most ő ad fel kérdést Turandotnak. „Mondd meg nevem... ki vagyok?"

Peking egész népe az idegen nevét kutatja, amikor előkerül Liù, a rabszolgalány, aki a kínvallatásokra sem hajlandó elárulni urának nevét. Elszántsága erejét a szerelem táplálja, s e reménytelen érzés az, ami öngyilkosságba kergeti. Liù halála olyan helyzetet teremt, ahol nincs már helye színlelésnek  az álarcnak le kell hullnia, a szerepjátszónak fel kell vállalnia önmagát. Az újjászületés előtt meg kell semmisülni, hogy mint hamvaiból a főnix, éledjünk újra. Ezt nevezhetjük akár szerelemnek is. 

Részletek

Helyszín
Miskolc – Nemzeti Színház
Dátum
2018. október 14.
Kezdés ideje
19:00
Befejezés ideje
22:00

Szereposztás

Karmester
Dénes István
Turandot
Lukács Gyöngyi
Altoum császár
Róka István
Timur
Szvétek László
Kalaf
László Boldizsár
Liù
Kriszta Kinga
Ping
Kelemen Zoltán
Pang
Horváth István
Pong
Kiss Tivadar
Mandarin
Kiss András

Alkotók

Szövegíró
Renato Simoni / Giuseppe Adami
Magyar nyelvű feliratok
Romhányi Ágnes
A gyermekkar vezetője
Hajzer Nikolett
Karigazgató
Csiki Gábor

Előadások

2018. szeptember 14., pén, 19:00
2018. szeptember 16., vas, 19:00
2018. október 12., pén, 19:00
2018. október 14., vas, 19:00
2018. október 21., vas, 19:00
2018. november 16., pén, 19:00
2018. november 18., vas, 19:00
2018. november 23., pén, 19:00
2018. november 25., vas, 19:00

Partner

Médiapartner