Giuseppe Verdi

Otello

Ferencsik bérlet


Opera négy felvonásban, három részben
Az Otello Verdi utolsó előtti műve, amit gyakran az olasz operairodalom legfenségesebb tragédiájaként aposztrofálnak. A 74 éves mester ebben az operában a zene és dráma varázslatos egységét találta meg. Nem csupán a korai műveit oly népszerűvé tevő emlékezetes áriákban teljesedik ki, hanem a zene egésze olyan intenzitást és drámai lényeglátást tükröz, amely az áriákon túl egy-egy rövid vokális megszólalásban is drámai cselekményt közvetít. A Shakespeare által ránk hagyott történet drámája egy ’idegenről’ szól, egy férfiról, aki nem tudja féltékenységét kordában tartani. A címszerep a drámai tenor szerepkör nagy kihívása, amely erőteljes, ugyanakkor gyengéd hangzást igényel, és a kiemelkedő zenei intelligencia mellett magával ragadó színészi képességeket.

I. felvonás
Szörnyű vihar tombol a velencei fennhatóság alatt álló Ciprus szigeténél; a polgárok kormányzójukat, a mór Otellót várják a kikötőben. A hajó feltűnik a háborgó tengeren és révbe ér. A vezér büszkén adja hírül: győzelmet arattak a szigetet megtámadó muzulmánok felett. A vihar lecsendesedik.
Egy velencei nemes, Roderigo búslakodik az ünneplő tömegben: reménytelenül szerelmes Otello velencei feleségébe, a szép Desdemonába. A bús szerelmesnek Otello zászlósa, Jago ajánlja fel baráti segítségét: megvallja neki, hogy titkon gyűlöli a mórt, amiért az nem őt, hanem Cassiót léptette elő kapitánnyá; kész tehát segíteni Roderigónak, hogy az megszerezhesse Desdemonát, ő maga pedig bosszút állhasson Cassión s a móron.  
Jago a győzelmi ünnepségen tósztot mond Otello és Desdemona esküvőjére. Felhívja Roderigo figyelmét, hogy Cassio túlontúl gyengéden beszél a hölgyről, s azt ajánlja a nemesnek: itassa le és provokálja a kapitányt, hogy az bajba kerüljön, s így megzavarhassák Otello és Desdemona nászéjszakáját. Montano, Otello elődje érkezik, hogy Cassiót őrségbe hívja, s döbbenten látja, hogy a kapitány részeg. Jago és Roderigo mesterkedésének köszönhetően Montano és Cassio hamar kardot ránt, s a nagy felfordulásban Otello jelenik meg, hogy rendet teremtsen. A részeg Cassiót s a megsebesített Montanót látva éktelen haragra gerjed, s mikor Desdemona is megjelenik a nagy felbolydulásra, a mór lefokozza kapitányát – Jago legnagyobb örömére.  
A környék elcsöndesedik, a házaspár végre kettesben marad. 

II. felvonás
Cassio nem tudja, mit tegyen szégyenében. Jago azt javasolja neki, Otello feleségét kérje meg, hogy közbenjárjon ügyében Otellónál. Cassio megfogadja a tanácsot, és megszólítja a kertben Emiliával, Jago feleségével sétálgató Desdemonát.
Jago egyedül marad és hitet tesz az egy gonosz Isten mellett, aki az embert aljasságra teremtette.
A sors ismét a kezére játszik: Otello épp akkor érkezik, mikor a távolban Cassio Desdemonával beszél. Jago elülteti Otello szívében a féltékenység gyökerét azt sugallván, a mór felesége gyendég érzelmeket táplál Cassio iránt.
Desdemona jön férje elé, hogy a lefokozott Cassióért közbenjárjon. Otellóban felébred a gyanú és haragra gerjed. Desdemona azzal a kendővel akarja férje fájó homlokát hűsíteni, melyet tőle kapott, ám Otello dühében a földre dobja azt. Emilia veszi fel a kendőt, amit Jago erővel elvesz tőle.
A hölgyek távoznak, Otello pedig zászlósát okolja, amiért oda a nyugalma. Bizonyítékot akar Jagótól Desdemona hűtlenségére. Jago elmeséli, hogy rajtakapta korábban Cassiót, amint álmában Desdemonához suttogott szerelmesen, mi több, látta nála a kendőt, melyet Desdemona férjétől első szerelmi zálogul kapott. Otello bosszút esküszik. 

III. felvonás
Jago további bizonyítékot ígér Otellónak, majd távozik, mikor Desdemona jön köszönteni férjét.
Otello ingerülten faggatja hitvesét, Desdemona pedig értetlenül áll férje előtt. Mikor a mór a kendőt követeli tőle, az asszony ismét Cassio ügyében próbál szólni. A férfi dühében szajhának nevezi Desdemonát és előzi a színe elől a zokogó asszonyt.
Otello, miután haragja lecsillapszik, megsemmisülten vet számot sorsa felett: az Isten a boldogság utolsó sugarát is elvette tőle. Nem nyugszik, míg bizonyságot nem szerez felesége hűtlenségéről. Jago érkezik, hogy Otellót elbújtassa: így kihallgathatja Jago és Cassio beszélgetését.
Jago előhúzza Desdemona kendőjét, és ügyesen úgy kérdezősködik Cassio szeretőjéről, Biancáról, hogy Otello azt higgye, Desdemonáról beszél.
Trombiták jelzik a velencei követek érkezését – Cassio elsiet. Otello elhatározza, hogy még aznap éjjel megmérgezi feleségét. Jago azonban azt javasolja: puszta kézzel fojtsa meg inkább az asszonyt – az ágyban, ahol vétkezett; ő maga pedig majd Cassióról gondoskodik... Otello igazat ad neki és kapitányává nevezi ki.
Bevonulnak a követek, hogy átadják Otellónak Velence hercegének levelét. Desdemona is részt vesz a fogadáson. Mikor a követ a kapitányt hiányolja a társaságból, az asszony szomorúan mondja, hogy Cassio kegyvesztett lett Otellónál. A mór dühbe gerjed. Felolvassa a levél tartalmát: a herceg visszahívja Otellót Velencébe, ciprusi helyettesének pedig Cassiót nevezi ki. Éktelen dühében mindenki előtt megalázza és földre löki asszonyát. Jago halkan arra buzdítja Otellót, hogy még aznap éjjel hajtsák végre a tervet; majd rábeszéli Roderigót, hogy az éj leple alatt ölje meg Cassiót. A megdöbbent gyülekezet vigasztalná Desdemonát, de Otello mindenkit kiüldöz a teremből. A mór egyedül marad, és a megindultságtól eszméletlenül rogy össze. Jago győzelemittasan néz le a földön fekvő mórra. 

IV. felvonás
Az összetört Desdemona hálószobájában Emilia segítségével lefekvéshez készülődik. Felidézi a dalt, melyet anyja egyik cselédje énekelgetett annak idején szerelmi bánatában.
Desdemona búcsút vesz Emiliától; magára maradván a Szűzanyához imádkozik, majd aludni tér.
Otello lép halkan a szobába; elgyengül alvó felesége látványától. Csókjaival felébreszti Desdemonát. Otello utasítja őt, hogy készüljön a halálra. Desdemona  hiába próbálja meggyőzni urát ártatlanságáról – Otello megfojtja őt.
Emilio dörömböl az ajtón a hírrel: Cassio megölte Roderigót. Desdemona utolsó leheletével elmondja a döbbent Emiliának: ártatlanul hal meg. Az asszony fellármázza a palotát: Jago, Cassio, Montano és Lodovico rontanak a szobába. A mór előtt világossá válik, hogy valójában miféle ármány áldozata lett. Jago elmenekül a mór haragja elől. Otello megcsókolja utoljára halott feleségét és leszúrja magát.    

Fotó: Juhász Attila

Részletek

Helyszín
Operaház
Dátum
2015. február 21.
Kezdés ideje
18:00
Befejezés ideje
21:15

Szereposztás

Karmester
Marco Comin
Otello
Marius Vlad
Desdemona
Pasztircsák Polina
Jago
Fokanov Anatolij
Emilia
Dobi-Kiss Veronika
Cassio
Nyári Zoltán
Roderigo
Kiss Péter
Montano
Egri Sándor
Lodovico
Cserhalmi Ferenc
Herold
Zsigmond Géza

Alkotók

Zeneszerző
Giuseppe Verdi
Szövegíró
Arrigo Boito
Magyar nyelvű feliratok
Romhányi Ágnes
Angol nyelvű feliratok
Arthur Roger Crane
Rendező
Vámos László
Színpadra állította
Palcsó Sándor
Díszlettervező
Csikós Attila
Jelmeztervező
Vágó Nelly
Karigazgató
Strausz Kálmán

Előadások

2015. február 06., pén, 18:00
2015. február 08., vas, 18:00
2015. február 11., sze, 18:00
2015. február 19., csüt, 18:00
2015. február 21., szo, 18:00