Pas de Quatre '18


  •  
A magyar táncegyüttesek körképét bemutató estet 2013-ban Pas de Trois ’13 néven hívtuk életre. A kezdeményezés égisze alatt a Győri Balett és a Pécsi Balett vendégeskedett az Opera balettegyüttesének otthonában, 2014-től pedig már a Szegedi Kortárs Balett társulata is csatlakozott az eseményhez, ennek megfelelően változott a program elnevezése is Pas de Quatre-ra. Azóta minden évadban egyszer, egy estén látható az ország négy legnagyobb balett-társulata.

A Szlovák Nemzeti Színház balett-társulatának produkciója
Peter Breiner / Adrian Ducin / Igor Holovac / Glen Lambrecht / Reona Sato: BEATLES GO BAROQUE – Eight days a week

Koreográfus-rendező: Adrian Ducin
Zene: Peter Breiner
Karmester: Peter Breiner (felvétel)
Díszlettervező: Milan Ferenčík
Jelmeztervező: Peter Čanecký
Közreműködnek: a Szlovák Nemzeti Színház szólótáncosai, balettkara és Zenekara


Beatles go Baroque egy kivételes szlovák produkció, öt koreográfus és az ötletgazda, Peter Breiner alkotása. Breiner az elmúlt 10 évben a világ legrangosabb színházaival és stúdióival dolgozott hol karmesterként, hol zeneszerzőként, színpadra állítóként vagy billentyűsként. Legsikeresebb lemezfelvétele a Beatles go Baroque, amely világszerte az eladási listák vezetője. A mű négy Concerto Grosso barokk szerzők (pl. Bach, Vivaldi és Händel) stílusában, melyekbe Breiner olyan halhatatlan Beatles slágerek dallamait ötvözte, mint a Yesterday, a Yellow Submarine, az A Hard Day’s Night vagy a Help.


A Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója: Morelli/Stravinsky: Menyegző

Koreográfus: Enrico Morelli
Zene: Igor Stravinsky
Fény: Stadler Ferenc Díszlet: Enrico Morelli
Jelmeztervező: Bianca Imelda Jeremias 
Közreműködnek: Takács Zsófia, Czár Gergely, Szigyártó Szandra, Kiss Róbert, Bocsi Petra,  Csetényi Vencel, Hegedűs Tamás, Hortobágyi Brigitta, Horváth M. Gergő, Stáry Kata, Vincze Lotár, Nier Janka, Kovács Enikő

Morelli egy házasságkötés szertartását meséli el, mely során az esemény miatti öröm vegyül a veszteség miatti fájdalommal és felindultsággal az élet új titkának kapujában. Ez a vegyes érzés elindít egy táncot, mely elűzi a szexualitás és az elmúlás rejtélyeiből eredő kezdeti félelmeket.  Morelli koreográfiájának szereplői saját tiszta valóságukból szépen lassan a szemünk előtt válnak egyfajta szimbolikus beavatási szertartás részeseivé. Az egész emberiség beavatási szertartása ez, mely a különleges örömtáncban megpróbálja elfeledni az esemény szomorúságát, hiszen az alkalom alapvetően az örömnek rendeltetett. Lépésről lépésre, a koreográfia előrehaladtával, növekszik a hevület és a szenvedély. A szereplők közötti távolság fokozatosan csökken, egészen addig, amíg a félelmek és a kétségek lassan eltűnnek, és így már át lehet lépni azon a folyamatosan megnyíló ajtón, mely az új életbe vezet.


Pécsi Balett: Footsteps 

Koreográfus: Földi Béla Harangozó-díjas 
A koreográfus asszisztense: Nagy Írisz Harangozó-díjas 
Zene: montázs
Jelmeztervező: Fenyő Péter
Közreműködnek: Frank Edina, Hoffman Virág Zoé, Karin Iwata, Kaiser Fruzsina, Kócsy Mónika, Szécsi Theodóra, Kerekes Soma Lőrinc, Koncz Péter, Matola Dávid, Molnár Zsolt Harangozó-díjas, Tuboly Szilárd, Varga Máté

A Pécsi Balett társulata Földi Béla Harangozó-díjas művész vadonatúj és sodró lendületű alkotását mutatja be Footsteps címmel. A szemet gyönyörködtető és lelket érintő koreográfiában az alkotóerő és tánctechnikai tudás időtlen fensége jelenik meg.

Magyar Nemzeti Balett: Hans van Manen / Astor Piazzolla: 5 tangó
Ballet in one act

Koreográfus: Hans van Manen
Zeneszerző: Astor Piazzolla
Világítástervező: Jan Hofstra
Betanító balettmester: Rachel Beaujean
Próbavezető balettmester: Rujsz Edit, Szirb György

Szóló pár lány: Sarkissova Karina
Szóló pár fiú: Leblanc Gergely
Pas de quatre lányok: Pokhodnykh Ellina, Golovyna Yuliya
Pas de quatre fiúk: Kerényi Miklós Dávid, Morvai Kristóf


Előadások

2018. június 14., csüt, 19:00