Giuseppe Verdi

Rigoletto


Opera három felvonásban, olasz nyelven, magyar és angol felirattal
A mantovai udvar nőket habzsoló férfitársadalmában a nemeseket szórakoztató torz bohóc senkit nem kímél vicceivel. Mégis azt reméli, hogy a maró gúny, amivel mások fájdalmát fogadja, nem üt majd vissza rá. Csak jól el kell választani a munkát és boldog magánéletét. De amikor lánya saját vágyait követve kilép a biztonságot adó zárt falak közül, épp Rigoletto titokzatos kettős élete okozza vesztét. 

Verdi műve nem véletlenül népszerű: az elfogadás és káröröm, a szerelem és önfeláldozás tragédiáját shakespeare-i mélységgel és magával ragadó zeneiséggel mutatja fel.
I. felvonás

1. jelenet
Terem a hercegi palotában
A mantovai herceg legújabb kalandjával dicsekszik az egybegyűlt nemeseknek: megismert egy fiatal polgárlányt, akihez egyszerű öltözetben, diákként közeledett, és feltett szándéka elcsábítani. Közben nem hagy fel az udvarlással Ceprano gróf feleségének sem: férje jelenléte ellenére ajánlatot tesz neki. Megérkezik Rigoletto, az udvari bolond, aki kigúnyolja a hercegi önkénynek kiszolgáltatott házaspárt. Éles nyelvének már szinte minden udvaronc áldozatul esett. Marullo érkezik a hírrel, hogy Rigoletto szeretőt tart, és elhatározzák, hogy visszafizetik a sok megaláztatást: elrabolják a nőt. Beront a bálra Monterone gróf, hogy felelősségre vonja a herceget, aki az ő lányát elcsábította. Rigoletto kifigurázza őt is, mire a gróf megátkozza a bolondot.

2. jelenet
Utca, Rigoletto háza és kertje
Rigolettót megrettentette Monterone átka. Hazafelé megállítja őt a bérgyilkos Sparafucile, és felajánlja neki szolgálatait. Rigoletto elutasítja. Hazasiet a lányához, Gildához, akit a világtól elzártan nevel, és aki a foglalkozását és nevét sem ismeri. A lány elhallgatja előle, hogy hónapok óta találkozik egy ismeretlen diákkal, akibe szerelmes. A diák nem más, mint az álruhás herceg. Rigoletto távozása után megérkeznek az udvaroncok, és el akarják rabolni a nőt, akiről azt hiszik, hogy a bolond szeretője. Váratlanul visszatér Rigoletto, akit meggyőznek, hogy Ceprano grófnét akarják elrabolni. Rigoletto részt vesz a játékban, és túl későn eszmél rá, hogy saját lánya elrablásában segédkezett.

II. felvonás

Terem a hercegi palotában
Az udvaroncok felajánlják a hercegnek az elrabolt lányt. Megérkezik a kétségbeesett Rigoletto is, akiből ezúttal az udvaroncok űznek csúfot. Az apa felvilágosítja lányát a titokzatos udvarló kilétéről és valódi természetéről, de Gilda érzelmei továbbra is változatlanok: szereti a férfit. Rigoletto halálos bosszút esküszik.

III. felvonás

A Mincio folyó partja, Sparafucile háza
Az éjszaka folyamán Rigoletto felkeresi Sparafucilét, és megbízza a herceg meggyilkolásával, de előbb még ki akarja ábrándítani Gildát belőle. Kényszeríti, hogy nézze végig, miként udvarol a férfi Sparafucile húgának, a szép Maddalénának. A megzavarodott és kétségbeesett Gildának apja megparancsolja, hogy férfiruhában azonnal induljon Veronába. A lány azonban visszatér Sparafucile házába, ahol értesül apja gyilkos tervéről. Maddalenának tetszik a herceg, ezért arra kéri bátyját, hogy kímélje meg az életét, és ölje meg helyette az első idegent, aki a fogadóba betér. Gilda úgy dönt, feláldozza magát. Férfiruhában lévén, bekopog a kapun. Amint belép, halálos sebet kap. Sparafucile egy zsákot ad át Rigolettónak azt állítva, hogy a herceg holtteste van benne. Ekkor Rigoletto meghallja a távolban a herceg hangját, kinyitja a zsákot, és megtalálja benne haldokló lányát. Így teljesedik be Monterone átka.

Ezzel az előadással Kálmándy Mihály pályafutásának 30 éves jubileumát ünnepeljük.

1988-ban egy igen ifjú erdélyi bariton énekelt két
előadás erejéig próbát a Magyar Állami Operaház
színpadán. A próbát kiállta, és rövid énekkari várakozás
után, 1988 őszétől immár a Ház társulatának
tagjaként működik, és az azóta eltelt három évtizedet
is igazán fényesen teljesítette Kálmándy Mihály, indulásnak
rögtön egy kiváló Jochanaan-alakítással, abban
a Saloméban, amely 2018-ig volt műsoron. Az Opera egyik
meghatározó művészeként, Kamaraénekeseként ünnepeljük
őt a címszereplésével megvalósuló Rigoletto-előadás
után, melynek különleges tapsrendje akár titkos ráadásszámokat
is rejthet.

Fotó: Éder Vera

Részletek

Helyszín
Operaház
Dátum
2019. július 12.
Kezdés ideje
19:00
Befejezés ideje
21:45

Szereposztás

Karmester
N.N.
A mantovai herceg
Horváth István
Rigoletto
Kálmándy Mihály
Gilda
Miklósa Erika
Sparafucile
Rácz István
Maddalena
Szántó Andrea
Monterone gróf
Egri Sándor
Marullo
Káldi Kiss András
Borsa
Kiss Péter
Ceprano gróf
Szüle Tamás
Ceprano grófné
Simon Krisztina
Giovanna
Bakos Kornélia
Apród
Zavaros Eszter
Porkoláb
Kristóf István

Alkotók

Szövegíró
Francesco Maria Piave
Rendező
Szinetár Miklós / Harangi Mária
Díszlettervező
Csikós Attila
Jelmeztervező
Velich Rita
Koreográfus
Lőcsei Jenő
Varsányi Anna nyersfordítását a felirathoz átdolgozta
Orbán Eszter
Angol nyelvű feliratok
Arthur Roger Crane
Karigazgató
Csiki Gábor

Bemutató
2005. március 30.

Előadások

2019. július 12., pén, 19:00
2019. július 13., szo, 19:00
2019. július 14., vas, 19:00
2019. július 19., pén, 19:00
2019. július 20., szo, 19:00
2019. július 21., vas, 19:00
2019. július 26., pén, 19:00
2019. július 27., szo, 19:00
2019. július 28., vas, 19:00