Seregi László / Szergej Prokofjev

Rómeó és Júlia

Ilosfalvy bérlet


Balett három felvonásban

„Van egy régi keletű, ám kissé cinikus színházi vélekedés, amely úgy szól: ha semmi sem jut eszedbe, végy elő egy Shakespeare-darabot.” A balett koreográfusa, Seregi László fogalmazott így a bemutató idején, ám az egyik leghíresebb magyar balett-klasszikus alaposan rácáfolt erre az önironikus mondatra. Seregi vállaltan Zeffirelli-ihletettségű, látványos, színpompás balettje alapjaiban reformálta meg a hagyományos történetmesélő táncjátékot, vérbő reneszánsz történetet álmodott színpadra, amely a remekbe formált szituációk, a festői kulisszák mellett eleven emberi tartalmával, az apró rezdülések iránti figyelemmel nyerte meg a hazai és külföldi nézőket egyaránt. Csillogása azóta sem fakult meg, népszerűsége, sikere évtizedek óta töretlen.

I. felvonás
Shakespeare korában vagyunk. A londoni Globe színház színészei a Rómeó és Júlia – talán első – előadására készülnek. A nézők lelkesen tódulnak be a színházba, majd az elsötétülő színen fokozatosan kirajzolódik a veronai piactér reggeli képe.
A piac benépesül. A Capulet- és Montague-ház rokonsága és szolgálói között verekedés tör ki. Hamar előkerülnek a kardok, a fegyveres összecsapásban többen meghalnak, az öldöklésnek Verona hercege vet véget.
A Capulet-ház konyhájában nagy a készülődés az esti bálra. Júlia dajkájával játszik. A méltóságteljes Capuletné ajándékkal kedveskedik lányának és közben rádöbbenti arra, hogy már nem kisgyermek.
Mulatságra érkeznek a vendégek a Capulet-családhoz. Rómeó, Mercutio és Benvolio is be szeretnének surranni a bálba, azonban baljóslatú jelenés részesei lesznek: Mab, a boszorkánykirálynő hívja táncba őket. A bálban Rómeó és Júlia első pillantásra egymásba szeretnek. Júlia megismeri Parist, kijelölt vőlegényét, akinek közeledését elutasítóan fogadja. Tybalt felismeri a hívatlan vendégeket, éktelen haragra gerjed, de a ház ura, Capulet lecsillapítja. Mercutio mókázása nemhogy enyhítené Tybalt dühét, még jobban sérti önérzetét. A mulatság végén a vendégek távoznak, Rómeó pedig bemászik a ház elcsendesedett kertjébe, ahol megpillantja az erkélyen ábrándozó Júliát. A két fiatal boldogan talál egymásra.

II. felvonás
Verona főterén ünnepi sokadalom: Mária-körmenet, mutatványosok, vidáman szórakozó tömeg. Júlia dadája „elegánsan” érkezik fiatal úrnője üzenetével. Rómeó követi a Dadát Lőrinc barát kápolnájába, ahol a pap összeadja a két szerelmest.
A piactéren Tybalt Mercutiót keresi, viszonozni szeretné az előző esti tréfát. Kölcsönös sértegetés és gúnyolódás után kardot rántanak.
A mestervívó Tybalt halálosan megsebesíti a végig bohóckodó Mercutiót. Ő még haldoklása közben is színészkedik, de utolsó pillanataiban mindkét családot megátkozza. Rómeó nem tud uralkodni magán barátja elvesztése miatt, ezért dühében megöli Tybaltot. Rómeót – akire a gyilkosság miatt a Herceg száműző ítélete vár – barátai elmenekítik.

III. felvonás
Rómeó ideiglenes menedékre talál Lőrinc barát kápolnájában, ahová Júlia hívóüzenete is megérkezik.
Nászéjszakájuk után Rómeónak menekülnie kell a törvény elől, így magára hagyja feleségét.
Júlia ellenszegül szülei akaratának, nem akar Parishoz menni. Nem marad más választása, Lőrinc baráttól kér segítséget.
A szerzetes azt ajánlja Júliának, hogy igya meg a tetszhalottá tévő szert, amitől a kellő pillanatban majd fel fog ébredni. Lőrinc barát szerint ez az egyetlen járható út.
Szobájába visszatérve Júlia látszólag beleegyezik a Parisszal kötendő házasságba. Magára maradva megissza a mérget, így reggelre virradóra családja élettelenül találja ágyában.
Temetési menet kíséri Júliát utolsó útjára, a Capulet-kriptába. A szülőket és a Dadát megtörte a bánat. A gyászolók távozása után érkezik Rómeó, aki halottnak gondolja szerelmét, így nem lát más kiutat, és öngyilkosságba menekül bánatában. Lőrinc barát akkor érkezik, amikor Júlia éppen ébredezik. A pap rájön, hogy elkésett, így legalább Júliát megpróbálja megmenteni, de ő – halott férjét meglátva – szintén a halálba menekül, leszúrja magát.
A kripta kozmikus térré tágul, a csillagfényben felemelkedik a ravatal, és Rómeók és Júliák sokasága táncolja körül a halott szerelmeseket.
A Globe színházban teljes egyetértésben felvonulnak Shakespeare színészei Rómeóval és Júliával együtt, jelezvén, hogy előadásuknak vége van.


Részletek

Helyszín
Operaház
Dátum
2016. január 17.
Kezdés ideje
18:00
Befejezés ideje
21:05

Szereposztás

Karmester
Kesselyák Gergely
Rómeó
Leblanc Gergely
Júlia
Felméry Lili
Mercutio
Majoros Balázs
Tybalt
Kekalo Iurii
Páris
Szigeti Gábor
Benvolio
Babácsi Benjamin
Capulet
Bajári Levente
Capuletné
Kozmér Alexandra
Júlia dajkája
Kazinczy Eszter
Lőrinc barát
Komarov Alekszandr
Bohóc
Kerényi Miklós Dávid
Herceg
Szirb György
Mab
Starostina Kristina
Capulet szolga 1.
Molnár Dávid
Capulet szolga 2.
Kohári István
Kurtizán 1.
Cheprasova Elizaveta
Kurtizán 2.
Radina Dace
Kurtizán 3.
Golovyna Yuliya
Szolgálólány 1.
Rotter Bianka
Szolgálólány 2.
Szilágyi-Sári Réka
Szolgálólány 3.
Uehara Emi
Bohóc 1.
Molnár Dávid
Bohóc 2.
Kohári István
Bohóc 3.
Vila M. Ricardo
Bohóc 4.
Katona Bálint
Tarantella 1.
Rotter Bianka
Tarantella 2.
Mingardo Angela
Tarantella 3.
Pesel Anita Tiffany
Tarantella 4.
N.N.
Tarantella 5.
Diachkov Dmitry
Tarantella 6.
Cottonaro Gaetano

Alkotók

Koreográfus
Seregi László
Zeneszerző
Szergej Prokofjev
Szövegíró
Seregi László / William Shakespeare
A koreográfus asszisztense
Kaszás Ildikó
Díszlettervező
Forray Gábor
Jelmeztervező
Vágó Nelly
Balettmester
Volf Katalin / Fajth Blanka

Előadások

2016. január 14., csüt, 18:00
2016. január 15., pén, 18:00
2016. január 16., szo, 18:00
2016. január 17., vas, 18:00
2016. január 20., sze, 18:00
2016. január 21., csüt, 18:00
2016. január 22., pén, 18:00
2016. február 04., csüt, 18:00

Rómeó és Júlia