Goldmark Károly

Sába királynője


Koncertszerű előadás

A színházi zenészként épp csak nyomorgó Goldmark Károlynak 45 évesen nyílt meg a színpad, amit világhírnév követett. Életében a világ 30 operaháza játszotta kilenc nyelven a Sába királynőjét. Az egzotikus történet az én elvesztéséről, a szenvedélynek kiszolgáltatottságáról szól, melyet Salamon bölcs tanácsa szerint csak saját magunk erejéből szerezhetünk vissza. A mű ritkán látott vendég az operaházakban és koncertpódiumokon, így nagy öröm és izgalom, hogy most a MÜPA nagytermében találkozhatunk újra különleges zenéjével, melyet zabolátlan fantázia és merész harmóniavilág jellemez.

I. felvonás
Terem Salamon palotájában

Szulamit, a Főpap lánya, izgatottan várja vissza vőlegényét, Asszádot, aki Salamon király parancsára épp Sába királynőjének palotabeli látogatását készíti elő. A fiatalok esküvője másnap esedékes. Asszád visszatér a palotába és elmondja Salamon királynak, hogy a libanoni cédrusok árnyán beleszeretett egy titokzatos nőbe, és már nem szereti Szulamitot. Salamon azt tanácsolja Asszádnak, hogy ne kövesse ezt a fellángolást, hanem tartson ki korábbi elhatározása mellett, és vegye feleségül Szulamitot.
Sába királynője kísérete élén megérkezik a palotába. Ahogy köszönti a királyt, fellebbenti fátylát, és Asszád meglátja, hogy ő maga az a titokzatos asszony, akivel útja során találkozott. De a királynő úgy tesz, mintha nem ismernék egymást, ami összezavarja a fiatalembert. A király fogadást ad a királynő tiszteletére.

II. felvonás
A palota kertje, éjjel

Sába királynője titkon kijön a kertbe az ünnepségről. Épp Asszád közelgő házasságán jár az esze, amikor szolgája, Astaroth, szól neki, hogy Asszád a közelben van, majd a szolga csábító keleti dallamokkal, „mágikus hangokkal” odacsalja a fiatalembert úrnőjéhez. Asszád és a királynő fűtött beszélgetésbe kezd, amely szenvedélyes ölelésbe torkollik. Légyottjukat a Templomfelügyelő szakítja félbe, amikor napfelkeltekor Izrael gyermekeit imára szólítja.
Összegyűlik az esküvőre a násznép. Asszád és Szulamit esketése már majdnem véget ér, amikor feltűnik Sába királynője, hogy átadja nászajándékát. A királynő továbbra is idegenként kezeli a fiatalembert, aki teljesen eszét veszti. Istenkáromlást követ el: a királynőt nevezi istenének. Felháborodás vet véget az esküvői szertartásnak, és Asszádot elvezetik, hogy megkapja méltó büntetését, amely valószínűleg: halál.

III. felvonás
Salamon király udvarában

A Sába királynője látogatásának tiszteletére rendezett ünnepségsorozat egy balettel folytatódik. A királynő aggódik Asszád sorsáért, és Salamont kéri, adjon bocsánatot neki. A király nemet mond és a királynő bosszút forralva távozik. Szulamit társnői körében bánatos dalt énekelve lép az udvarba. Ő maga az Úrnak szenteli immár életét, de mielőtt útnak indul, Asszád életéért könyörög. Salamon titokzatos próféciával válaszol, melyben Szulamit jövőjét írja le. A zaklatott lány elhagyja a palotát és a sivatag felé veszi útját, megsiratni sorsát.

IV. felvonás
A sivatagban

Salamon megkegyelmezett: Asszád büntetése halál helyett száműzetés. Sába királynője Szulamit sivatagi laka közelében talál az ifjúra, akit megpróbál meggyőzni, menjen vele. De Asszád ellenáll a csábításnak és megbánja tetteit, a haláltól várva megváltást Isten ellen vétett bűneire. Miközben Szulamitért imádkozik, egy vad homokvihar csap le rá. Mikor a lány és társnői rábukkannak, Asszád már alig él. A férfi szerelme bocsánatát kéri, melyet meg is kap, épp mielőtt a szeretett nő karjában eléri a halál.


Részletek

Helyszín
Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Dátum
2019. január 13.
Kezdés ideje
18:00
Befejezés ideje
21:15

Szereposztás

Karmester
Szennai Kálmán
Sába királynője
Gál Erika
Asszád
László Boldizsár
Szulamit
Bakonyi Anikó
Salamon király
Kelemen Zoltán
Főpap
Palerdi András
Astaroth
Zavaros Eszter
Baal-Hanan
Rezsnyák Róbert
Templomfelügyelő
Cserhalmi Ferenc

Alkotók

Szövegíró
Salomon Hermann Mosenthal
Magyar nyelvű feliratok
Orbán Eszter
Karigazgató
Csiki Gábor

Bemutató
2015. július 3.

Előadások

2019. január 13., vas, 18:00

Goldmark: Sába királynője | Die Königin von Saba (The Queen of Sheba)