Ermanno Wolf-Ferrari

Sly


Avagy történet az alvóról, akit felébresztettek
Opera két részben, három felvonásban, olasz nyelven, magyar felirattal

Wolf-Ferrari Sly című műve igazi csemege. A zeneszerző sikeres vígoperáival vált híressé; a Sly azonban más: vígjátéknak indul, ám szomorú tragédiába fordul át. A librettó alapja Shakespeare A makrancos hölgyének prológjában előadott történet; a zene pedig magán viseli a korábbi verista operák jegyeit, és erős párhuzam vonható Offenbach Hoffmann meséi című operájával is.

Az Erkel Színház és a Szegedi Nemzeti Színház közös előadását Göttinger Pál rendezte.

I. felvonás
A londoni Falcon kocsmában hangos az élet: a lármás törzsvendégek, katonák, (hamis)kártyások, diákok, egyszerű emberek múlatják az időt, és pár iszákos nagy bosszúságot okoz a kocsmárosnénak, amikor a hangadó, John Plake vezetésével kiássák a pincében a hét üveg féltve őrzött, drága bort. A kocsmárosné ki akarja dobni a rendbontókat, és a nagy vitában az ivó népe két részre szakadva fogja John Plake és a kocsmárosné pártját. A nagy felfordulásnak egy előkelő vendég érkezése vet véget: Dolly, Westmoreland grófjának felesége lép az ivóba, aki a fojtogató arisztokrata közegből próbál menekülni: vidámságra, valódi szerelemre vágyik. Tündöklő szépségével és különös természetével mindenkit lenyűgöz. Hamarosan a bosszús Gróf is megérkezik, hogy feleségét hazavigye. A kocsma népe felvillanyozva figyeli az előkelő pár civódását, és lelkesen invitálják a vidámságra vágyó Dollyt: maradjon csak, majd Sly felvidítja! Csakhamar meg is érkezik a híres Sly, a kocsma közkedvelt vendége, aki dalaival, tréfáival mulattatja a népet; akit rendre az adósok börtöne fenyeget, de aki a nagy népszerűség dacára magányos, valódi szeretetre vágyó ember. Vadul inni kezd, olyannyira, hogy egyik dala közben egyszer csak öntudatlanul terül el a földön: elalszik. A Gróf szórakoztatónak találja a részeg Sly-t, s egy ötlete támad: az alvó férfit a várába viteti, felöltözteti úri ruhába, és amikor felébred, elhitetik vele, hogy ő maga a gróf. Westmoreland lelkesen tervezi a színjátékot a többiek nagy derültségére – egyedül John Plake és pár iszákos hallgatja komoran a kegyetlen tréfát...

II. felvonás
Sly ébredezik a várban, grófi ruhában, a vár népe pedig lelkesen játssza a szerepét: mindent megtesznek, hogy elhitessék Sly-jal, hogy ő a vár ura, aki 10 éve tartó elmebaj után tér végre magához. Sly azonban nemigen hiszi el a mesét. A Gróf kegyetlen játékának utolsó eszköze maga Dolly, aki úgy tesz, mintha Sly szerető felesége volna, aki már 10 éve várja kitartóan, hogy férje végre magához térjen. Sly megrendülten nézi a számára oly ismerős nőt – a szerető asszonyt, akit boldogtalan magányában oly sokszor megálmodott magának. Kétségbeesetten vívódik: elhiggye-e ezt a káprázatos hazugságot? Dollyt megérinti Sly őszinte, fájdalmas vallomása: két magányos lélek talál egymásra, és egymásba szeretnek. A Gróf ront bele meghitt pillanatukba: a pincébe záratja Sly-t.

III. felvonás
A Gróf szolgái gúnyolódnak a pincébe zárt Sly-on, akit teljesen megrendített a kegyetlen tréfa és a hirtelen jött, és hirtelen elillant szerelem. Nem tudja elviselni a szeretet nélküli élet gondolatát: öngyilkos lesz. Dolly látogatja meg titokban a haldokló rabot, hogy a bocsánatát kérje és megvallja neki: ő nem színlelt – tiszta szívéből szereti a férfit. Sly boldogan hal meg szerelme karjaiban.

Évad szereposztás

Karmester
Gyüdi Sándor
Christopher Sly, költő
László Boldizsár
Westmoreland gróf
Kelemen Zoltán
Dolly, a gróf felesége
Kónya Krisztina
John Plake, színész
Cseh Antal
Fogadósnő
Laczák Boglárka
Francia nemes / Muzsikus
Hanczár György
A gróf barátja / Mór
Gulyásik Attila
A gróf barátja / Rézbőrű
Szélpál Szilveszter
A gróf barátja / Kínai / Gúnyolódó
Altorjay Tamás
A gróf barátja / Öreg szolga / Gúnyolódó
Andrejcsik István
A gróf barátja / Orvos / Gúnyolódó
Réti Attila
Három szolgálólány
Dobrotka Szilvia / Horák Renáta / Somogyvári Tímea Zita
Rosalina
Kovács Éva
Snare, a seriff embere
Koczor Kristóf
Hadbíró
Bocskai István
Katona
Taletovics Milán
Inas
Szondi Péter
Szakács
Tóth Péter
Fuvaros
Major Attila
Három kisfiú
Mari Domokos / Csepregi Andor / Paillot Ábel

Alkotók

Szövegét Shakespeare nyomán írta
Giovacchino Forzano
Magyar szöveg
Varsányi Anna
Rendező
Göttinger Pál
Díszlettervező
Horgas Péter
Jelmeztervező
Bujdosó Nóra
Koreográfus
Katona Gábor
Karigazgató
Kovács Kornélia
Közreműködik
Szegedi Szimfonikus Zenekar / A Szegedi Nemzeti Színház tánckara / A Szegedi Nemzeti Színház énekkara

Bemutató
2016. május 27.

Előadások

2017. január 13., pén, 19:00
2017. január 15., vas, 19:00

Ermanno Wolf-Ferrari: Sly