Szálinger Balázs: Krizantémok, avagy Liù halála


Kamaradarab sok zenével, olasz nyelven, magyar felirattal
ELŐBEMUTATÓ

Az Opera 2018/19-es évada Puccini, e nagy, világszerte közkedvelt operaszerző előtt tiszteleg. Az évad nyitányaként ezen az estén előbemutatót tartunk Szálinger Balázs: Krizantémok, avagy Liù halála című művéből, amelynek bemutatója a Puccini feszt keretén belül lesz. A kamaradarab érzékenyen mutatja be a maestro magánéleti viharainak és az alkotás gyötrelmének, örömének kapcsolatát, melyet Puccini áriák és instrumentális operarészletek tesznek teljessé. A produkció különlegessége, hogy Szálinger Balázs darabját olasz nyelven, olasz színészek tolmácsolásában láthatjuk, így az operarészletek még szervesebben illeszkednek az előadásba. Az előbemutató alkalmával zongorakísérettel láthatják a művet, amely a Puccini feszt alkalmával zenekarral egészül ki.

A fesztivált követően útnak indul egy a vándorszínészet korát idéző kamionszínpad, hogy a Magyar Állami Operaház előadásával megidézze Puccini életét és csodálatos melódiáit – mintegy főhajtásként a mester nagysága előtt – fontos és Puccini számára is lényeges itáliai városokban.

Puccini épp A Nyugat lánya című operáját írja. Doria Manfredi négy éve szolgál a Puccini házban, ahol családtagként bánnak vele. Isteníti a mestert, aki, bár boldogan él családja körében, minden műhöz új múzsát keres. Most épp a lány unokatestvére, Giulia személyében találta meg a nőt, akiről az opera főhősét mintázza. Felesége, Elvira, megérzi, hogy új viszonyba keveredett, de egy félreértés miatt Doriát vádolja árulással az egész világ előtt. A fiatal lány a halálba menekül, de Puccini örökéletűvé teszi: róla mintázza az áldozatos szolga, Liù szerepét a Turandotban. Az ő áriája az utolsó zenei anyag, amit a mester halála előtt papírra vet.


Évad szereposztás

Puccini
Francesco Mandich
Elvira
Paola De Crescenzo
Doria
Mariasilvia Greco
Fosca
Anna Manfio
Giulia
Chiara Da Ronche
Tenor
Boncsér Gergely
Szoprán
Horti Lilla

Alkotók

Drámaíró
Szálinger Balázs
Zene
Giacomo Puccini
Olasz szöveg
Mariarosaria Sciglitano
Koncepció
Ókovács Szilveszter
Rendező
Szilágyi Bálint
Látványtervező
Márkus Sándor
Dramaturg
Orbán Eszter
Zenei vezető
Köteles Géza
Zongorán közreműködik
Mikó Szilvia

Előadások

2018. szeptember 16., vas, 19:00