Szálinger Balázs: Krizantémok, avagy Liù halála


Kamaradarab sok zenével
ŐSBEMUTATÓ

Puccini köztudottan rajongott a női nemért, ám ezt felesége, Elvira egyre kevésbé tolerálta. Az asszony féltékenységének áldozata cselédjük, Doria Manfredi lett, akit még akkor is üldözött a gyanúsítgatás, miután elcsapták a Puccini-házból. A lány végül öngyilkos lett; ártatlansága a boncolás során bebizonyosodott. 15 évvel később a zeneszerző Doria emlékét a Turandot önfeláldozó szolgálólányának alakjában örökítette meg: Liù hattyúdala az utolsó partitúraoldal, melyet Puccini a saját halála előtt befejezett.
Az Opera 2018-tól operatörténeti alaphelyzetű drámák inspirálásával szeretné a kortárs magyar irodalmat támogatni és az opera ügyét szolgálni. A Siegfried-idill után ismét Szálinger Balázs József Attila-díjas költő-színműírót kérte fel az intézmény, hogy a Krizantémok c. Puccini-vonósnégyes és a Turandot dallamainak ihletésére színdarabot írjon a cselédlány tragikus történetéből.


Puccini épp A Nyugat lánya című operáját írja. Doria Manfredi négy éve szolgál a Puccini házban, ahol családtagként bánnak vele. Isteníti a mestert, aki, bár boldogan él családja körében, minden műhöz új múzsát keres. Most épp a lány unokatestvére, Giulia személyében találta meg a nőt, akiről az opera főhősét mintázza. Felesége, Elvira, megérzi, hogy új viszonyba keveredett, de egy félreértés miatt Doriát vádolja árulással az egész világ előtt. A fiatal lány a halálba menekül, de Puccini örökéletűvé teszi: róla mintázza az áldozatos szolga, Liù szerepét a Turandotban. Az ő áriája az utolsó zenei anyag, amit a mester halála előtt papírra vet.


Évad szereposztás

Zenei vezető, karmester
Köteles Géza
Puccini
Francesco Mandich
Elvira
Paola De Crescenzo
Doria
Mariasilvia Greco
Fosca
Anna Manfio
Giulia
Chiara Da Ronche
Tenor
Boncsér Gergely
Szoprán
Horti Lilla

Alkotók

Drámaíró
Szálinger Balázs
Zene
Giacomo Puccini
Olasz szöveg
Mariarosaria Sciglitano
Koncepció
Ókovács Szilveszter
Rendező
Szilágyi Bálint
Látványtervező
Márkus Sándor
Dramaturg
Orbán Eszter

Előadások

2019. június 08., szo, 20:00
2019. június 09., vas, 20:00