Kodály Zoltán

Székely fonó

15. Tante Emma bérlet


Életképek magyar nyelven, magyar és angol felirattal
Egy nép legjobban a népdalain keresztül ismerhető meg” – vallotta Kodály Zoltán, a magyar zene egyik legmeghatározóbb képviselője, akinek szívügye komponistaként, népdalgyűjtőként és zenepedagógusként egyaránt a magyar népzene iránti szeretet elültetése és egy értő közönség felnevelése volt.
A Székely fonó Kodály törekvéseinek kvintesszenciája. Mikor az Operaház 1931-ben megrendelte a szerzőtől a mű egész estét változatát, Kodály nem operát akart írni – a magyar népdalt szerette volna újra felfedezni, és közvetíteni annak drámai, színpadi erejét.
Kodály anyai ágon lengyel származású volt. Rendhagyó módon éppen egy lengyel rendező, Michał Znaniecki szemén keresztül láthatjuk, hogyan érzékeli ezt az ízig-vérig magyar művet egy külföldi művész.

Az október 8., 11., 12. és 15. előadáson Pál István Szalonna és bandája, október 13-i előadáson pedig a Muzsikás együttes hangolja népi dallamokra a közönséget.
A Háziasszony ura haldoklik; az asszony és kislánya csakhamar árván maradnak. A gyászoló özvegy sajgó szívvel emlékszik vissza lánykorára, amikor megismerkedett jövendőbelijével. Hogy szomorú kislányát felvidítsa, elénekli neki a Kitrákotty-mesét. Miközben a temetésre készülődnek, a Háziasszony egyre a múltba réved vissza: felidézi, ahogy összeházasodtak kérőjével. Az esküvői ünnepség szép emlékét azonban hirtelen beárnyékolja a baljós Bolha megjelenése. A Háziasszony tovább emlékezik: kislányuk születését idézi fel. A temetést követően, gyászában megtörve szakad ki belőle a Rossz feleség balladája. Egyszerre mintha halott férjét látná újra maga előtt, de rá kell döbbennie: csupán káprázat volt. Keserűen fekszik ágyba, már a lányától sem fogad el se vigaszt, se ételt – szép lassan elemészti a bánat. Leánya csendben gyászolja. A Háziasszony és férje a mennyországban lelnek újra egymásra.

Részletek

Helyszín
Erkel Színház – Nagyszínpad
Dátum
2017. október 15.
Kezdés ideje
19:00
Befejezés ideje
21:30

Szereposztás

Karmester
Kocsár Balázs
Háziasszony
Gál Erika
Kérő
Sándor Csaba
Fiatal legény
Pataki Adorján
Szomszédasszony/A legény anyja
Ulbrich Andrea
Fiatal leány
Rost Andrea
A bolha
Gradsach Zoltán
A leány anyja
Kiss Erika

Előhang

Pál István Szalonna és Bandája

Közreműködnek a Duna Művészegyüttes táncosai

Alkotók

Rendező
Michał Znaniecki
Díszlettervező
Luigi Scoglio
A díszlettervező asszisztense
Alejandro Contreras Cortés
Jelmeztervező
Magdalena Dabrowska
Animáció- és világítástervező
Bogumił Palewicz
Koreográfus
Juhász Zsolt
A koreográfus asszisztense
Marosi Edit
Dramaturg
Kenesey Judit
Angol nyelvű feliratok
Elisabeth M. Lockwood
Karigazgató
Strausz Kálmán

Bemutató
2016. október 1.

Előadások

2017. október 08., vas, 19:00
2017. október 11., sze, 19:00
2017. október 12., csüt, 19:00
2017. október 13., pén, 19:00
2017. október 15., vas, 11:00
2017. október 15., vas, 19:00

Székely fonó I The Spinning Room